Använda käpp

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #15490

   Jag har beställt en käpp. Jag har tänkt göra det i flera år men har nöjt mig med att hålla armkrok, ta stöd av annat eller använda en perfekt pinne/gren som min son hittade för flera år sedan.
   Det har tagit emot att köpa en käpp, som att jag bjuder in sjukdomen ännu mer.. och speciellt när jag “bara” behöver stöd efter något påfrestande. Jag är också väldigt rädd för att oroa mina nära (min familj som jag lever med förstår, de är ju vana vid att jag använder pinnen och annat…) för det känns som att en käpp kommer sätta mer skräck i dem än om jag behöver kroka arm. Jag är 32år… jag kan gå in på en restaurang och se frisk ut men behöver stöd när jag går ut därifrån.. hur normalt känns det… Ljud och för mycket intryck, värme och stress gör att jag försämras fysiskt och behöver stöd.

   Jag är också rädd för vad folk ska tänka. Att jag kan ta en “normal” promenad ena stunden för att sen helt plötsligt komma med käpp! Jag tycker det här är jättejobbigt… Borde jag kanske bara anstränga mig för att inte använda käppen? Hur tänker ni? Hur gör ni?

   Ibland är jag rädd att folk ska tro att jag går konstigt och vinglar av andra anledningar så då skulle ju en käpp kännas som en bra markering också.

  • #15491

   Jag har använt käpp i många år. Hämtade än hos arbetsterapeut för 6-7 år sedan och såg till pimpa den med fräckt mönster. Nu har jag en hopfällbar som är smidig och den följer med mig överallt. Inte alltid jag behöver använda den men det är en trygghet att ha den med. Jag har en droppfotsskena som ibland synd, beror på vad jag har för kläder på mig, och då är det tydligt att jag har ett handikapp.

   • #15495

    Tack för ditt svar! Jag valde inte en hopfällbar för jag var rädd att de är rangliga, men de funkar bra alltså?
    Kul att du pimpade den, såg för länge sen när Louise Hoffsten gjorde det med folk i något tv-program. Jag köpte en tråkig svart.

   • #15496

    Hade en vanlig käpp först men en ihopfällbar tycker jag är smidigare att ha med sig på t ex restaurang eller dylikt. Är lika stadig som en vanlig käpp.

  • #15492

   Jag var helt käppbunden ett tag och har sett det lite som en stolthetsgrej att inte ”behöva” nu när jag tränat tillbaka gångförmåga. Nu har jag ändrat mig och börjat använda käpp igen bara för att det sparar på min muskulära fatigue såpass. Orkar styrketräna mer/hårdare iom promenad till gym inte lika ansträngande t.ex.

   Är lite grinig över att gå med käpp när jag är 30 men jag har provat att anstränga mig för att inte använda en längre tid och i slutändan tror jag det istället är mer värt att orka mer, liksom.
   Håller helt med om att det är jobbigt. Omöjligt att förklara hur fatigue funkar för omgivning ofta så har börjat bara säga ”har balansproblem”.
   I min erfarenhet verkar folk ofta bara acceptera till slut så har blivit mindre obekväm med att bruka käppen ”vardagligt” igen.
   Tycker det låter klokt att du beställt en käpp. Allt som kan avlasta tillvaron är bra.

   • #15497

    Undrar folk varför du har käpp när du kan styrketräna? Det är en grej jag är orolig för, att behöva förklara varför det behövs ibland och ibland inte och hur det kommer sig att jag kan träna men måste ha käpp ibland osv..

    Smart att säga det med balansproblem. Jag vet inte riktigt vad jag säger, blir typ tom och vet inte vart jag ska börja när någon undrar. I fredags behövde jag vingla ut från en föreställning för jag blev för yr och det blev helt fel med rumsuppfattningen, och då när jag ramlade ut där så blev personalen oroliga och då sa jag att jag har MS. Annars brukar jag ha svårt för att säga det, men ville ju inte att de skulle tro att jag var drogad.

    Förstår att du är grinig över att gå med käpp, jag tycker det är jobbigt när jag behöver hålla i någon.. känner mig så liten och skör då. Usch. Då känns käpp mer värdigt. Känns lättare efter svaren jag fått av dig och de andra också.

  • #15493

   Jag har använt käpp i många år!

   • #15498

    Jag ska också börja nu. Ibland i alla fall. Känns lättare efter era svar!

Visar 3 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.