Vaccin 💉

Visar 46 svarstrÄdar
 • Författare
  InlÀgg
  • #11807

   Hej! Idag fick jag brev hem ang vaccin att jag ska ta den.
   Har nÄn mer fÄtt?
   Eller har vaccinerat sig?
   Hur har ni mÄtt efter vaccin?

  • #11808

   Jag fick min andra dos covidvaccin för en mÄnad sedan. MÄdde dÄligt 1-2 dagar efter sprutan (vilket i princip alla pÄ mitt jobb ocksÄ gjorde) men efter det har jag mÄtt som vanligt.

  • #11809

   SpĂ€nnande, jag förvĂ€ntar mig inte att fĂ„ nĂ„got brev, skulle tro jag mĂ„ste driva den frĂ„gan sjĂ€lv, Ă€ven om man Ă€r riskgrupp. Bor i Region Dalarna. Hoppas jag har fel…

  • #11811

   FÄtt bÄda doserna vaccin. Dos 1 ont i armen ett par dagar. Dos 2 feber dagen efter. Ont i kroppen och hÀngig i 2 dagar och ont i armen i 3-4 dagar. Hemma frÄn jobbet 1 dag.

  • #11812

   Tack till er alla som svarade ❀

  • #11813

   Ni som blivit erbjudna vaccin, har ni blivit det i egenskap som MS-sjuk?
   RÀknas MS som riskgrupp?(jag kan nÀmligen inte se den informationen pÄ fhm)
   Vilka regioner bor ni?(tÀnker om det har betydelse)

  • #11814

   Jag blev vaccinerad pÄ jobbet. Hade inget med min MS att göra.

  • #11815

   FÄtt hia jobbet, jobbar i vÄrden.

  • #11816

   Min neurolog tycker ej jag Àr en riskgrupp i o m att jag inte har MS-problem som Àr relaterade till covidspecifika risker som andning eller har andra pÄgÄende behandlingar.

   Hur sjÀlva processen ser ut i varje region kan man ju frÄga sig, de kan ju lÀtt se vilka som har MS diagnos i systemet, dÀrtill Älder, sÄ en databassökning skulle ju lÀtt kunna generera vilka som ska bjudas in till vaccin. Har dock ingen tilltro till att det kommer ske.

   Jag ska sjÀlv ringa och frÄga.

   /Henrik

   • #11817

    Det Àr inte bara din neurolog som gör den bedömningen, MS i sig rÀknas inte som en riskgrupp. DÀremot kan bromsmedicineringen man stÄr pÄ spela in (större risk med Mabthera Àn Tysabri exempelvis). Riktlinjerna pÄ svenska MS-sÀllskapet rekommenderar att patienter med rituximab ska prioriteras, Àven om MS i sig inte Àr en riskgrupp. Vad jag förstÄr sÄ har det förekommit samtal om huruvida vi ska inkluderas eller ej, och ocksÄ att personer fÄtt vaccinera sig av den anledningen. Men jag vet inte hur det ser ut överallt, om det hunnit komma nÄgot nytt officiellt, eller om det À mer lokala bedömningar.

    SĂ„, tĂ€nker om det Ă€r nyttigt om ni som skriver i trĂ„den kan lĂ€gga till vilken behandling ni stĂ„r pĂ„, och vilken region ni hör till! (eller om ni fatt vaccinet av andra skĂ€l, som vĂ„rdanstĂ€lld etc.) 🙂

  • #11818

   Hej Emma,
   Region Dalarna, gÄr pÄ mabthera.

  • #11819

   Jag trĂ€ffade min neurolog av en slump pĂ„ sjukhuset i vĂ€ntrummet, han antog att jag var dĂ€r för att fĂ„ vaccinet, men var endast dĂ€r för provtagning inför Mabthera. Han blev chockad vilket ledde i sin tur om en “förfrĂ„gan” om vaccinering inom ramen av 5 dagar, samt Mabthera uppskjuten i 2 mĂ„n.
   Fick första Pfizer dosen i januari och andra dosan i mitten av feb. Ska pÄbörja Mabthera nÀsta vecka.

   I mitt fall tror jag ocksÄ som ovan nÀmnde, vaccinering för att minska riskerna inför/efter Mabthera-behandling.

   Region: Uppsala

  • #11854

   Fick min första dos Pfizer 11e mars i Linköping. Kör mabthera, region Östergötland.

  • #11855

   Ska lÀgga till att jag inte kÀnde nÄgot förutom smÀrta i armen (som förvÀntat).

  • #11856

   Hej,

   Ni som fÄtt kallelse till vaccin, och gÄr pÄ rituxemab, har ni pÄverkan pÄ kroppen som kan rÀknas som riskfyllda ? Eller Àr medicineringen i sig anledning till kallelse?

   Henrik

  • #11857

   Hej! Blev uppringd i fredags och sa det finns tid 23/3 för mig / Vaccin.
   En frÄga???
   Alla sÀger lite olika saker ang riskgrupp vi som har ms!!
   Min lÀkare har sagt att vi Àr i riskgrupp, sen vet man inte va alla andras lÀkare sÀger.

