Svar om Covid-19-ångest, Vaccination, Godartad MS, Gravid på Mabthera och TBE-vaccin

Svar om Covid-19-ångest, Vaccination, Godartad MS, Gravid på Mabthera och TBE-vaccin

MS-Neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

Covid-19-ångest

“Hej! Jag fick arzerra i cirka 2 år. Eftersom det avregistrerades bytte jag till Ocrevus. Jag fick min första dos i Feb och sedan den andra dosen 2 veckor senare ( den 13 mars 2020). Jag är frisk i övrigt med inga andra sjukdomar. Jag är 41 år. Jag börjar känna mig väldigt orolig att bli smittat eftersom jag jobbar på sjukhuset. Jag antar att jag kommer förr eller senare att bli smittad. Behöver jag leva med ångest varje dag? Har jag en mycket högre risk att inte klara av att kämpa mot Covid-19? Tacksam för ett svar.”

Svar: Hej, det visar sig att MS patienter som står på behandling klarar covid-19 infektionen bra. Ingen har hittills behövt respiratorvård i Stockholm. Orsakerna till detta är många, men vår arbetshypotes är att våra immunhämmande läkemedel gör så att coronaviruset inte kan dra igång en cytokinutsvämning i kroppen som slår ut lungorna. Således, du behöver inte ha ångest, alls.

Vaccination

“Fick Mabtherabehandling för ca 3 månader sedan. Vill gärna vaccinera mig mot Pneumokocker nu. Vet att man helst ska göra det ca 4 veckor före behandling men har vaccinationen någon effekt om jag gör det redan nu. Ska jag i så fall ta den livslånga eller den som varar ca 5 år? Tacksam för svar! Milla”

Svar: Hej! Vaccinationssvaret blir betydligt klenare när man står på Mabthera, det uteblir dock inte helt. Ska du vaccinera dig gör det 4-6v innan nästa mabtherakur, då får du bäst effekt. Ta den som varar 5år…

Godartad MS

“Hej Kan jag ha en godartad MS, behöver jag bromsmedicin? Mitt första symtom började 2011. Mitt vänstra ben domnade bort och jag förlorade även styrka i benet. Detta skedde i samband med en depression där jag tränade intensivt och åt en väldigt strikt diet. MR röntgen visade två små plack och en liten inflammation i ryggmärgen efter ett ryggmärgsprov.

År 2012 i april började jag med spruta extavia betaferon, men avbröt behandlingen när jag väntade barn i två omgångar. Efter min andra graviditet år 2014 sa min neurolog att vi avvakta med bromsmedicin eftersom jag inte hade haft några nya skov eller andra symtom.

Jag har gjort mr-röntgen en gång per år och mina ärr i huvudet minskade i storlek. År 2019 väntade jag mitt tredje barn samtidigt som jag studerade 50% och jobbade 100%. Efter förlossningen blev stressen för stor och jag blev nedstämd. November år 2019 fick jag en synnervsinflamation. Januari år2020 började jag med tecfidera. Än idag så har jag inga nya ärr. Jag tror att mina symtom beror på mitt psykiska hälsa, eller att jag har en ”godartad ms”. Jag har inga andra symtom som ms-trötthet, balansrubbningar eller kognitiva problem etc”

Svar: >Du har en mild MS, denna kan blossa upp efter förlossningen. Det finns ingen tydlig korrelation mellan psykiskt välbefinnande och ev skovfrekvens. Skov avgörs helt när immunsystemet varvar upp. Ditt immunsystem har gång på gång bevisligen visat att det har kapacitet att varvar upp och skapa skador på ditt nervsystem. Jag rekommenderar forts medicinering tills 45-50åå. (preliminärt med tanke på vad vi vet idag…kan ändras imorgon)

Gravid på Mabthera

“Hej Jag har nyligen fått min mabthera behandling alltså nu i tisdags men jag tror att jag är gravid och då undrar jag om det är något farligt nu för fostret för jag o min man vill så gärna ha barn men är orolig nu eftersom som ja har redan fått min behandling och var/är gravid nu Tacksam för svar”

Svar: Hej! Detta dilemma har gång på gång dykt upp alltsedan både vi (neurologer), reumatologer och hematologer börjat använda Mabthera. Du är alltså inte ensam i världen. Generellt sett har vi inte sett någon ökad risk för fostret!

Våra rekommendationer att man inte ska ge läkemedel till gravida hänger helt ihop med vår säkerhetsprincip. Grattis till graviditeten!

TBE

“Hej Albert! Jag ska vaccinera mig mot TBE nu i vår. Jag äter Tecfidera sedan ca 4år tillbaka och det har funkat bra! Ligger bra i mina prover samt ingen förräntning på MR. Men fick veta att TBE vaccinationen kanske inte blir fullgod pga Tecfideran. Kan jag göra ett uppehåll med MS medicinen då jag ska vaccinera mig? Isf hur länge tar det innan Tecfideran går ur kroppen? Vill ju ha ett fullgott skydd mot TBE MVH Lilla my”

Svar: Jag skulle rekommendera att du fortsätter med Tecfidera och vaccinerar dig ändå. Antikroppsvaret blir kanske inte lika starkt, men sannolikt tillräckligt starkt så att TBE:n inte sprider sig till hjärnan och skapar hjärninflammation (encefalit).

Beskuret foto av Suhyeon Choi från Unsplash

1 kommentar(er) på “Svar om Covid-19-ångest, Vaccination, Godartad MS, Gravid på Mabthera och TBE-vaccin”

  1. Hej!
    Jag vet att frågan varit uppe tidigare, men ställer den ändå. Är det riskfritt att vaccinera sig mot TBE när man går på Mabthera? Kan ms-symtom förvärras? Spelar det någon roll hur lång tid innan eller hur lång tid efter en mabtherabehandling man tar sina vaccinationer, som ju är på flera doser. Hur lägger man i så fall upp tbe-vaccinationen?

    Mvh
    Petra

Lämna ett svar