Svar om Smoldering MS, Diabetes och MS, Laserbehandlingar och Dubbla budskap

Svar om Smoldering MS, Diabetes och MS, Laserbehandlingar och Dubbla budskap

MS-neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

Smoldering MS

“Efter att ha läst om smoldering MS och fått en mycket mindre optimistisk framtidsprognos av min neurolog så undrar jag en sak. Hur sannolikt är det att jag kommer att bli kraftigt försämrad när jag blir äldre om min MS har varit under kontroll i många års tid?”

Svar: Hej!
Prognosen för MS som tidigt erhåller behandling är fortfarande mycket god. Vi vet för lite för att kunna göra prognoser med den kunskap vi har. Det vi vet är att ju längre man är helt stabil i sina kliniska symptom ju bättre är långtidsprognosen.

Diabetes och MS

“Hej Albert! Jag har en fråga angående diabetes och MS. Jag har nyligen fått diagnosen diabetes typ 2 och har sedan tidigare diagnosen MS (sedan 2021). I samband med att jag gjorde lite efterforskningar om de diabetesmediciner som kan bli aktuella framöver, så råkade jag hitta några artiklar om att medicinen metformin kan påverka starten av sjukdomsutveckling vid MS, beroende på ålder – för personer yngre än 45 finns det indikationer på att denna medicinen minskar risk att få MS och för personer över 45 så ökar risk att få MS vid medicinering med Metformin. Jag har ju redan MS och har inte börjat med Metformin ännu, men vill fråga dig om du känner till ifall medicinering med Metformin ökar risken för nya MS-skov eller om det är tryggt att ta denna medicin när man redan har fått sjukdomen. Se länk till en av artiklarna om ämnet: https://healthsciences.arizona.edu/newsroom/news-releases/1122/new-study-identifies-connection-between-diabetes-medications-multiple

Tack!”

Svar: Hej! Det pågår studier om metformin och flera olika neurodegenerativa sjukdomar, vissa data pekar på att det är gynnsamt och andra visar på ogynnsam effekt! Ovan nämnda rapport så hävdar forskarna att om man tar metformin innan 45åå så skyddar det och tar man det efter så ökar risken för MS. Skillnaderna är små, populationen splittrad, statistiken ofullständig. Så detta är ånyo en studie som inte hjälper oss i kliniken alls.

Vi måste helt enkelt vänta på större, randomiserade studier för säga någonting alls! Jag skulle inte vara orolig att ta metformin! Vi vet att tex rökning och andra miljöfaktorer ger en oerhört mer ökad risk för MS och MS skov.

Laserbehandlingar

“Hej!
Har en fundering, om man står på Tysabri behandling och har MS, får man då göra IPL laser eller annan typ av laser (hårborttagning av hela kroppen inklusive ansiktet)? Är detta skadligt och kan det påverka nervsystemet på något sätt?

Har för mig att jag läst på nätet att man inte kan göra det om man har immunologisk sjukdomar, stämmer det och är MS inräknat?
Tacksam för svar.”

Svar: Hej!
Jag ser inga hinder mot att du gör laserbehandlingar mot både ditt och datt!

Dubbla budskap

“Hej!
Denna fråga gäller dubbla budskap & besked från vården.
Jag är verkligen så besviken, och förvirrad, över min “diagnos”.
Lång historia kort: Skov? Aldrig haft. Nu har jag såklart ÖVERANALYSERAT allt, men det jag besvärats av har jag haft sen barndomen (förstoppad & korta muskler pga hårt idrottande som lätt blir stela utan stretch) & så opererades jag för diskbråck 2019 & har problem från ärrbildning.