   • #11858

    Det Àr förslagsvis möjligt att tolka personer som hör till grupp tre, vars immunförsvar Àr nedsatt av antingen sjukdom eller behandling lite olika. Vissa skulle nog ffa placera MS-patienter pÄ ritiximab i den gruppen, men det Àr inte specifikt formulerat sÄ frÄn FHM, vad jag vet. Och det ser i sin tur olika ut nÀr man kommer igÄng med den gruppen i olika regioner.

   • #11859

    SpÀnnande, i vilken region bor du?

    SjÀlv stÀllde jag frÄgan idag till min VC med referens till ms-sÀllskapets artikel.

    https://neuroreg.se/multipel-skleros/nyheter-ms-registret/

    ” De bekrĂ€ftar att risken för allvarligt förlopp ökar 2-3 gĂ„nger vid behandling med antikroppar mot CD20, dvs rituximb och ocrelizumab
    Sammanfattningsvis: Den sannolika riskökningen för allvarlig Covid-19 vid rituximab-behandling Ă€r mĂ„ttlig och i nivĂ„ med den ökade risk för andra sjukhuskrĂ€vande infektioner som tidigare varit kĂ€nd för rituximab ”

   • #11860

    Ett tips Àr att gÄ in pÄ 1177 och vÀlja din region och klicka vidare till information om vaccination, dÀr stÄr det att Dalarna berÀknar börja med fas 3 i april-maj men inte information om hur man ska gÄ tillvÀga för att fÄ sitt vaccin, utan att det kommer senare. Annars verkar det se olika ut om man kontaktar VC, mottagningen pÄ sjukhuset eller blir kontaktad sjÀlv.

   • #11980

    Fick du nÄgot svar frÄn Region Dalarna / vÄrdcentralen/ neuro ?
    Dom ska ju börja med fas 3 hĂ€r nu.. Bor ocksĂ„ i Dalarna och fĂ„r rituximab som broms – inte hört ett dyft , funderar pĂ„ att kontakta neuro eller vĂ„rdcentralen Ă„ frĂ„ga…

  • #11861

   Ja, jag rekommenderar alla att ta en dialog med sin VC, stÀllde frÄgan i morse, ska se vad jag fÄr för svar, Äterkommer.
   /Henrik

   • #11862

    Fast sÄ kan man kanske inte rÄda alla att göra heller, eftersom att olika regioner hanterar det olika, i vissa fall Àr det inte patienten som ska kontakta vÄrden för vaccination utan man blir kallad.

   • #11863

    Att stÀlla en frÄga Àr aldrig fel,

   • #11981

    Har du fÄtt nÄgot svar pÄ din frÄga??

    Ringde du vc eller neuro eller vaccinbokningen eller 1177 ?

    (OcksĂ„ rituximab behandlad i region Dalarna….)

  • #11864

   Hej!

   Förra veckan fick jag hem ett brev om att jag ska fĂ„ vaccin pga jag gĂ„r pĂ„ behandling med rituximab. Det stĂ„r b la sĂ„hĂ€r i brevet ”Det Ă€r kĂ€nt att vaccinationseffekten minskar avsevĂ€rt vid samtidig behandling med rituximab”. NĂ€r jag fĂ„tt tid för vaccindos 2 ska jag meddela datumet till neurologiavdelningen sĂ„ de kan planera in nĂ€sta behandling för min ms-medicin. Även om man inte Ă€r riskgrupp sĂ„ fĂ„r vi vaccin pga den medicinering vi har mot ms. Jag behandlas i region VĂ€stmanland.

   • #11865

    LÄter som att VÀstmanland Àr föredömliga i sin information, skulle önska det frÄn alla regioner!

  • #11868

   nancy! Jag fick tydligen samma brev som du fÄtt. Region VÀstmanland/ hÀr med

  • #11895

   Hej!
   Jag fÄr Mabthera som behandling för MS (numera en gÄng per Är) och fick senaste behandligen nu i slutet av mars.
   Har nÄgon av er koll pÄ hur tÀtt inpÄ man kan/bör ta covid vaccin? RÀknar med att fÄ vaccin i maj/juni hÀr i Stockholm- dÄ har det gÄtt ca 2-3 mÄn efter Mabthera. Borde det vara ok?
   /S

   • #11897

    Jag har nyligen vaccinerats och fÄtt min nÀsta dos Mabthera. Enligt min neurolog skulle det gÄ minst 3 mÄnader efter senaste Mabthera inför vaccination, men helst 6 mÄnader eller sÄ lÄng tid som möjligt. Efter vaccinationsdos nummer tvÄ skulle jag vÀnta minst 6 veckor tills nÀsta dos Mabthera.

  • #11977

   cam

   Hej

   Jag har fortfarande inte fÄtt nÄgon info om nÀr jag ska fÄ vaccin.

   Vilket vaccin Ă€r bĂ€st lĂ€mpat för oss med MS? Är alla ”lika bra” för oss(?)

   tror att jag tidigare har lÀst om att vi kan ta vilket som , pga att inget vaccin Àr levande.
   Men mitt minne Àr sÄ suddigt..

   Jag bor i Södermanland, 28 Är. Slutade med mabthera 2018 pga att mitt immunförsvar blivit sÄ lÄgt sÄ att jag kunnat dö pga det.

   • #11978

    Hej!

