Svar om Narkosgaser, Ångest, Migränmedicin och Allergi

Svar om Narkosgaser, Ångest, Migränmedicin och Allergi

MS-neurologen Albert Hietala från Karolinska Sjukhuset i Stockholm svarar på dina frågor om MS. Detta är vi oerhört glada och tacksamma för!

Ställ en egen fråga

Narkosgaser

“Ökar risken att få MS eller annan neurologisk sjukdom av regelbunden exponering av narkosgaser, tex sevoflurane? Jag läste en tjugo år gammal artikel om fyra sjuksköterskor som arbetade på operation som fått MS. Har svårt att hitta någon nyare information.
Tack på förhand”

Svar: Hej!
Nej, mig veterligen så var detta en anekdotisk artikel. Jag har inte sett eller hört att det skulle vara större risk för narkossjuksköterskor att få MS.

Ångest

“Hej! Jag tycker att jag lider av sån ångest till och från. Och undrar om man kan koppla detta till min MS? Jag upplever att det blir lite värre närjag fått behandling med rituximab.
Men även vid stress.”

Svar: Hej! Ja, visst kan det finnas samband mellan din MS och ångest, men jag skulle hellre skylla på helt andra mekanismer. Kanske ”vanlig ångest”, det är rätt vanligt! Prata med din neurolog, det finns både läkemedel och psykologstöd för att lindra din ångest.

Migränmedicin

“Hej. Undrar om de nya migränmedicinerna. Cgrp behandling. Även skulle kunna påverka nervsmärta vid MS? Mvh Birgitta”

Svar: Hej! Nej, troligen inte.

Allergi

“Hej! Jag är allergisk mot pälsdjur och har MS. Dock funderar jag på skaffa någon slags allergivänlig hund. Kan min MS förvärras av att utsätta immunförsvaret för allergi under lång tid?”

Svar: Hej! Jag vet ärligt talat inte. Jag tror inte det då allergier induceras av andra mekanismer än autoimmunitet. En allergivänlig hund bör fungera utmärkt!

Beskuret foto av National Cancer Institute från Unsplash

Lämna ett svar