Men, och med covidvaccin 2021 med efterföljande covid 2022 har jag lock för öronen med efterföljande tinitus, viss hörselnedsättning & öronsus. Allmänna feberskänslor & lite liksom, bortdomnad i kroppen också. Förkyld utan slemmet! Skickades efter många besök på ÖNH (inget fel med öronen säger dom) till en MR & där hittade dom ca 4 st lesioner. MR med kontrast senare visade 1 kontrastladdande, typ. Enligt läkaren kan den lika gärna ligga på ett blodkärl & se kontrastladdande ut därför (den var ytterst LITE kontrastladdande, knappt synligt säger hon). LP genomförs.

Alla prover som tagits på mig visar:
– Normal ACE, något låga D-vitamin nivåer.
– Aquaporin-4 antikroppar, anti MOG antikroppar negativa. S-.
– Aquaporin-4 IgG. Negativ
– S-MOG IgG Negativ.
– Elfores i likvor visar normal blod-hjärnbarriärfunktion. Det ses än fler än tio oligoklonala IgG-band selektiv i likvor med förhöjt IgG-index. Det föreligger en intratekal produktion av IgG. Normal IgM-index. Ingen intratekal produktion av IgM.
– Neurofilament på 450, ua. ACE i likvor under 2, inom referensområdet.
(Kanske mycket info där men visste inte vad som var viktigt att ta med.)

RIS säger min läkare, eller “begynnande MS”. Samtidigt säger hon att det inte är säkert att det nånsin ens kommer att utvecklas till MS, i och med att alla mina prover ser så bra ut & i och med att jag har en misstanke om att covid-vaccinet kan ha startat igång detta i min kropp (det kan hon såklart inte bekräfta för vem kan det?).

Läkaren skickar mina prover & bilder till professor vid universitetssjukhus som specialiserar sig på detta. Han säger trolig borrelia? Men rekommenderar första linjens medicin för att vara på säkra sidan.

Jag väljer själv att påbörja tecfidera (har nästintill inga besvär av den tack & lov då jag just nu medicinerar nått jag inte känner av att jag har), medan läkaren säger att jag inte behöver, men får om jag vill. Fast jag behöver inte, men det kan ju vara bra.. ja, du fattar.

Gått obehandlad sen upptäckt av lesioner i mars 2023. Gjort ny MR nu & inga nya lesioner har tillkommit. Däremot har mina feberskänslor försvunnit, kanske är inbillning men det känns så.

Min läkare säger vid ena kontakten att allt är lugnt, att 1 av 3 med RIS får MS, att covidvaccin mycket väl kan ha utlöst det & att studier finns på detta & att vi just nu bara är på den “säkra sidan”… & vid andra kontakten ber hon mig vaccinera mig för att förbereda inför starkare medicinering & säger att RIS är en “aristokratisk” diagnos & att det egentligen är begynnande MS som gäller för mig.

Ska det vara såhär förvirrande eller har jag bara stött på en väldigt förvirrande läkare? Just nu vet jag varken ut eller in & hade verkligen mitt hopp till professorn men det blev ju bara mer förvirrande.”

Svar: Hej!
Jag ber om ursäkt för mina förvirrande kollegor. Men, det stämmer att det kan vara förvirrande för oss och för våra patienter. Vi använder oss av lite ”nya” benämningar, en av dessa är RIS (Radiologically Isolated Syndrome), dvs man har en radiologisk bild som vid MS, men inga symptom. Har man positiva IgG band så stärks misstanken om en MS. MEN, det verkar som om man kan ha en ”enstaka” attack som skapade lesionerna (skadorna) i hjärnan och sedan aldrig mer. När vi har följt dessa ”RIS” patienter så ser vi att en relativt hög andel utvecklar skovvist förlöpande MS, därför har jag och mina kollegor numera börjat erbjuda adekvat bromsmedicinering.
Jag vet inte om man kan säga att covid-vaccinationen utlöst det, vi har inte sett någon korrelation till ökad MS efter covid-vaccinationerna. Att febern nu försvunnit kan vi inte veta beror på Tecfidera…

Beskuret foto av Towfiqu barbhuiya från Unsplash

Lämna ett svar