Amning Mabthera

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #8229

   Hej,

   Jag har fått min diagnos rätt nyligen och inte hunnit få behandling pga graviditet men skulle fått Mabthera. Jag ställde nedan fråga ang amning till min läkare men fick inget tydligt svar mer än att man kan gå på copaxone när man ammar.

   Fråga: Om man ammar sin nyfödda en månad, tar Mabthera behandlingen och sedan pumpar man och slänger bröstmjölken i 1-2 månader och sen ammar man igen. Är det något som man kan göra? Har någon har frågat samma fråga tidigare?

   Fick ett stort skov 4 månader efter min första bebis så jag vill inte riskera få skov igen men vill väldigt gärna amma ändå..

  • #8230

   Jag fick mitt första stora skov när jag var gravid. Efter födseln ammade jag ca 1 månad, fram tills jag fick min Mabthera-behandling. Jag fick då höra att jag inte skulle kunna amma det barnet igen, alltså att det inte blev okej igen efter 1-2 månader. Jag förstår dig, jag hade också gärna ammat längre. Dock funkade det väldigt bra med modersmjölksersättningen också, vi vande dottern vid flaska tidigt (körde både amning och flaska) eftersom vi visste att jag skulle behöva få min behandling rätt snart efter förlossningen pga den ökade risken för skov. Och är glad att jag kunde amma första månaden iaf. Kommer nog göra likadant nästa barn.

  • #8233

   Hej! Jag har fått av min läkare professor inom mabthera forskning att jag får amma de två första veckorna efter födsel sen får jag min behandling och då ska jag inte amma mera. Det görs just nu en studie i Norge där man ser hur barnet reagerar mot mabthera i bröstmjölken. Jag skulle inte Amma för sakens skull när forskningen inte kommit så långt 🙂

  • #8234

   Tack för svar SaraLinnea och petra90. Då låter det som att man får köra på ca 1 månads amning och sen flaska för att minimera risken för skov. Jag ammade 9 månader med första tills jag fick veta att det var ms. Och man försöker väl hitta alla möjliga vägar för att kunna amma. Copaxone som va alternativet är sprutor själv 3 dagar i veckan tydligen och de kändes inte så kul att behöva börja genomgå det när man precis fött o så :(. Tack för att du berättade om forskningen Petra. Ska söka lite på nätet.

   Ha de så fint!! 🙂

  • #8237

   Jag fick min vackra pärla i februari och valde att utesluta amningen helt och påbörjade min mabthera behandling 3 dagar efter förlossning! Så här har vi kört/kör på flaskmatning och det fungerar galant😄

   • #8239

    Stort Grattis tulpantjej12 :). Gick allt bra och köra Mabthera så tätt inpå förlossning?

  • #8241

   Det gick super bra, enda nackdelen var att jag inte fick ha med mig min lilla älskling under behandlingen så saknade ihjäl mig och sms:ade min man stup i kvarten och frågade hur allt gick där hemma, sen fick jag ju en liten biverkning under behandlingens gång vilket var kliande i halsen så behandlingen fick avbrytas i 30 minuter sedan återgå tillbaka, så behandlingen tog sin långa tid men sen var det värd det när man kom hem och visste att man har en frisk bebis och en mamma som precis tagit sin behandling mot sin sjukdom istället för att vänta bara för att amma.

  • #8242

   Plus var så jobbigt att ta sig kollektivt till sjukhuset med avslag och ont som fan i underlivet efter att ha blivit ihopsytt plus babyblues på det men en mamma fixar allt 🙂 det kommer gå jätte bra Alexandra och grattis du har den mest finaste och mysigaste tiden framöver dig!

  • #8246

   Tjena, har inga barn själv men ni som vet mer omkr fördelar m amningen osv kanske kan säga om min teori är bra…. om man nu ska amma nån vecka tills man får Mabthera å sen gå över på ersättning. Kankse om man har mkt mjölk att man kan pumpa å frysa in å ge delvis ersättning ev redan från början å sen ha kvar av sin egen mjölk att ge efter man eg slutat amma. Får å på så vis låta bebisen få under en lite längre tid !?

   Jag tror faktiskt det kan vara bra med mjölk ersättning om man är trött pga sin ms även av andra skäl än medicinen . Det ger ju stötta möjlighet för båda föräldrarna att bytas av å få lite mer sammanhängande sömn etc. För att orka/klara av föräldraskapet lite bättre.

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.