    StĂ„r du pĂ„ nĂ„gon behandling alls nu? För det Ă€r sjĂ€lva behandlingen som gör att man potentiellt kan rĂ€knas till fas 3, om man inte har nedsĂ€ttningar som rör andningsfunktionen (i stort sett iaf). Är ditt immunförsvar fortfarande dokumenterat lĂ„gt sĂ„ borde du vĂ€l klassas dit ocksĂ„ kanske? Det ser ju dessutom olika ut i alla regioner (börjar bli lite bitter över skillnaderna). Men alla vaccinen ska hur som helst fungera lika bra!

   • #11979

    cam

    Nej Albert sa typ att mitt immunförsvar blev sÄ lÄgt att jag inte skulle behöva mediciner / Mabthera igen. SÄ jag fÄr ingen bromsmedicin.

    Fick diagnos primÀr progressiv MS 2012. SÄ fick Mabthera mellan 2013-2018.

    Vet inte om mitt immunförsvar ÄterhÀmtat sig helt. Men det Àr ju nÄgra Är sen jag fick det.

    Tack för ditt svar! Vad bra att alla fungerar.

  • #12071

   cam
  • #12098

   Har verkligen försökt minimerat kontakten med vĂ„rden till den absolut nödvĂ€ndiga under den hĂ€r tiden, med tanke pĂ„ hur belastade de Ă€r. Men pallade inte riktigt med ovissheten, sĂ„ jag skrev ett meddelande och frĂ„gade om jag kommer bli kallad till vaccinering i fas 3 eller inte (det har ju varit lite oklarheter i VGR pĂ„ den punkten). Fick svaret att det kommer jag bli, och förmodligen hyfsat snart eftersom att de vid mitt sjukhus var nere pĂ„ 70-80-talet Ă„ldersmĂ€ssigt i gruppen. 🙂

  • #12104

   Jag har fÄtt vaccintid pÄ tisdag 11/5 och har Skilarence som behandling, nÄgon annan som har detta och fÄtt vaccin? Hur reagerade ni?
   Bor i Region Uppsala.

   • #12108

    Jag antar att du Ă€r medveten om att det i stort sett Ă€r samma lĂ€kemedel som det mer anvĂ€nda Tecfidera? Jag antar att det borde Ă„terfinnas fler berĂ€ttelser om hur vaccinet upplevts av de som stĂ„r pĂ„ Tecfidera just dĂ€rför, men jag har Ă„ andra sidan inte koll pĂ„ sĂ„ mĂ„nga med den bromsmedicinen som vaccinerats heller. Men det borde kanske dyka upp, allt eftersom att fler vaccineras överlag. 🙂

   • #12109

    @emma
    Ah men precis! Har försökt leta efter det ocksĂ„ men inte sett nĂ„got men kan vara jag som missat det ocksĂ„ 😊

   • #12110

    Skulle tro att det frÀmst Àr personer som stÄtt pÄ rituximab, som fÄtt vaccin Àn sÄ lÀnge (om man inte fÄtt vaccin för att man exempelvis arbetar inom sjukvÄrden) eftersom att den behandlingen innebÀr en riskökning som Àr högre Àn de flesta andra. Det verkar ha förekommit lite tidigare pÄ olika platser, Àven om det vÀl egentligen ocksÄ hör till fas 3 som nu kommer igÄng pÄ riktigt pÄ fler stÀllen.

    Inte för att det svarar pĂ„ din frĂ„ga, sĂ„ ber om ursĂ€kt för mitt babbel! Men jag tror inte att det ska vara nĂ„gra konstigheter med vaccinet för patienter pĂ„ dimetylfumarat-behandling, men fattar att du gĂ€rna vill höra folks erfarenheter. 🙂

  • #12111

   Fick samtal idag, fÄr första dosen Pfizer pÄ fredag, bor i Dalarna gÄr pÄ Mabtheta.

   Nu hoppas jag bara att kroppen bildar antikroppar.

  • #12119

   Ska ta första dosen pĂ„ lördag. Jag fick min allra första dos Rituximab den 28/1. Hoppas nu att kroppen tar Ă„t sig av vaccinet. ✊✊

  • #12122

   Jag fick min första dos idag. Bor i Stockholm och fick ett brev med information att jag tillhörde fas 3 och att jag kunde gÄ in och boka en tid. Jag fÄr Mabthera och rÀknas dÄ som riskgrupp.
   Det har gÄtt 5 mÄnader sedan min senaste infusion och det ska vara tillrÀckligt. Man kan ta vaccinet tidigare men risken Àr, som jag förstÄtt, att effekten blir sÀmre.

   • #12124

    FÄr ni ta blodprov för att se effekt av antikroppar?
    Enligt DS som jag tillhör sÄ kommer man att fÄ göra test efter vaccin för att se nivÄ av antikroppar.

   • #12127

    Nej, det Àr inget vi fÄtt information om

  • #12169

   Jag ska fÄ första sprutan pÄ tisdag, gÄr pÄ mabthera och fick senaste infusionen i slutet pÄ november. De ringde och frÄgade om jag ville vara med i en studie för att se hur antikropparna fungerar sÄ ska ta blodprover innan vaccinet. Sedan ska jag lÀmna blodprover igen nÄgra mÄnader efter andra sprutan.
   Pratade Àven med min neurolog och hon verkade hoppfull att t-cellerna fungerade lika bra pÄ att skapa antikroppar. Blir intressant att se men hoppas pÄ det bÀsta. KÀnns vÀl iofs lite osÀkert om man ska gÄ i mÄnader och inte riktigt veta om man Àr immun eller inte, men det fÄr man vÀl anta efter att ha tagit sprutan.. vad tror ni?

