Förstoringsguide vid synnervsinflammation

Synnervsinflammation är ett av de vanligaste problemen för människor med MS. Ofta blir detaljrikedomen och ljusuppfattningen försämrad, vilket gör att det blir svårare/omöjligt att till exempel läsa och se detaljer. Även dubbelseende är vanligt. Det finns dock flera saker man kan göra för att minska inverkan på livet. Genom att använda rätt program, som i bland redan finns på din dator/ i din telefon/surfplatta, kan påerkan av en synnervsinflammation minskas. Själv har jag bestående men efter att ha haft synnervsinflammationer på båda ögonen som tyvärr inte har återhämtat sig. Som datanörd och synskadad sedan en tid tillbaka så har jag prövat på det mesta i förstoringsväg under olika omständigheter, på arbetsplatser, i skolan, på kompisars datorer, smart-phones, surfplattor mm. För min del så har det viktigaste varit att kunna zooma ordentligt och i bland invertera färger för bättre kontrast.

Så… här kommer en redogörelse med rekommenderade program och metoder för att göra detta på olika plattformar och telefoner:

Stationära datorer och laptops

Samtliga OS

I alla webbläsare (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari mfl) går det att förstora webbsidor genom att hålla ner “Ctrl” och scrolla upp för att zooma in, samt scrolla ner för att zooma ut. Alternativt kan man hålla ner “Ctrl” och trycka “+” för att zooma in, “-” för att zooma ut samt “0” för att återgå till ursprungsstorleken. Detta fungerar även i en mängd olika program såsom tex Microsoft Word.

Windows XP / Vista / 7 / 8

XP och Vista kommer med ett program som heter “skärmförstoraren” (på engelska: “magnifier”), som generellt fungerar ganska dåligt. Vistas är något bättre men den är generellt buggig, har inget fullskärmsläge och tar upp en massa plats på skärmen. Den duger i nödfall men inte mycket mer än så. I Windows 7 och 8 finns ett program som heter “förstoringsglaset” (eng: “magnifier”) som är betydligt bättre än sin motsvarighet i XP och Vista. Zoomnivån kan ändras med kortkommandona widowsknapp och “+” respektive “-” och invertering kan slǻs på och av med kortkommandot ctrl+alt+i. När programmet körs visas ett förstoringsglas på skärmen. Klickar man på det visas ett fönster där zoomnivån kan ställas och en inställningsmeny kan öppnas.

win_1win_2
Om du kör XP/Vista eller inte är nöjd med “förstoringsglaset” i windows 7 och 8 finns ett program som heter ZoomText som rekommenderas varmt. Jag har använt det på jobbet i några månaders tid och det fungerar bra, ger skarpa konturer och det går att ställa in kortkommandon så att man snabbt och lätt kan både zooma och invertera. ZoomText finns att ladda hem gratis för test i 60 dagar och fungerar i XP, Vista och 7. Om du har bestående synfel och behöver programmet längre än så kan du få en betald version via din syncentral.

Gratisversionen ZoomText kan laddas hem här:

http://aisquared.com/zoomtext/more/download_zoomtext_trial/
zoomtext
 

Mac OSx

OSx har en finfin förinstallerad zoomfunktion. Om den är aktiverad så zoomar man genom att hålla nere control och scrolla. Om du har en laptop så håller du ner control och drar två fingrar upp; för att zooma in och ner; för at zooma ut. Färginvertering görs genom att hålla ner control, option och command samtidigt som du trycker på “8”. Inställningar så som att slå på/av zoomfunktionen eller ändra färgläge hittar du i “Systeminställningar” -> “Hjälpmedel” -> “Syn” (på engelska: “System Preferences” -> “Universal Access” -> “Seeing”).

OSx

Linux

Själv kör jag Linux (Ubuntu) sedan en längre tid tillbaka och de fina zoomfunktionerna och konfigureringsmöjligheterna var en bidragande anledning till att jag övergav windows och aldrig tittade tillbaka. Det finns lite olika program att välja mellan, men de flesta är alldeles för enkla. Bäst är helt klart Compiz “Enhanced Zoom Desktop” som utförligt kan ställas in via “Compiz Settings Manager” . Compiz kommer förinstallerat i nyare versioner av Ubuntu, och fungerar i alla Debian baserade distributioner såsom Debian, Ubuntu (Kubuntu, ..buntu), Linux Mint mfl. Paketen finns i de flesta repositorium och Compiz Settings Manager (paketet heter compizconfig-settings-manager) finns att hämta från Ubuntu software center eller genom att, på på debian baserade distros, köra kommandot:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Tyvärr fungerar “Enhanced Zoom Desktop” bristfälligt i nyare versioner av Ubuntu som kör “Unity”. Detta då själva Unity-delen av skrivbordet inte inkluderas när man zoomar. Beroende på hur dålig syn du har kan det vara rekommenderat att köra en annan skrivbordshanterare såsom Gnome classic (som även det finns i ubuntu software center). Jag har själv inte testat funktionaliteten i Gnome 3 eller KDE men det borde fungera utan problem.

 

Smartphones / surfplattor:

iOS (iPhone / iPad)

I nyare versioner av iOS finns zoom och invertersingsfunktion samt möjlighet att ändra textstorleken i begränsade delar av OSet. Dessa funktioner slås av/på i Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel (Settings -> General -> Accessibility). Zoom-funktionen, när den är påslagen, kontrolleras med hjälp av tre fingrar, något som funkar väldigt bra på en iPad men känns rätt trångt och klumpigt på en iPhone som har mindre skärm. För att zooma går man först in i zoomläget genom att kort trycka med tre fingrar på skärmen. Därefter kan du zooma in genom att dra tre fingrar uppåt för att zooma in och tre fingrar nedåt för att zooma ut. Du går ur zoomläget genom att ännu en gång kort trycka med tre fingrar. Nu kan du använda skärmen normalt även om du är inzoomad. Ett kortkommando för inverterningen kan slås på och av. Därefter slås inverteringen av och på genom att trycka på hem-knappen tre gånger.

iOS_1 iOS_2 iOS_3
 

Nyare Android

Sedan Android 4.0 (se vilken version du kör under Inställningar -> Om..) finns det en inbyggd skärmförstorare som aktiveras ifrån inställningar -> Hjälpmedel (Settings -> Accessibility). När den är påslagen så går du in och ur zoomläget genom att snabbt trycka på skärmen tre gånger i följd. Därefter kan man flytta runt och zooma med två fingrar. Det går även att snabbzooma genom att hålla kvar fingret vid den tredje tryckningen. Då hålls zoomlägen zentrerat kring det nedhållna fingret tills det släpps.

Det finns även funktionalitet för att använda större teckensnitt samt att invertera färgerna (testfunktion i Android 5.0 och högre).

2014-12-22 11.41.47 2014-12-22 11.43.23 2014-12-22 11.43.43

Äldre Android

Det finns ett textförstoringsprogram i Play Store som heter “Big Font”. Med “Big Font” går det att skruva upp textstorleken långt över det normala och det, tillsammans med ett mörkt tema med vit text, har räckt bra för egen del. Det finns både en gratisversion och en “PRO”-version med mer marginellt mer detaljerade inställningar.

Ett annat Androidtips är “sslauncher” som byter ut hemskärmen och appmenyn. Den gör det möjligt att justera utseende, textstorlek och layout precis hur man vill. “Sslauncher” finns i Play Store och fungerar bra tillsammans med Big Font. Bilden till höger föreställer min hemskärm efter lite fixande och trixande.

  android_1 android_2 android_3

Lämna ett svar