Svar om cd20 och cd19, HSCT, Hjärntrötthet och MR rygg

Svar om cd20 och cd19, HSCT, Hjärntrötthet och MR rygg

MS-Neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

cd20 och cd19

“Hejsan. Jag skulle vilja veta varför cd20 och cd19 är viktiga vid behandling med Rituximab. Och kan Mabthera påverka att man känner mer svaghet i benet. Kan inte gå utan hjälpmedel eller finns det en annan orsak? Tack”

Svar: Vi följer effekten av rituximab genom att mäta cellerna som vi vill slå ut. På varje vit blodkropp som vi vill slå ut så finns både CD19 och CD20. Detta är som små flaggor på cellytan. Vi mäter oftast CD19 som en markör på att vi slagit ut CD20 positiva B-celler. Logiskt?

HSCT

“Hej Albert! Jag fick inte för så längesedan reda på att jag har skovvis MS och har fått Tysabri en gång hittills. De fann plack på hjärna och ryggmärg och de svårigheter jag har är mitt ben och fot som inte hänger med samt balansen. Min läkare har berättat att min MS är aggressiv men samtidigt säger att den är skovvis vilket jag inte förstår hur det går ihop. Hur menar de? Jag ska på möte den 5:e september med en hematolog angående stamcellstransplantation på Sahlgrenska och känner att jag redan nu vill ställa frågor till dig eftersom det är en liten stuns kvar tills dess: 1) Vad är för- och nackdelar med att fortsätta med Tysabri eller påbörja en stamcellstranslantation? 2) Jag har läst att det är många som avstått från HSCT (150 st) och jag undrar om det är sant och varför det är isåfall att folk avstår från det? Mvh, Amalia”

Svar: Hej! Ursäkta sent svar. Den skovvist förlöpande forman av MS kallas RRMS. Den kan vara aggressiv med multipla kontrastladdande lesioner. Man har i ditt fall bedömt att du är kandidat för HSCT (stamcellsbehandling). Om din läkare på Sahlgrenska föreslår HSCT så har de mycket goda skäl och jag rekommenderar att du följer deras råd. HSCT fungerar utomordentligt väl vid vissa former av RRMS.

Hjärntrötthet

“Hej! Måste hjärntrötthet bli sämre med åren? Om man fått Mabthera och reagerat bra på detta (3ggr) och även därav fått sänkt dos till 500ml (tolkar det som positivt) är det realistiskt att hoppas på att MS inte kommer påverka min dotter mer i framtiden då? Hon har idag inga fysiska handikapp. Jag tänker främst på om hjärntröttheten kan hållas på nuvarande nivå – den har t om blivit ”bättre” efter diagnos/Mabthera. Om inte – varför blir hjärntröttheten värre om inga nya skov uppstår? Jag uppfattar att andra MSpatienter blir sämre och sämre med just tröttheten eller är det patienter som kanske inte fått Mabthera ”direkt” – innan dagens effektiva bromsmediciner? Eller varför plågas MSpatienter fortfarande av hjärntrötthet när inga nya skov uppstår? Vänligen MammaE”

Svar: Hej! Hjärntrötthet är ett svårbegripligt fenomen där vi inte förstår mekanismerna bakom. Om man tidigt hittar MS-sjukdomen och erbjuds bra behandling så minimerar man risken för hjärntrötthet framöver.

MR rygg

“Kan MS uteslutas enbart för att MR av ryggen inte visade något? Krävs röntgen av både rygg och huvud för att MS ska kunna konstateras alt. uteslutas?”

Svar: Nej, MR hjärna behövs också. Har man dock endast haft symptom nedom halsen, dvs inflammation i ryggmärgen så kan MR ryggmärg vara en tämligen säker metod för att utesluta MS. Kvarstår misstanke om MS, så bör man genomföra en lumbalpunktion (LP) och MR hjärna.

Beskuret foto av Bryan Jones.

Lämna ett svar