   • #12170

    Hm, menar du att du fÄtt information att vaccinet kanske inte fungerar? Jag ska fÄ vaccin pÄ tisdag. Fick rituximab i november. Inte fÄtt nÄgon info om detta. Det enda info Àr att jag ska meddela neuro nÀr jag fÄtt spruta 2 för att boka in nÀsta infusion med rituximab.

   • #12171

    Jag har inte heller fÄtt nÄgon information om det, men det tycks vara ganska allmÀnt kÀnt att vaccinsvaret med största sannolikhet Àr försvagat. PÄ MS-sÀllskapets sida stÄr det (tagit med det om rituximab mest, men generellt om immunmodulerande behandlingar överlag)

    (Edit. HjÀlp vad rörig texten blev nÀr jag klistrade in, testar pÄ nytt.)

    “Kunskapen om de olika sjukdomsmodifierande behandlingarnas effekt pĂ„ bĂ„de humoral och cellmedierad immunitet Ă€r bristfĂ€llig. Svenska MS SĂ€llskapet rekommenderar följande:
    ‱ SARS-CoV-2 vaccin som för nĂ€rvarande Ă€r aktuella i Sverige Ă€r inte levande och rekommenderas dĂ€rför oavsett sjukdomsmodifierande behandling men svaret kan bli otillrĂ€ckligt och dĂ€rmed inte skyddande
    ‱ Vid misstanke om otillrĂ€ckligt vaccinationssvar kan antikroppssvaret kontrolleras 4-6 veckor efter vaccination. Även vid avsaknad av sĂ„dant kan dock T-cells immunitet föreligga.
    ‱ Ännu saknas kunskaper om varaktigheten för SARS-CoV-2 immunitet efter vaccination och Ă€ven riktlinjer för nĂ€r förnyad vaccination skall erbjudas vid bristfĂ€lligt antikroppssvar efter vaccination
    ‱ Vid anti-CD20 behandling med rituximab (Mabthera, Ritemvia, Rixathon, Truxima) och ocrelizumab (Ocrevus) rekommenderas vaccination minst 3 mĂ„nader efter sista infusionen men helst 6 mĂ„nader eller mer efter den senaste behandlingen. Efter genomförd vaccination (ofta 2 injektioner som ges med 3–4 veckors intervall) kan ny anti-CD20 infusion ges tidigast 4–6 veckor efter att andra vaccinationen givits.”

  • #12173

   Hej!
   Kan vara vÀrt att nÀmna att det pÄgÄr en forskningsstudie kring MS och covid-19-vaccination som jag har intresseanmÀlt mig till. Jag har laddat upp infon jag har fÄtt frÄn Centrum För Neurologi pÄ Karolinska i Stockholm hÀr: https://ungmedms.com/wp-content/uploads/2021/05/Vaccinationsstudien-Information.pdf

   Studien verkar vara begrÀnsad till Sahlgrenska i Göteborg och Centrum För Neurologi i Stockholm.

   • #12181

    Ok verkar vara liknande den jag ska vara med i, men stÄr att det Àr Danderyd som ansvarar för den.

   • #12184

    Tror studien verkar inkludera flera olika stÀder. Fick ocksÄ erbjudande om att delta nÀr jag tog mitt vaccin i mars. Region Uppsala

  • #12174

   Fick Phizerinjektion no 1 i fredags. Inga biverkningar Ă€nnu. DĂ„ hoppas vi kroppen bildar antikroppar dÄ  eller immunitet t-celler.

   • #12178

    Det Àr mÄnga som inte kÀnner av dos 1 sÄ mycket. Dos 2 brukar dock ge kraftigare biverkningar i större utstrÀckning. SÄ inga biverkningar sÀger nödvÀndigtvis inte nÄgot om hur bra skydd du har.

  • #12175

   SĂ„ tre veckor efter första sprutan kan jag inte trĂ€ffa syskonbarn m.m? Men hur vet jag om jag har ett skydd som ”vanliga”? TĂ€nker pĂ„ att alla Ă€ldre kan trĂ€ffa barnbarn tre veckor efter första sprutan.. men vi vet inte om vi har samma skydd? Eller har jag missuppfattat 🙁

   • #12176

    Fast samtidigt sĂ„ pĂ„pekas det ju (till alla) att vaccin inte Ă€r ett 100%igt skydd, och att det förekommer att folk blir smittade Ă€ndĂ„. Även om riskerna minskar. Sedan Ă€r det sĂ„klart dĂ„ligt att alla inte fĂ„r information om att b-cellsreducerande behandling kan minska vaccinsvar. Samtidigt sĂ„ tror jag iof den informationen Ă„terfinns gĂ€llande vaccin för andra sjukdomar ocksĂ„ (tex. sĂ€songsinfluensa). Det Ă€r iaf pĂ„ det hela taget bĂ€ttre att vara vaccinerad Ă€n ovaccinerad, men skyddet kan variera.

