Svar om SPMS i Sverige, Uppföljning, Järn och IgG-index

Svar om SPMS i Sverige, Uppföljning, Järn och IgG-index

MS-neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

SPMS i Sverige

”Hej! Jag fick nyligen min MS diagnos. Neurologerna tror att jag dock haft sjukdomen i ca 20 år då jag hade symtom som domningar och synbortfall. Inget gjordes då och under åren som gått kan jag se tillbaka att jag haft relativt lindriga skov. Men för drygt två år sedan började jag få svårt att gå. Efter otaligt antal läkarbesök har man nu alltså kunnat konstatera att det är MS jag har. Har alltså aldrig medicinerats och nu tror man att jag kommit in i den sekundära progressiva fasen. Och enligt läkarna kan man inte göra annat än fysioterapi och D-vitamin. Jag bor i Finland och undrar om systemet skiljer sig mycket mellan länderna. Brukar man inte medicinera patienter i sekundär progressiv fas i sverige heller?”

Svar: Hej! Vi brukar göra en individuell bedömning, det är tyvärr inte helt ovanligt att vi ”hittar” patienter sent i sin MS sjukdom, ofta när den övergått i progressiv fas. Om vi finner minsta tecken till inflammatorisk aktivitet så initierar vi behandling med anti-CD20 läkemedel. För att finna ev inflammation genomför vi MR med kontrast av både ryggmärg och hjärna. Vidare gör vi en lumbalpunktion där celltal, CXCL13 och NFL kan skvallra om inflammatorisk aktivitet.

Beroende på ålder och eventuella fynd så har vi en diskussion- MS-rond där vi diskuterar enskilda fall. Ibland kommer vi fram till att patienten ska behandlas och då används tex Ocrevus®(ocreluzimab) som har indikation aktiv progressiv MS sjukdom. Slutligen, ja det skiljer väldigt mycket mellan olika länder vilken behandlingsregim som används.

Uppföljning

”18 år gammal. Synnervsinflammation , inget annat problem. MR visar inget. Läkaren vill kalla på ny MR 1 g/ år i 5 år för att följa upp. Såg ingen mening i att göra ryggmärgsprov. Är denna bedömningen korrekt?”

Svar: Hej! Ja. Jag brukar ha en tydlig instruktion att om man får några som helst neurologiska symptom i väntan på nästa kontroll MR så ska man söka akut. Jag brukar ofta ta blodprov med bla ANA/ANCA och AQP-4 (aquaporin-4) för att utesluta autoimmunitet i allmänhet och diagnosen neuromyelitis optica (NMO) i synnerhet.

Järn

”Hej. Finns det ett samband mellan järn och MS? och andra liknande neurologiska sjukdomar och symptom? Jag tog järntillskott/blutsaft ca 10-15 mg per dag i 3 veckor och efter det började jag få en rad neurologiska symptom, främst muskelryckningar vid insomning och ytlig sömn. Senare kom ofrivilliga ögonrörelser när jag blundar. Rysningar i nacke och en känsla av att jag inte riktigt har kontroll över kroppen. Jag har även genomgått en period av extrem stress och ångest i samband med detta och har ätit en rad olika mediciner för detta. Det är så svårt att veta vad som är vad. Men min huvudfråga är: Kan järntillskott orsaka neurotoxiska skador på centrala nervsystemet och orsaka MS eller neurologisk skada? Jag hade ej brist när jag tog tillskottet har jag förstått i efterhand. Mvh Patrik”

Svar: Hej! Nej, aldrig hört att järn i form av blutsaft kan skada nervsystemet, eller utlösa MS.

IgG-index

”Hej, är ANA (IgG) samma prov som IgG-index?”

Svar: Hej! ANA = antinukleära antikroppar som hittas vid diverse autoimmuna sjukdomar, dock inte vid MS. IgG-index är en faktor där man jämför halten IgG (gammaglobulin) i serum och likvor (ryggvätska).

Beskuret foto av NIH Image Gallery.

Lämna ett svar