Svar om Blood Patch, Hoppande Ögon, Tandfyllningar och MS Hug

Svar om Blood Patch, Hoppande Ögon, Tandfyllningar och MS Hug

MS-Neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

Blood Patch

“Hej! Jag fick läckage efter lumbalpunktion och gick hemma i 2 hemska veckor innan ny MR visade på läckan. Jag blev direkt inlagd i 3 dygn med strikt liggläge och den spinala värken försvann tack och lov. Dock kvarstår lock för örat och lite vanlig huvudvärk. Hur säkert är det att resten läker utan att behöva göra en blood patch?”

Svar: Det är mycket ovanligt att ett läckage från LP inte läker spontant inom 2-3 veckor. Blood-patch genomförs om man har handikappande huvudvärk i sittande och stående. Det du beskriver ter sig vara ett läkningsförlopp.

Hoppande Ögon

“Hej! Jag är en tjej på 21 år som fick en misstänkt synnervsinflammation l juni-18, 2 veckor efter debut gjordes MR hjärna och synnerv, den var helt normal, ingenting syntes i hjärna eller synnerv. I september började mina ögon att hoppa, det stör mig ganska mycket då det sker ett hopp framförallt när jag flyttar blicken snabbt. Jag var hos ögonspecialist, samma som tidigare och hon sa att jag har lite nystagmus. Hon skulle skriva till neurologen igen men hon trodde inte det var någonting. Jag är orolig för att inte få en tid hos neurologen igen, att min eventuella MS inte blir upptäckt förrens det är försent. Vad ska jag göra? Känner mig hjälplös om neurologen inte vill utreda vidare. Är dessutom rädd för PPMS då min nystagmus inte gått över och det nu har gått 7 månader.. det kanske är därför ingenting syntes på MR? Är risken stor att mina besvär beror på ms? Tack!”

Svar: Hej! Det finns många andra orsaker till ”hoppande ögon” / nystagmus. Det är ett bra fynd att MR hjärna och synnerver var normala, det minskar risken för att det är MS betydligt. I och med att du har kvarstående problem så rekommenderar jag utvidgad utredning med ny MR (helst 3T (tesla)) maskin samt lumbalpunktion.

Tandfyllningar

“Hej Dr Albert! Nyligen har jag hört att MS kan vara ett resultat av inflammation och toxiner från tandfyllningar samt bakterier som bor under tanden. ”ROOT CAUSE” dokumentär bevisar att dessa bakterier och toxiner kan framkalla autoimmuna sjukdomar tex MS. Jag undrar om hade ni haft patienter som fick sina MS och symtomer gå till remission genom att extrahera sina inflammerade tander?”

Svar: Nej, detta är inte en teori som jag tror på, Vi har ofantligt mycket data som pekar på en kombination av genetik, infektionstryck och miljöfaktorer (tex rökning). Man ska INTE extrahera tänder för att ”bota” eller lindra MS.

MS Hug

“På engelskspråkiga MS-forum pratas det ofta om något som kallas “MS hug”. Jag är helt obekant med det från den svenska MS-vården och informationen. Men på flera amerikanska webbplatser beskrivs det som ett av de vanligaste MS-symtomen. Jag undrar om du vet vad denna skillnad beror på? Benämns det som något annat på svenska eller finns det bara inte några belägg för “MS-kramens” existens? Jag är nyfiken då jag själv de senaste dagarna drabbats av något som verkar likna denna “MS hug”. Vaknade mitt i natten av kraftig smärta i rygg och bröst. Kändes som ett tryck runt hela bålen och tungt att andas. Dessutom kramper/spasmer i musklerna vid revbenen. Det har hållt i sig några dagar men börjar avta. Min läkare tyckte inte att det lät MS-relaterat.”

Svar: Smärta som ett band över bröstkorgen är ett relativt vanligt fenomen vid MS. Vi kan inte förklara fenomenet fullt ut, men beror sannolikt på MS plack i ryggmärgen som stör signalerna både till och från hjärnan. Det är tämligen ofarligt (men ibland måste man utesluta andra diagnoser). En överaktivitet till muskulatur mellan revbenen leder till krampkänning i bröstkorg/bål. Man kan ibland pröva behandla med kramplösande läkemedel.

Beskuret foto av FreddieBrown.

Lämna ett svar