   • #12177

    Det finns tvĂ„ aspekter vad det gĂ€ller minskad risk 3v efter dos 1. Enligt en jĂ€ttestor brittisk studie sĂ„ minskar sannolikheten för att fĂ„ covid med 65% (oavsett vaccinsort) men risken för allvarlig covid minskar med 80%. SĂ„ det Ă€r dessa tvĂ„ risker sammanvĂ€gda som lett till “krama barnbarnen”-riktlinjerna. Om man fĂ„r covid trots vaccination sĂ„ kan man sprida det vidare, men Ă€ven den risken Ă€r lĂ€gre efter dos 1.

    Egentligen sÄ tycker jag att alla MS-patienter pÄ rituximab borde ha fÄtt testa sina b-cellsnivÄer innan vaccinationen. Min neurolog sa att dÄ mina b-celler har varit kraftigt sÀnkta av rituximab men aldrig pÄ 0. DÀrför ansÄg han att jag borde fÄ ett fullgott vaccinationssvar oavsett nÀr jag vaccinerar mig i förhÄllande till rituximab-infusionen.

    Enda sÀttet att veta sÀkert om man har skydd Àr att kolla antikroppsnivÄerna. SÄ det tycker jag att man egentligen ocksÄ borde fÄ testa. DÀrför har jag anmÀlt intresse för att vara med i studien ovan.

   • #12185

    Fick innan min första Mabthera behandling och vaccination lĂ€mna prover för att neurolog ville ha halter pĂ„ immunocellerna, det sĂ„g bra ut dĂ„ vĂ€rdena lĂ„g inom referensintervall. Trodde detta var standardprocedur (eller sĂ„ hade jag tur..?). Fick info om att det ska ske automatiskt framöver inför varje behandling…

   • #12187

    Det Ă€r inte riktigt samma sak, det sker inför varje infusion om det Ă€r som det bör vara. 🙂

   • #12182

    Det verkar lite oklart just med b-cellerna men som jag skrev sÄ var min neurolog vÀldigt positiv till t-cellernas funktion och verkade tro att det skulle fungera lika bra. Men dom vet vÀl inte helt sÀkert.
    NÀr jag var pÄ Äterbesök i början pÄ Äret pratade hon om att de skulle testa b-celler innan jag fick vaccin men det verkade inte aktuellt lÀngre. Men om man tog vaccin 4mÄnader men helst 6 mÄnader efter senaste infusioner verkade de tro att vaccinet skulle kunna verka.

  • #12179

   Jag fick min första dos vaccin idag, Comirnaty (Pfizers vaccin) pÄ Skaraborgs sjukhus i Skövde. Jag önskar naturligtvis att jag fÄtt kolla vÀrden innan etc, och har ganska svÄrt att se sjukhuset initiera att man kollar vaccinsvaret framöver. Men men, ett steg i rÀtt riktning Ätminstone.

  • #12237

   Hej!
   TÀnkte höra ifall ni andra fÄtt nÄgra biverkningar av covid vaccin?

   Fick min andra spruta av pfizers vaccin idag och kÀnner inget Àn sÄ lÀnge. Första sprutan för tre veckor sedan fick jag lite feber runt 38 grader nÄgra timmar efter sprutan men den försvann nÄgra timmar senare. Armen gjorde lite ont men inte sÄ farligt.

  • #12259

   Hej! Tog min vaccination (Pfizer) 5,5 mÄn efter senaste Mabthera infusion. Nu, tvÄ mÄnader efter vacc har jag noll antikroppar frÄn vaccineringen. Fick inte nÄgra biverkningar mer Àn lite trötthet o ont i armen vid vacc.

   LĂ€karen vill nu att jg gör om vaccineringen. SĂ„ ta ett antikroppstest om ni kan, mabtheran fungerar lite för bra (i detta syfte). Jag fĂ„r bara Mab 1 gĂ„ng/Ă„r sĂ„ det finns fortfarande tid för mig att hinna vaccinera om innan det blir för tĂ€tt inför nĂ€sta infusion


   • #12286

    Hej!
    Hur kom det sig att ditt vaccinationssvar följdes upp? Var det pÄ lÀkares inrÄdan? Och Àr det ens möjligt att fÄ en tredje dos i dagslÀget?

  • #12269

   Jag fick min första dos av modernas vaccin för nÄgra veckor sedan och fick inga biverkningar mer Àn lite ömhet vid sticket! Ska ta andra dosen om 1 vecka. Jag gÄr pÄ tecfidera.
   Fick vaccin dÄ jag arbetar i vÄrden, inte pga min ms!

  • #12313

   Fick min fösta dos i slutet av juni 29e det enda jag kÀnde av var att jag vart öm i vÀnster arm i nÄgra dagar annars sÄ kÀnde jag inte nÄtt annat av den.

  • #12411

   Ni som fÄr Mabthera och har vaccinerat er, har ni bildat antikroppar mot covid? NÄgon som kollat (förutom charlotta som skrev att det inte fungerat)?
   För min del valde jag i april att ta min infusion istÀllet för att vÀnta pÄ vaccinet som dröjde i min region. Nu i mitten av augusti har det gÄtt fyra mÄnader och enligt neurologen har jag dÄ möjlighet att ta vaccinet.
   Är tveksam till om jag ska ta det om man Ă€ndĂ„ inte fĂ„r nĂ„gra antikroppar. Och T-cellssvar verkar inte heller vara sĂ€kert att man fĂ„r.

