Svar om misstänkt MS-diagnos

Svar om misstänkt MS-diagnos

MS-Neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

Då och då inkommer frågor kring misstankar om MS-diagnos. Detta inlägg i “Fråga Neurologen” samlar ett flertal frågor kring detta ämne.

Fråga 1

“Hej!
Är under utredning hos Neurologen. Har bla känselnedsättningar i hö. ben, snubblat några gånger med hö. fot. Huvudvärk, trötthet, har fått nedsatt hörsel och tinnitus hö. öra. Skakningar i framförallt fingrar, oförklarlig, långvarig feber, dubbelseende, värk i benen mm mm. Har gjort magnetröntgen hjärna som visar utbredda förändringar frontalt höger i den djupa vitsubstansen och minimala förändring frontalt vänster och mininal förändring i höger insula. Utseende glios. Inget trauma eller annan sjukdom i cns i anamnesen.

Har även gjort lumbalpunktion som visar förhöjda värden av igG, igM, igg-index, igM-index, albumin, albuminkvot, lätt nedsättning av blod och hjärnbarriären och erytrocyter på över 22000. Även förhöjda värden på leukocyter både poly och mono. Inga oligokonala band selektivt i likvor. Kan “tyda på ökad polyklonal intratekal produktion av igg” enligt anteckning. Nu säger min neurolog att alla dessa avvikande provsvar beror på en stickblödning. Kan detta verkligen stämma? Är ms helt uteslutet? Har d-vitaminbrist, astma, allergi och psoriasis.
Tacksam för svar!”

Svar: Hej! Du har genomgått en mycket extensiv labutredning där den viktigaste informationen är att du inte har oligoklonala IgG band. Dvs en helt blank isoelektrisk fokusering! Detta betyder att du har inte antikroppar som produceras inne i CNS. Tyvärr får man en massa felsvar när man får en ”stickblödning”. Jag bedömer att MS är väsentligen helt uteslutet. Däremot måste MR svaret följas upp med forts uppföljning via neurologen och förnyade MR-bildtagning.

Fråga 2

“Hej!
Jag har haft stickningar i fötter och händer i ca 2 veckor. Jag domnar inte bort så där som när foten/handen somnar ordentligt men det sticks lite. Googlade symtom och fick såklart upp MS och är jätte orolig, har varit till läkare men han avfärdade snabbt MS då jag inte kände någon svaghet i samband med detta och ingen trötthet. Han tycker också att symtomen skulle öka om jag hade sjukdomen. Har tagit prover på sköldkörtel, B12, diabetes och annat och proverna har inte visat något avvikande.

Stress trodde läkaren, och visst har jag vart stressad men det har jag även varit förut utan att ha stickningar. Har och är stel i nacken och hade spänningshuvudvärk tills jag fick amatörmassage av en vän. Jag är för övrigt kvinna och 34 år. Har dock märkt att jag lättare domnar bort i händer och fötter än vad jag gjorde tidigare, tex när jag sitter med benen i kors osv, dock försvinner det snabbt när jag ändrar position. Nerv i kläm säger vissa, men finns det verkligen en nerv som kan vara i kläm som orsakar stickningar i BÅDE händer och fötter?
Tacksam för svar!”

Svar: Hej! Symmetriska bortfall är ”neurologiskt” goda symptom. De tyder inte på påverkan på centrala nervsystemet utan på det perifera. Således ingen misstanke om MS. Däremot ska man göra en polyneuropatiutredning, där ingå bla vit B-12 mätning.
Nerv i kläm är det inte.

Fråga 3

“Hej.
För 4 år sedan fick jag en känsla av svaghet och stelhet i flertalet veckor i vänster kroppshalva. Gjorde undersökning av musklerna som var normalt. Efter några veckor försvann symtomen. För 2 år sedan fick jag en ett konstigt tryck över tinningen och upp i huvudet. Fick görs en ct röntgen som visade sig se bra ut. Nu för ett par veckor sedan fick jag igen symptom i vänster kroppshalva. Från topp till tå har jag haft värk, små muskelryckningar, pirrningar, vänster fot somnar lätt, trötthet och ett konstant tryck bakom vänster öga och ögonbryn. Även vänster ansiktshalva pirrar det i. Läkarna jag går till vill inte göra fler undersäkningar då det tidigare undersökningarna genom åren sett bra ut. Jag kan dock inte släppa min oro.
Kan det vara MS?
Mvh en väldigt orolig själ.”

