Arbetsintervjuer

 • Författare
  Inlägg
 • #5833

  Hej MS-kompisar.
  Jag har en liten fundering.
  En kompis till mig var på en arbetsintervju häromdagen och fick då frågan ifall hon har ”några sjukdomar de behöver känna till”.
  Hade det varit jag hade jag ljugit och svarat nej på den frågan. Man har ju inga skyldigheter att berätta om sin MS, och jag hade definitivt inte valt att göra det på en intervju.
  Min kompis blev ganska beklämd av frågan eftersom hon tänkte på mig. Jag tyckte också att det kändes olustigt.

  Är det nån som vet om företag verkligen får fråga så? Har nån av er fått den frågan?
  Eller är det just genom ”som vi behöver känns till”-tillägget som de kommer undan med det?

  Själv är jag mitt i en byta yrke-process, så efter mina studier kommer det ju bli dags för jobbsökande och intervjuer etc.

  Vill jättegärna höra era tankar kring detta.
  Kram på er!

 • #5834

  Tror inte arbetsgivaren får ställa en sådan fråga liksom dom inte får fråga om någon kvinna planerar attt bli gravid.

  Har du ”några sjukdomar de behöver känna till”.
  Kort svar NEJ, du behöver inte känna till mina sjukdomar

 • #5835

  Jag har precis avslutat mina studier och bytt karriär. Har inte berättat för min nya arbetsgivare. Jag hoppas att jag ska slippa även om jag vill vara ärlig. Jag vill först att dom ska få se att jag för tillfället fungerar precis som vem som helst och att det inte hindrar mig just nu (förhoppningsvis aldrig)..
  Har inte riktigt kommit på hur jag ska bortförklara min medicinering med mabthera om två månader.. Men det löser väl sig.

 • #5836

  Vissa yrken kräver att man utför hälsotester (pilot, tunga arbeten) och då kan vissa sjukdomar vara begränsande. Vilket kan leda till att man inte får behålla arbetet.

  Dock vet jag inte i detalj definitionerna kring detta eller vad som är okej utifrån ett legalt perspektiv.

  Själv arbetar jag på kontor och har valt att inte nämna min ms förrän 12-18 mån in i anställningen till min chef. Då har jag varit tydlig med att säga: jag har hållit tillbaka detta eftersom jag har velat att du ska få skapa dig en uppfattning om mig som person och verkligen få veta vad jag går för. Nu när du vet det känner jag mig trygg i att dela med mig av min diagnos och att den begränsar mig ytters lite.

 • #5837

  Jag var valde när jag bytte arbete att berätta det själv på intervjun då jag inte vill att det kommer som en ”överraskning” senare. Det uppskattades och idag är jag fast anställd. Jag tror inte man behöver vara rädd för att berätta, min chef sa att hon verkligen uppskattade min ärlighet. Jag märker även att de har mer förståelse när jag har sämre dagar eller behöver vara hemma

 • #5838

  Hej, jag har fått frågan under intervjun om det finns sjukdomar som arbetsgivare borde känna till. Efter några dåliga upplevelse i början av min sjukdom så har jag valt att tala om att jag har MS dock inga symtom just nu. Detta gjorde jag för att även känner på arbetsgivaren kunskap nivå om MS. Det finns tyvärr för många brister inom ämnet och då var det ingen idé att börja just där.

 • #5841

  Hej!
  Om du är medlem i en fackförening kanske du kan ringa dem och fråga om vad som gäller rent arbetsrättsligt och sedan kanske få tips på bra svar. Man vill kanske inte ljuga om man senare vill/behöver berätta om MS men som med gravidfrågan innan vill man kanske respektfullt säga att det har de inte med att göra.
  Lycka till!

 • #5842

  Jag tänke är kanske såhär, på en intervju var det ju lite konstigt, för de ska inte kunna ta ett beslut om ”dig” och din sjukdom som påverkar om du får tjänsten eller inte, men det finns väl vissa sjukdommar och arbeten som rent praktiskt inte går ihop, samtidigt är det väl upp till var och en om de vill förstöra en redan trasig kropp, grovt uttryckt. Men SEN om man är där för att påbörja jobbet kan jag nog tycka att frågan är mer än befogad, har jag till exempel epilepsi där jag fakiskt kan få anfall är det ju bra om de på min arbetsplats vet om det 🙂 Man kan ju fråga ”vad/hur tänkte du?” för att få intervjuaren att berätta exakt hur hen förväntade sig att man skulle svara 🙂

 • #5843

  Sedan måste man ju tänka lite hur svåra skov har jag och hur allvarligt ms har du?
  Har man tappat synen av sin ms kanske man inte ska köra bil/tåg eller sitter man i rullstol kanske man inte ska köra taxi.
  Min läkare tyckte inte att jag behövde berätta för mitt jobb (om jag själv inte ville) han vet vad jag jobbar med och jag måste lämna in papper att jag är frisk rätt ofta, och en av frågorna är på läkarpapprena ”har du några allvarliga sjukdomar” han tyckte jag skulle svara NEJ då mina skov är under kontroll annars om jag svarade JA skulle dom ju bara ringa honom som är specialist för ett utlåtande och han skulle ju godkänna mig ändå.
  Så allvarliga sjukdomar NEJ, ibland är saker lite ordvändande.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.