   • #12412

    Jag tycker inte det borde finnas nĂ„gon tvekan inför att ta vaccinet, trots att nivĂ„n antikroppar Ă€r lite osĂ€ker. Vad jag förstĂ„r ser forskningen vad gĂ€ller t-cellsvar lite mer optimistisk ut, och jag tĂ€nker att det Ă€r bra att ha en grund inför eventuell booster-dos (om det nu blir aktuellt för oss hĂ€r i Sverige) som förmodligen kommer göra ganska stor skillnad. Ta vaccinet, det kommer ju inte ge dig _sĂ€mre_ skydd Ă€n inget alls liksom! Men ha samtidigt i beaktande att du förmodligen fĂ„r lĂ€gre skydd Ă€n gemene man och var försiktig. 🙂

  • #12413

   Min vÄrdgivare i VÀstmanland har inte nÀmnt nÄgot om risken att ev inte bilda antikroppar. FÄtt bÄda doser vaccin och ny infusion snart i augusti.

   • #12414

    Det gör fel som inte nÀmner det för dig, faktiskt. I det nationella vÄrdprogrammet rörande covid-19 sÄ stÄr det att personer som stÄr pÄ immunmodulerande behandling bör upplysas om att de kanske fÄr sÀmre vaccinsvar.

    LÀgger till citat och lÀnk + sidhÀnvisning.

    “Det Ă€r dĂ€rför viktigt att sĂ€rskilt informera
    patienter med immunmodulerande behandling att de förmodligen inte har ett lika bra skydd som personer utan immunmodulerande behandling mot covid-19 efter en dos vaccin och att det dĂ€rför Ă€r sĂ€rskilt viktigt att de vaccineras med dos 2.” (s. 29)

    “Bedömning: Expertgruppen rekommenderar att patienter med immunmodulerande behandling, eftersom de inte sĂ€kert kan förvĂ€ntas fĂ„ ett lika gott svar vid vaccination mot sjukdom som immunfriska, bör vaccineras med minst tvĂ„ doser covid-19 vaccin.” (s. 29)

    https://slf.se/svenska-hygienlakarforeningen/app/uploads/2021/07/nationella-covid-version-3.pdf

   • #12415

    @nancy, nĂ€r jag svarade pĂ„ inlĂ€gg i den hĂ€r trĂ„den sĂ„ scrollade jag bak lite, och i inlĂ€gg #11864 skrev du ju om att du hade fĂ„tt en hem ett brev om att du borde vaccineras, och att: ”Det Ă€r kĂ€nt att vaccinationseffekten minskar avsevĂ€rt vid samtidig behandling med rituximab”. SĂ„ du har ju fĂ„tt information om förvĂ€ntat lĂ€gre vaccinationseffekt?

   • #12416

    I brevet skrev dem att det Ă€r viktigt att planera nĂ€sta behandling sĂ„ den inte sker för tĂ€tt inpĂ„ vaccineringen – dĂ„ finns risk att effekten av vaccinet Ă€r mindre. Ingenting om att sjĂ€lva vaccineringen i sig kan vara mindre effektiv.

   • #12418

    Ja, du har rĂ€tt i att tidpunkten för senaste infusionen kan pĂ„verka, och att man rĂ„ds vĂ€nta minst 3-6 mĂ„nader (men helst upp till sex mĂ„nader) med vaccination. Jag tolkar det som att “samtidig behandling” betyder om man behandlas med behandlingen i frĂ„ga, inte bara om det sker ungefĂ€r samtidigt som man vaccineras. Risken för uteblivna antikroppar ökar vid vaccination i nĂ€ra anslutning till infusionen, sĂ„ Ă€r det. Men mĂ„nga som stĂ„r pĂ„ anti-CD20 har lĂ„ga nivĂ„er B-celler (som behövs för att kunna bilda antikroppar) ganska lĂ„ng tid sedan sista infusionen. Det hĂ€r Ă€r lite i led med varför man kan vara mer infektionskĂ€nslig överlag, inte bara gĂ€llande covid, och gĂ€ller ocksĂ„ andra vaccin.

  • #12417

   SÄ jag fick ringa och meddela min region datum för mina bÄda doser vaccin, sen fick jag fÄ hem kallelse för behandling. Egentligen skulle jag fÄtt behandling i maj men uppskjutet till augusti pga fÄtt vaccinering.

  • #12478

   Förmodligen goda nyheter för oss som stÄr pÄ de behandlingar som ger sÀmst vaccinsvar, eftersom att de bÄde sÀger patienter som stÄr pÄ behandling som kraftigt sÀnker immunförsvaret eller om inte annat genom att patientansvarig specialistlÀkare skulle okeja det.

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/information-for-dig-om-vaccinationen/information-om-covid-19-vaccin-till-personer-med-immunbrist/

   • #12519

    NÄn som fÄtt besked frÄn sin lÀkare att vi med rituximab och inga antikroppar trots 2 vaccin doser SKA fÄ en tredje spruta .

    Eller hÄller de fortfarande pÄ och utreder vilka grupper det blir överallt i landet?
    Vore liksom skönt att veta


    Man tycker ju att ”personer med autoimmuna sjukdomar Ă„ kraftigt nedsatt immunförsvar” borde vara vi men vem vet
. 😅

   • #12520

    Jag har inte trĂ€ffat nĂ„gon (stafett)lĂ€kare sedan 2019 😉 men sköterskan jag varit i kontakt med gav tyvĂ€rr nĂ„got luddigt svar om att de inte vet om vi kommer fĂ„ en tredje dos eller ej. Eftersom jag för en gĂ„ng skull kĂ€nde mig försiktigt hoppfull efter informationen jag lĂ€nkade till, sĂ„ blev jag aningen nedslagen.