Svar: Jag har svårt att vara rådgivande med den information jag fått, men en MR-hjärna kan vara indicerad så att man kan släppa oron för MS helt.

Fråga 4

“Hej! Nu börjar jag bli less på min snart 33-åriga kropp. Har haft symtom/besvär i över 1,5 år. Vissa konstanta medans vissa kommer och går. Här kommer en sammanfattning med de avvikande provsvar jag har: Magnetröntgen hjärna med kontrast visar utbredda förändringar frontalt höger i den djupa vitsubstansen och någon enstaka minimal förändring i höger insula och frontalt vänster, utseende glios. Lumbalpunktion visar: Erytrocyter (ref: <1) rör 1: 22300. Rör 3: 21500. Rör 3 efter centr: klar ofärgad. Lpk poly (ref:<1): 4 (rör 1). 20 (rör 3). Lpk mono (ref: <5): 10 (rör 1). 14 (rör 3). Albumin 426 (ref <280). IgG: 80 (ref: <39), igM: 9,37 (ref: <0,075), igG-index: 0,87 (ref: <0,63), igM-index: 0,791 (ref: <0,075), albuminkvot: 8,4 (ref: <6,8). Enligt labsvar: förhöjt igG-index kan tyda på ökad polyklonal intrathekal produktion av igg. D-vitamin: 26 (brist <25) på ca. 4 månader från 54 till 26. Förhöjt bilirubin i blodet (gilberts syndrom) Symtom: Illamående och ibland kräkning Subfebril och feber (mellan 37,7-38,5 dagligen) Elstötar i huvudet och kroppen Magsmärtor och magbesvär Torrhet i halsen och ögonen Dubbelseende och smärta bakom ögonen Känselnedsättning hö. stortå och även till viss del på fotryggen Kan inte böja 4 av 5 tår på höger fot. Kalla fötter och händer Snubbeltendens med hö. fot Skakningar i fingrar och muskelryckningar i benen Trötthet Minnessvårigheter Pulsökning med ca 30-40 slag vid uppresning Lätt nedsatt hörsel och tinnitus hö. öra (sedan påsken -19).
Kan detta tyda på ms?”

Svar: Hej, inte helt lätt, jag skulle behöva titta på bilder tillsammans med en erfaren neuroradiolog. Jag skulle vilja veta om du har oligoklonala IgG band i likvor. Tyvärr grumlades ovanstående likvorprovtagning av en stor stickblödning. Man skulle behöva göra om den! Då ska man också passa på att mäta neurofilament (finns i neuron med myelin) och gfap (finns i astrocyter). Något har du! Men det är inte säkert det är MS.

Fråga 5

“Hej, Jag fick för många år sedan c:a 10 plötliga problem med att mina muskler börjat skaka, speciellt i spänt läge. Ska jag tillexempel tända ett ljus med tändare skakar jag kraftig men kan hålla handen ganska still i luften utan belastning. Ska jag till exempel lyfta en skivstång som styrketräning går det bra men i topplläget, eller längs från kroppen skakar armarna kraftigt och det innan jag blivit trött, all ansträning där musklerna är statisk skapar kraftiga skakningar men går mycket bättre vid rörelse. Jag har kontinuerligt muskelryckningar över hela kroppen då och då intensivt på samma ställe, kan vara i princip var som helst på kroppen, till och med näsan. Jag har varit på x antal undersökningar med besked om stress. Gjort en magnetröntgen på huvudet men främst för att ha haft domningar i nacke samt tinnitus. Vaknar även ibland efter en periods sämn med yrsel likt en bakfylla. Min syn har på senare tid försämrats men kan väl bero på åldern, jag är 45 år.”

Svar: Hej, dessa symptom som du beskriver tyder inte på MS. De är dock notoriskt svåra att diagnosticera och behandla.

Beskuret foto av NIH Image Gallery.

Lämna ett svar