ALLT BEROR INTE PÅ MS

 • Författare
  Inlägg
 • #5175

  Hej, jag vill bara kasta ut en påminnelse till er alla om hur viktigt det är att söka vård när man känner sig sjuk – även om man redan har MS.
  Jag tänker på mer diffusa symtom, som i alla fall jag gjorde misstaget att förklara bort med ”bara min MS”. Men allt beror inte på MS.

  I mitt fall så har jag precis tillfrisknat från lunginflammation som det tog onödigt lång tid att diagnostisera och behandla eftersom jag
  trodde det berodde på allmänna MS-symptom. Hela hösten -17 kände jag mig risig och blev allt tröttare, kändes som jag hade feber men det var knappt mätbart, lite yr ibland och allt var så otroligt TUNGT. Men samtidigt tyckte jag inte att det fanns något ”riktigt” att söka läkare för. Tänkte ibland att jag verkligen borde börja röra på mig mer, då skulle jag må bättre…. Ibland kom tankarna att min MS nu slutligen hade gått in i en progressiv fas och att det inte fanns något att göra. Lika bra att sluta jobba helt…. Tyvärr dröjde det innan jag fick en tid hos min neurolog så jag bokade en tid på vårdcentralen för allmän hälsoundersökning. Till slut blev jag så desperat att jag började planera att själv bekosta en rehabiliteringsresa till värmen, som en sista chans. Som tur var hann jag inte komma längre med resplanerna och neurologtiden kom före vårdcentralens tid. Inga prover var särskilt alarmerande, sänkan bara måttligt förhöjd. Som tur är upptäckte min neurolog ett ljud på lungan och efter lungröntgen konstaterades lunginflammation. Jag som inte ens hade hostat eller varit riktigt förkyld! Efter antibiotikakur och totalt 2 månaders sjukskrivning känner jag mig nu piggare än på kanske ett halvår! Och det är ju så klart fantastiskt, men jag tänker samtidigt på att jag antagligen inte är ensam om den här erfarenheten. Så var rädda om er! Ett tips är att efterfråga undersökning av lungor vid liknande symtom.
  MÅNGA KRAMAR

 • #5176

  Det är ju även så att när man äter mediciner som sänker immunförsvaret, som våra bromsmediciner gör, så ökar risker för opportunistiska infektioner, som tex. lunginflammation. Men en bra påminnelse, och vad skönt att det löst sig för dig! Hade en liknande upplevelse när jag var liten, lunginflammation utan att direkt ha varit förkyld eller hostat. Då var jag däckad någon månad, kan tänka mig att det skulle bli ännu värre nu i när man står på immunsuppressiva läkemedel.

 • #5178

  Hej Emma, ja visst ökar risken med immunsänkande broms, jag har Mabthera (sedan ca
  1 år) och har inte märkt av någon större negativ effekt av den förrän nu, OM lunginflammationen nu beror på Mabtheran eller ej. Jag var helt inställd på att sluta omedelbart med
  Mabtheran när jag fick diagnosen men min läkare menar att det bästa är att avvakta. Det finns ju faktiskt människor som drabbas av lunginflammation (antagligen mykoplasmabakterier) även utan immunsuprimerande medicin, t ex som du som barn. Eftersom jag har stort förtroende för min kära neurolog och verkligen är nöjd med vården så tänker jag nog köra på med Mabtheran och utvärdera efter hand. Men hoppas verkligen inte på någon upprepning av lungiflammationen, sällan har jag varit så sjuk och sett så SJUK ut!! 🙁

 • #5179

  Ett tips om man får lunginflammationer ofta så kan man få vaccin mot det. Jag har fått två doser vaccination mot lunginflammation då dem håller på så länge för mig (senaste höll på i ett halvår med penicillin.)

 • #5181

  Tack Linda88 för tips om vaccin, bra att veta men hoppas att det inte behöver bli aktuellt på ett tag. Låter urjobbigt med en halvårig lunginflammation, stackars dig!

  • #5182

   Jag är van Maja, astma plus ms är inte den bästa kombinationen 😉

 • #5183

  väl skrivet!
  Varje gång man träffar en läkare så vill dom skylla på min ms.

 • #5999

  Nu har jag gjort om det igen – alltså trott att tilltagande trötthet under några veckor ”bara” hör ihop med min MS-fatigue. Den här gången var det urinvägsinfektion som jag gått med ett tag (inga tydliga symtom i början).
  Men allt är verkligen inte MS och alla svar finns inte att söka i MS-labyrinten, vilket jag själv tydligen har svårt för att greppa…Hoppas ni andra där ute är klokare än jag och söker hjälp tidigare.
  Misstänker att det är Mabtheran som ligger bakom, brukar aldrig ha u-infenktion, inte lunginflammation heller och har nu haft både och under 2018.
  Men visst, Mabtheran skyddar bra mot skov, så jag vågar inte sluta.

 • #6002

  Jag har haft mycket slem i halsen, gick till vårdcentralen och ****** där sa att det beror på MS, jag sa nej jag vill ha vidare kontroll. Blev hemskickad därifrån med att kontakta dig neurolog och drick mycket vatten. Min neurolog säger sök dig till vårdcentralen. Är så mycket fram och tillbaka att man bara vill krypa in i ett hål.

 • #6018

  Ledsamt att höra att du blir bollad fram och tillbaka utan att få hjälp. Borde inte få va så. Om neurologen känner till din sjukdomsutveckling och rekommenderar kontakt med vårdcentral så har väl vårdcentralen skyldighet att utreda…. Tänker jag i alla fall. Lycka till, hoppas verkligen du får hjälpen du behöver!

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.