  • #12479

   Efter att ha lĂ€st trĂ„den ovan, sĂ„ verkar det som att olika regioner verkar behandla oss pĂ„ rituximab och andra immunsĂ€nkande mediciner vĂ€ldigt olika. Jag har inte fĂ„tt nĂ„gon information frĂ„n sjukvĂ„rden överhuvudtaget att min vaccination mot Covid skulle ge sĂ€mre effekt Ă€n för en “frisk” mĂ€nniska. DĂ€remot har jag fĂ„tt höra att vaccinationer överlag mĂ„ste planeras in mellan injektionerna för att ge bĂ€st effekt. De har inte nĂ€mnt nĂ„got om nĂ„gra som helst tester av antikroppar eller ev. extra doser. Inte hört ett ljud frĂ„n dem, mer Ă€n dĂ„ de bokade in min tid för vaccinationen och sköt fram min injektion en mĂ„nad frĂ„n sista sprutan med Pfizer. SĂ„ mĂ€rkligt.

   I och för sig sÄ hörde jag precis igÄr att regionen jag bor i inte ens har rehab för oss MS sjuka som behöver det utan det fÄr vi ordna utanför sjukvÄrden pÄ egen hand. Kan det verkligen stÀmma.

  • #12562

   Hej,
   Jag fick min senaste Rituximab runt 1 jan i Är (-21) . Första dosen mRNA vaccin i maj och andra dosen vid midsommar. PÄ mitt senaste lÀkarbesök, för ca tre veckor sen, sÄ gjordes ett antikroppstest. Svaret jag fick tillbaka var att jag inte har nÄgra antikroppar.
   Nu har jag fÄtt en tid för min tredje vaccindos.
   Men hörde ocksÄ att de kloka mÀnniskorna pÄ Neuro diskutera att har man inga antikroppar efter de förste tvÄ doserna sÄ bör man vÀnta tills B-cellerna Äterkommit och börja om frÄn början, alltsÄ med 2 nya doser vaccin. Detta tycker jag ÀndÄ lÄter rimligt och övervÀger detta.
   Mina B-celler har inte Äterkommit Àn.

  • #12813

   Hej,
   Jag fick min tredje dos vaccin mot Covid-19 för tvĂ„ mĂ„nader sedan. I dag gjorde jag ett antikropptest, Biosynex som jag köpt pĂ„ apotek. Enligt testet har jag inga antikroppar, trots tre vaccindoser. Min region erbjuder inte antikropptest efter vaccination mot Covid. Helst vill jag inte tro att egen – testet visar rĂ€tt!

   • #12814

    Hej! TyvĂ€rr sĂ„ Ă€r det nog inte helt orealistiskt att det Ă€r rĂ€tt. Jag fick kolla antikroppar efter tredje dosen via vĂ„rden, och jag hade faktiskt antikroppar (jag trodde inte det, negativ som jag Ă€r) – men det var lĂ„ga nivĂ„er. Man fĂ„r hoppas att det Ă€ndĂ„ ökar pĂ„ T-cellsvar och sĂ„nt, Ă€ven om det inte ger samma skydd mot symtomatisk sjukdom.

  • #12815

   Hej,

   Titta gÀrna pÄ detta möte. Cirka 1 h och 25 min in i mötet sÄ redovisas vaccin resultat. Mycket interssant!
   Mycket positivt med alla T-cells svar.

   https://www.youtube.com/watch?v=tsHthbpvgtY

  • #12817

   Tack för era svar! Intressant det hÀr med T-cellssvar. VÀrt att lÀra sig mer om!

  • #13021

   Hej!

   TÀnkte egentligen bara höra ifall ni har nÄgot bra tips inför tredje sprutan.

   Jag tog andra i juni och sedan mabthera i augusti. Tog antikroppstest under hösten som visade att jag fÄtt antikroppar efter de 2 första sprutorna.

   Nu tÀnkte jag ta tredje sprutan men har inga b-celler sÄ min doktor sÀger att antingen tar jag sprutan ÀndÄ och testar nya antikroppar om nÄn mÄnad eller sÄ avvaktar jag en mÄnad och hoppas pÄ b-celler dÄ sÄ jag kan ta sprutan. Funderar pÄ vad som Àr bÀst att göra.. Vad tror ni?

   Till saken hör att jag ska börja en utbildning och kommer trĂ€ffa mer folk Ă€n “vanligt” samt att smittspridningen pĂ„ barnens skola skenar sĂ„ hade ju varit skönt att veta att man har ett skydd. Men samtidigt eftersom jag visade antikroppar i höstas sĂ„ kanske det rĂ€cker Ă€ven nu…?

   FörstÄr om ni inte vet, vill nog mest bolla idéer med nÄgon i liknande sits :)!

