Försäkringar – det tråkigaste som finns, tills de behövs?

Försäkringar - det tråkigaste som finns, tills de behövs?

Försäkringar är kanske inte det roligaste att sätta sig in i. Men helt plötsligt har man fått eller misstänker en diagnos och då kan det snabbt bli något väldigt viktigt. Här hittar du en utförlig guide genom förskringsdjungeln för dig som har eller misstänker dig ha en diagnos.

Vem är jag som skriver?
Jag heter Jonas, en teknik- och IT-intresserad 30+:are som tidigare i livet varit försäkringsrådgivare. Fick min MS-diganos som julklapp vintern 2018 och får numera Tysabri som fungerar fint. Jag lever ungefär samma liv som innan diagnosen, fast med lite sämre balans, lite tröttare, lite stelare. (Jag skyller mest på min ålder ändå) Glad och positiv för livet både innan och efter, gillar att nörda i det mesta, älskar skidåkning och datorspel.

Mycket av min försäkringskunskap kommer under de 6 åren jag jobbade som rådgivare och coach på If skadeförsäkring. Mina kunskaper runt försäkringar är allmänna, tack och lov en bransch som inte är allt för nyskapande. 🙂 Lär man sig hur en försäkring fungerar, så är det enkelt att översätta alla andra varianter och typer. Så länge man orkar läsa lite trötta villkor…

Det är en av anledningarna jag försöker skriva och beskriva lite mer om försäkringar. Tyvärr är det ett “ämne” som man sällan vill läsa, diskutera eller ta tag i, förrän man själv eller någon nära är i behov av hjälp/ersättning. Jag ska nedan försöka förklara försäkringar, ens möjligheter och hur försäkringsbolag resonerar.

Saknar du en fråga? Skriv gärna en kommentar nedan så ska vi försöka uppdatera texten.

Vanliga frågor

Vanliga situationer


Saknar du en fråga eller tycker att vi borde ändra något?
Skriv gärna en kommentar nedan så ska vi försöka uppdatera texten.

Beskuret foto av Lisa Brettschneider .

6 kommentar(er) på “Försäkringar – det tråkigaste som finns, tills de behövs?”

 1. Hej, vilken bra information. Jag har en fundering som du kanske har svar på. Jag blev sjuk under tiden min barnförsäkring gällde. Vad är det som gäller nu när det börjar bli dags för mig att byta? Kommer jag kunna få ersättning om jag blir sämre eller kommer dom inte längre vilja ha mig som kund. Med vänlig hälsning, Helene

  1. Hej Helene!

   Jag tror det ska finnas möjlighet för dig att förlänga din försäkring. Vanligtvis så skickar försäkringsbolagen automatiskt ut en fråga om att teckna en ny sjuk- och olycksfallsförsäkring när Barnförsäkringen börjar löpa ut.
   Jag hade dock ringt om jag var du, för att stämma av innan.

   Då du har fått din diagnos under tiden du var försäkrad hos bolaget, är det egentligen den försäkringen du hade som täcker eventuella ersättningar. Så även utan en ny försäkring så måste de fortsatt hantera ditt “skadeärende” 🙂

   Ring och hör med dom hur det går till, så slipper man vänta eller bli negativt överraskad.

Lämna ett svar