Svar om Vitsubstansförändringar, Neurosarkoidos, Vita fläckar, Muskelryckningar och Illamående

Svar om Vitsubstansförändringar, Neurosarkoidos, Vita fläckar, Muskelryckningar och Illamående

MS-neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

Vitsubstansförändringar

“Jag utreds för ms just nu. Först fick jag besked att jag har vitsubstansförändringar som de inte trodde beror på ms, men eftersom jag fått flera episoder med pötsliga känselbortfall vill min läkare göra en ny röntgen och ryggmärgsprov (som inte gjordes förra gången) och återigen utreda ms. Dock tar allt detta så lång tid. De symptom jag har är känselbortfall varav vissa blivit kroniska i fötterna och på smalbenet. Jag har enligt läkaren lite väl livliga reflexer i benen och klonus vid testning av hälreflexen. Hade även ganska kraftig brist på vitamin D i början.Jag har gjort elektroneugrafi (tror jag det hette) utan tecken på tex polyneuropati.Har inga problem i ryggen. Jag har stora problem med smärtor och ryckningar i vaderna, det gör att jag sällan kan sova bra då det bränner, sticker och känns stelt och stumt i benen. Det enda som hjälper lite är is eller kalla saker i övrigt. Kan man behandla den här smärtan på något bättre sätt, för jag står inte ut. Brukar ms göra ont?Kan man få besked att det inte ser ut som ms i början och sedan är det ändå det? Min läkare sa att ms ibland sitter på ett sätt i ryggmärgen så det inte alltid syns bra på magnetröntgen, kan det bara sitta där men inte i hjärnan? Jag vet det är många frågor, men blev orolig nu när jag fick det här beskedet.”

Svar: Hej, det verkar vara neuropatiska smärtor och retningsfenomen. Dessa kan man komma åt med tex gabapentin, pregabalin och amitryptilin. Mot ryckningar i muskulatur kan man pröva magnesium (Emgesan 250mg 1vb, max 3/d) eller i svårare fall bensodiazepiner (Stesolid, Oxascand), ibland prövar man baklofen. Som du ser finns det en hel del mediciner man kan laborera med! Oftast så brukar dock träning med stöd av fysioterapeut vara det allra bästa!

Neurosarkoidos

“Hur utreder man neurosarkoidos? Man har uteslutit sarkoidos i lungor och hjärta, men jag har (av sammanlagt 14 plack, varav en av de en tumefaktiv lesion) ett plack som sitter i vänster trigonum, gränsfall till periventrikulärt och juxtacortikalt. Det är just det placket som förhindrar att jag kunnat få en diagnos hittills (utredningen har pågått i 1 år och 4 mån). Jag har plack vid alla andra typiska MS-områden, men upplever inte spridning i rum ännu. Jag har högt IgG-index (1,64, som sjönk till 1.05 efter kortisonbehandling) och oligoklonala band i ryggmärgsvätskan (Csv- KFLC-IF låg även på 0,92. P-kappakedja (Ig),fri låg på 5,9 mg/L och Csv- FLC-K på 1,59 mg/L). Är det troligtvis MS, eller skulle det kunna vara neurosarkoidos? Och som sagt, hur utreder man neurosarkoidos? Det enda jag fått göra är att kolla lungor och hjärta som var ua.”

Svar: Med ovanstående information är MS troligaste diagnosen. Neurosarkoidos är svårt att utreda och blir oftast en uteslutningsdiagnos, ibland måste man ta en biopsi (provbit av hjärnan). Man kan mäta vissa markörer i blod och ryggvätska (ACE) om dessa är kraftigt förhöjda så kan de indikera neurosarkoidos. Vid utredning av neurosarkoidos letar man efter ”vanlig” sarkoidos som normalt slår sig ner i hjärta, lunga, njurar mm.