   • #13023

    ZJ

    Hej @Hanna85

    Jag har ju ingen aning hur det funkar med Mabthera och “vaccin-svar”. Vad jag förstĂ„tt sĂ„ Ă€r det vĂ€l sĂ„ att om du fĂ„tt Mabthera, och sedan tar vaccinet sĂ„ kan det mycket vĂ€l vara sĂ„ att kroppen har svĂ„rt att bilda antikroppar? DĂ„ kanske det bör rĂ€cka med dom antikropparna du har och att man kan planera in den 3e sprutan senare?
    Jag skulle ta min 3e nu i december men jag blev förkyld, och sen fick jag corona och dÄ gick det inte ihop med medicineringen, sÄ jag förlitar mig pÄ dom 2 jag har och jag trÀffar massvis med olika mÀnniskor varje dag (jobbar som frisör). Jag har tÀnkt att jag vÀntar ett tag med den 3e sprutan.
    MEN det Ă€r vad JAG gör. Du ska göra det som kĂ€nns rĂ€tt för sig sĂ„klart 😊

   • #13024

    Hej!

    Vet du hur snabbt du Ă„terbildat b-celler efter Mabthera tidigare? Det skulle kanske kunna vara hjĂ€lpsamt att ha i Ă„tanke vid ett beslut. Och det lĂ„ter sĂ„klart som ett svĂ„rt lĂ€ge, för att fĂ„ ett skydd mot omikron verkar det krĂ€vas en högre nivĂ„ av antikroppar Ă€n tidigare varianter, och Ă€ven om du har antikroppar sĂ„ killgissar jag att de Ă€r lĂ€gre Ă€n vad de Ă€r för gemene man efter tvĂ„ doser – och gemene man rekommenderas ju en tredje dos (Ă€ven om tvĂ„ doser verkar ge ok skydd mot allvarlig sjukdom). SĂ„ en tredje dos Ă€r förstĂ„s toppen, och störst chans för antikroppar Ă€r ju om man har mĂ€tbara nivĂ„er av b-celler.

    SÀg att du tar din tredje dos nu, och inte fÄr nÄgot direkt vaccinsvar (förutom att du förhoppningsvis fÄr visst t-cellsvar) sÄ Àr det ju i dagslÀget inte sÄ mycket mer du kan göra. Har lÀst att en fjÀrde dos kan bli aktuell för oss med nedsatt immunförsvar pÄ FHM, men jag har inte hört nÄgot om nÀr det isf skulle genomföras i praktiken. VÀntar du en mÄnad sÄ kanske du hunnit Äterbilda b-celler nog, men det Àr ju förmodligen inte heller nÄgot givet..

    Oavsett vad du gör, sÄ vill jag personligen slÄ ett slag för att ha pÄ sig andningsskydd i offentliga miljöer inomhus.

  • #13035

   Hej igen!

   Tack för era svar :)! Uppskattar verkligen att bolla lite med andra i liknande situation, betyder sÄ mycket!

   Typiskt att du fick corona @ZJ! Var det lindrigt eller mer allvarligt? Om du vill veta dina antikroppar kan du be dom ta ett test. Men du har sÀkert ifall du nyligen genomgÄtt en infektion plus 2 sprutor. Mabtheras uppgift Àr att slÄ ut b-cellerna i kroppen o det Àr dom som bildar antikroppar. Men man kan Àven utveckla antikroppar ont-celler.

   Jag hörde frĂ„n min doktor igen som tyckte jag skulle ta tredje nu Ă€ndĂ„ för troligen ger den Ă€ndĂ„ t-cells antikroppar som skyddar. SĂ„ jag kör pĂ„ det! DĂ„ har jag gjort det jag kan. Precis som du skrev @Emma sĂ„ finns det ju inga garantier för att jag har b-celler om nĂ„n mĂ„nad heller. De andra gĂ„ngerna har jag Ă„terfĂ„tt innan nĂ€sta behandling men nu Ă€r jag ju inne pĂ„ 5 omgĂ„ngen sĂ„ borde ju dröja lĂ€ngre
.

   LÀste ocksÄ att det troligtvis blir aktuellt med en fjÀrde spruta ca 3 mÄnader efter tredje.

   • #13039

    ZJ

    @Hanna85
    Ja typiskt, men skönt pĂ„ nĂ„t sĂ€tt att ha det “gjort”. Jag hade turen att det inte var sĂ„ illa. Hade feber i 2-3 dagar, ont i kroppen och huvudet. Men febern trigga igĂ„ng mina gamla skov. Men det gick över sĂ„ fort jag blev frisk 😃

  • #13047

   @ZJ ja förstĂ„r vad du menar, ibland kan ju oron innan vara vĂ€rre Ă€n sjĂ€lva utfallet.. skönt att det blev ganska lindrigt för dig 😊!

   Nu har 2 av min barn insjuknat med feber och troligtvis med covid dÄ spridningen pÄ skolan Àr enorm. Testat dom idag sÄ fÄr vi vÀl se..

   TyvÀrr har jag inte hunnit ta tredje sprutan, fick ingen tid förrÀn söndag. SÄ kÀnner mig Ànnu mer orolig nu för oss alla. Hoppas verkligen att det blir lindrigt Àven hÀr!

   SĂ„g dock att det finns drop-in tider för vaccin imorgon. Skulle ni vĂ„ga ta tredje fast jag kanske redan Ă€r smittad? Risken finns vĂ€l att man blir Ă€nnu sĂ€mre
 svĂ„rt!!

Visar 46 svarstrÄdar

Du mÄste vara inloggad för att svara pÄ detta Àmne.

En sida för dig som Àr ung och har Multipel Skleros.