PrimĂ€rprogressiv MS đŸ€”

Visar 2 svarstrÄdar
 • Författare
  InlÀgg
  • #12241

   Hej!

   Möjlig utveckling av primÀrprogressiv MS stÄr det i min journal. Men man ska nu se hur/om jag reagerar pÄ min andra behandling av Rituximab.

   Har kroppen svĂ„rt för att reparera skadorna vid primĂ€rprogressivt förlopp? Som om kroppen redan har anvĂ€nt sina resurser. đŸ€”

   Jag fick diagnosen i December. Och fick kortison och uppstart av rituximab. Och nu möjlig primÀrprogressiv MS. Jag hÀnger inte med.
   Jag har inte lÀst pÄ sÄ mycket. KÀnns rörigt med olika typer och att jag eventuellt har primÀrprogressiv.

   Jag fÄr vÀl lÀsa pÄ lite!

  • #12242

   Utvikling av PPMS? PPMS er jo ikke noe man fÄr over tid, men som man har fra starten av. SPMS fÄr man over tid etter flere Är med RRMS. Har du noen gang hatt ett attakk?

   Ville ringt nevrologen min og forhþrt meg 😊

   • #12245

    Okej jag trodde att PPMS var nÄgot som man fick över tid som SPMS. SÄ med det kan menas att jag har PPMS frÄn start. Jag har blivit sakta sÀmre sen start för mÄnga, mÄnga Är sen. Nu förstÄr jag nog begreppen lite mer. Om jag nu tÀnker rÀtt.

  • #12243

   Hej!
   Vill minnas att du skrev att det inte direkt förelĂ„g nĂ„gra röntgenfynd vid din utredning? Men att LP visat oligoklonala band och/eller förhöjt IgG-index, och att det var svĂ„rt att sĂ€tta diagnosen. Vid PPMS har man inte skov pĂ„ samma vis som RRMS, utan man blir gradvis sĂ€mre Ă€ndĂ„. SĂ„ det kanske Ă€r dĂ€rför en misstanke finns, men som @AnneliSol var inne pĂ„ sĂ„ Ă€r det egentligen inget man utvecklar över tid – dĂ„ Ă€r det sekundĂ€r progressiv MS. Jag kan inte sĂ„ mycket om diagnosen, men jag vet att det förekommer att man ges just rituximab om det Ă€ndĂ„ finns inflammatorisk aktivitet. Men jag skulle absolut vilja prata med vĂ„rdpersonal om det, om jag vore som du! 🙂

   • #12246

    Hej!
    Det stÀmmer att man fann mina avvikelser i ryggmÀrgsprov. Det Àr typiska förÀndringar som man finner vid MS. Men inget syns pÄ röntgen. DÀrför har man gjort en bred utredning pÄ mig och dÀrför som det tog lÄng tid att stÀlla diagnosen.
    Jag har inte haft nÄgot skov utan gradvis blivit sÀmre. Nu fick jag en förklaring ovan.
    Jag trodde att primÀrprogressiv betydde att jag gick in i en allvarligare form av sjukdomen. Men det var nog kanske inte sÄ det betydde.

    Jag frÄgade min neurolog vid mitt senaste besök om vilken sorts MS jag har. Hon sa att det inte gick att svara pÄ Àn.

    Nu ska jag fÄ min andra omgÄng med Rituximab och om det inte ger nÄgon subjektiv affekt sÄ ska jag sluta med den och fokusera pÄ symtomlindring. SÄ stÄr det i min journal.

Visar 2 svarstrÄdar

Du mÄste vara inloggad för att svara pÄ detta Àmne.

En sida för dig som Àr ung och har Multipel Skleros.