Vita fläckar

“Hej! Jag har sökt hjälp på vc vid flertalet ggr för olika besvär jag haft genom åren. Huvudvärk, trötthet, depressioner, yrsel, värk i kroppen och magproblem. Sjukvården har aldrig hittat någon orsak till alla mina symptom men fick iaf för 4 år sen göra en MR av huvudet. Då hittades inget. Sökte nu hjälp igen för liknande symptom som innan och blev återigen skickad på MR. Denna gång hittade man 10 st vita fläckar varav den största var ca 8 mm stor. Blev då skickad till neurologen för att lämna ryggmärgsprov. Har nu väntat i 4 veckor på mina provsvar. Har fått några, på blodet man tog och dom ser bra ut. Men inväntar nu svaret på resten. Börjar bli riktigt nervös och min fråga är väl egentligen, hur stor är chansen att det är MS det handlar om? Kan det vara ngt annat och isf vad? Med vänlig hälsning, nervös norrlänning”

Svar: Hej! Det finns viss sannolikhet att detta faktiskt är en MS. Ryggmärgsprovet och förnyad MR efter 6-12 mån är avgörande för att få diagnos. Andra orsaker till fläckar på MR kan vara tex migränsjukdom.

Muskelryckningar

“Hej Jag har för cirka 7-8 månader sen fått muskelryckningar och sen fick jag stickningar i handflattan och under fötterna samt kramp i fingrarna som kommer och går och de känns bara på långfingret när jag ska öppna handen samt när jag inte använder handen så får jag krampningar i fingret har varit hos en neourlogläkare gjorde Mr undersökning och det fanns inga avikelser vill tilläga att mina händer har skakat/darrningar i flera år pågrund av att de är ärvligt i min släkt stickningarna har försvunnit helt och muskelryckingarna har minskat med första gången för 8 månader sen men de finns fortfarande kvar är detta ms? är 24 år man”

Svar: Hej! Nej.

Illamående

“Hej! Mina besvär började 2016 med plötsligt illemående och kränkningar när jag var på väg till jobbet. Efter detta var heltslut energi med minus. Då kunde även röra musen eller även lyfta armen. Känseln till illemående fortsätts ca 2 månader. Jättestark känsla till illemående. Några månader efter fick jag anfall i hela kroppen, såg inget, helt svart men lyssnar allting runt mig. Var heltstel i hela kroppen och nackan och tungen. Kunde inte ropa för hjälp. Detta hände när jag gick till sängen för att sova och innan jag precis går på sov fick den. Under hela året hade jag anmält myck frånvaro från mitt jobb på grund av trötthet och kunde inte röra mig från sängen. 2018 fick jag stopp i tvungen då förlorade jag kontrollen till min tung ca 20sec. Kunde inte svälja heller. Fick jättepanik då. En vecka efter fick jag plötsligt och jättestark huvudvärk i en specifik punkt i vä sida av mitt huvud, väldigt trött och ser suddigt. Då hade jag ett möte med chefen och kollegor men förstått inget. Lysnnar men förstår ingenting. Lämnat mitt jobb då och kunde inte fortsätta min dag. Kände lite svag i vä arm också. Några månader efter fick jag blåsor I munnen, lite feber 37.5 och trötthet. Anmält frånvaro 15dagar på grund av trötthet, ont i hela kroppen och kunde inte prata på grund av blåsor. 3 månader efter fick plötsligt huvudvärk i hela mitt huvud och 4gångar kränkningar med 15min. I mellan. 4månader efter fick jag blåsor I underlivet som stannas 2veckor och sedan försvann och återkommer på samma plats och stannas 2 veckor till. Sist besvär fick jag var i april. Jag vaknade i nätten med kramp i vänster sida av min kropp och kunde inte röra armen eller tungen då. Jag blev lite förvirrad och visste inte riktigt vem som sover bredvid me i sängen. Här gjort blodbrov till HIv, syphilis och herpes och alla var negativa. Mri visar små förändringar i vä sida och en fläck med 7mm i frontalt vä sida Tills nu och efter flera besök till läkare fick jag inget svar till mina besvär. Jag fick diagnos till hypertension I en månad sedan. Och sist så läkaren att det kanske har jag migrän. Jag blev jättetrött och jätteorolig att den är MS och jag fick fel bedömning. Jag tappar fokus och motivation på mitt jobb. Mår dåligt och önskar få hjälp Tack så mycket”

Svar: Hej! Detta låter inte som MS. Däremot så bör du följas upp av neurolog och erbjudas LP (ryggvätskeprov) så att man en gång för alla kan utesluta inflammatorisk aktivitet i centrala nervsystemet.

Lämna ett svar