D-vitamin

Visar 6 svarstrådar
  • Författare
    Inlägg
    • #16000

      Hej!

      Äter ni kosttillskott med d-vitamin? Hur mycket per dag?

      En läkare skrev ut d-vitamin på recept till mig år 2018 när jag fick min diagnos men vi har aldrig följt upp det och det kommer aldrig upp på mina årliga läkarbesök, jag själv glömmer bort att fråga om det. Nu äter jag d-vitamin tillskott ändå men nyfiken på hur det är för er andra 😊

    • #16001

      Hej!
      Jag skulle också vilja veta hur vanligt det är. Så svara gärna så många som möjligt!

      Jag är nörd på området, tar 2000IE på recept sedan många år tillbaka och omnämner det när jag föreläser mm. Jag och @imni sammanfattar forskningsläget här: https://ungmedms.com/livsstil
      Där skriver vi bland annat “Man har sett att högre D-vitaminnivåer korrelerar mot lägre skovfrekvens (64,70) och en översiktsstudie från 2017 rekommenderar en daglig D-vitamindos på 2000-4000IU, vilket motsvarar 50-100 µg per dag (64).”

      Slutgiltige en viktig sak. Köp inte D-vitamin i hög dos via nätet då det kan innehålla allt möjligt skit och har ofta opålitlig (och ibland farlig/obefinlig dos). Prata med neurologen och begär det på recept eller köp från ett fysiskt apotek som har hårdare kvalitetskrav. Tänk också på att mer är inte bättre utan det kan vara skadligt i för höga doser. Finns tex högdos att köpa från vissa nätapotek på 10000IE som kan vara direkt skadligt.

    • #16002

      Jeg tar 60 mcg hver dag, hele året. Noen ganger mer på vinteren, da vi har lang vinter. Da ligger jeg på over 100 I snitt, noen ganger litt mer. Min nevrolog har sagt at jeg skal ligge på over 100 på blodprøvene.

    • #16003

      Hej
      Jag tar också d-vitamin, men får det tyvärr inte utskrivet. Köper ett märke som heter Hollistic med 2000 IE, K vitamin och fett – som ska vara bra för upptaget. De mörkaste månaderna tar jag ofta mer, 4000 IE. Mina blodprover visar höga, men inte skadliga nivåer. Spännande att följa denna tråd.

    • #16009

      Hej
      Jag läste mig till att D-vitaminer skulle vara bra för oss med MS men har inte fått det rådet av läkare.
      Jag äter 2000 IE nu på sommaren när jag kan vara ute mycket i solen och 3200 IE (80 mikrogram) annars. Holistic.

    • #16011

      I samband med diagnoställande under vinterhalvåret togs även prov på D-vitamin och jag hade låga nivåer, likt många andra svenskar under vinterhalvåret.

      Tar sedan dessa D-vitamin (2000IE, dvs 50 mikrogram) som jag har på recept från neurolog och jag kommer fortsätta ta det. Är mer nitisk på vinterhalvåret än sommaren av förklarliga skäl, kan till och med avstå en dag om jag vet att jag kommer vara utomhus mycket.

      Som jag förstått forskningsläget är låga nivåer av D-vitamin en av faktorer som påverkar att MS uppkommer och är en förklaring till varför MS är betydligt vanligare i nordiska länder. Därutöver minskar det inflammation och därmed skovfrekvens hos MS-patienter. Apotekare som har lämnat ut D-vitamin har även tryckt på att det ska tas tillsammans med mat då fett gör det mer lättupptagligt. Enklast för att komma ihåg för mig är att ta det vid frukost.

    • #16012

      En fråga jag ställt mig själv och försökt ta reda på utan att hitta svar är om upptagningsförmågan av att ta upp D-vitamin blir sämre om man äter tillskott året om. Som att kroppen vänjer sig att ta upp det via tillskott och därför blir sämre av att ta upp D-vitamin naturlig väg. Jag har inte hittat någon forskning på MS som tyder på det ena eller det andra.

Visar 6 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.