Att vara sjuk men ändå inte vara sjuk – och hyr man förklarar det för arbetsgiva

 • Författare
  Inlägg
 • #4632

  Hej,
  Jag antar att det finns flera än mig som är sjuk men ändå inte sjuk? Alltså, jag har inga fysiska symptom, jag arbetar heltid, har småbarn men.. Men det känns som min hjärna tar slut ibland, jag kan ta stress till en viss gräns men sedan måste jag vila och vara hemma en dag från jobbet ca var tredje vecka. Och när jag blir sjuk, som i förkylning och influensa så känns det som jag blir väldigt sjuk och stannar hemma längre än andra. Ibland får jag yrselattacker, kopplat till stress. Känns inte som min hjärna ör lika uthållig längre. Jag har accepterat detta och tycker väl inte det är så farligt att vara hemma någon dag då och då egentligen. Jag undviker att prata till arbetsgivare att jag inte tål stress så mycket – för då skulle jag bli så diskriminerad. Så jag säger bara att jag måste stanna hemma för att jag blir sämre i min förkylning etc pga ms.( Dom måste veta varför jag är hemma mer än andra friska). Jag tycker överhuvudtaget det är svårt att förklara MS för andra. Jag skulle vilja höra hur ni tänker på detta och hur ni löser det?

 • #4647

  Hej, väldigt bra inlägg. Jag berättade för min tidigare arbetsgivare då dom var med på den tiden jag blev sjuk, och dom accepterade allt som jag trodde. Då man måsta vara hemma ibland etc.
  Men min nya arbetsgivare vet ingenting om min ms vet inte vad det beror på om det är för att jag inte har så bra kontakt med min chef eller så. Men det har inte blivit av bara.
  Men det ska inte vara några problem att berätta för sin arbetsgivare.
  Då jag är hemma ibland blir det att man skyller på förkylning etc.

  Svårt att veta hur man ska gå tillväga men du borde berätta om det känns ok 🙂
  Mvh J

 • #4651

  Tack Sunshine för ditt svar😄

  Ja, visst är det en svår nöt att knäcka. Det finns fortfarande mycket rädslor kring MS bland arbetsgivare. Folk verkar inte veta att det finns bra mediciner numera. Och jag är rädd att om jag är helt öppen om min Ms på en arbetsplats så och om jag sedan vill byta jobb så får jag inga. Vilka problem har du som du mörkar för din arbetsgivare?
  Finns det några fler här på forumet som inte tål stress lika bra som tidigare p.g.a. MS?

 • #4652

  …eller är minskad stresstålighet egentligen fatigue?
  /förvirrad

 • #4653

  Hej känner samma som ni. Är hjärntrött då och då. Fungerar bäst till 14 på dagen sen blir jag trött. Kämpar med arbetsgivare att få jobba bara dag med de förstår inte och vill inte ställa upp. Försökte få karensfritt för försäkringskassan men min läkare vill inte skriva igen eftersom han anser att jag måste ha lättare arbetsuppgifter och inte vara hemma när jag är trött konstigt hade fått den flrra året. Vi alla får kämpa på…

 • #4655

  Jag är öppen med min MS på jobbet. Min arbetsgivare är underbar. Jag jobbar heltid o är aldrig bort förutom när jag blir sjuk. Jag är make up artist och 2015 blev jag blind på höger öga. Ögat påminner mig varje dag att jag har MS annars Mår jag bra

 • #4656

  Jag är fortfarande student och jobbar endast under sommaren. Förra sommaren skulle vara min första sommar med MS-diagnos och medicinering. Den gången valde jag att inte säga något, mest för min egen skull. Jag ville inte bli dömd utifrån min diagnos. Då kunde jag dölja det eftersom det var en anställning på bara dagtid veckodagar. Jag tar Plegridy och mår skit varannan helg så då kan jag inte jobba. Denna sommar övergår min anställning till en med jourer så då kan jag inte ”smita undan”. Så så öppnade jag upp mig för min chef. Jättenervös och skakig ringde jag och förklarade läget. Hon i princip ryckte på axlarna och sa ”ja det var väl bra att du berättade, då lägger jag schemat så du inte behöver ha jour på jämna veckor”. Så var det inte mer med det. Lång utläggning men ville dela med mig av det lilla erferenhet jag har. Och vill väl med det säga att det är säkert väldigt olika hur chefen reagerar. Jag hade ju redan bevisat att jag kunde jobba trots min MS och jag tror det hjälpte.

  Lite nyfiken på dina ”yrselattacker” också. Jag har haft problem med yrsel långt innan min diagnos. Yrseln började 2012 och MS-diagnos fick jag 2016. Är det något som din läkare kopplar med MSen? Min hävdar att det inte hör ihop. Och de har ingen aning om varför jag får dem (har gjort en massa utredningar på Öron näsa hals.) Helt plötsligt börjar hela världen snurra som om jag suttit på en kontorstol och snurrat. Håller i sig i ca 1-3 minuter och sen mår jag lite illa. Hur är yrselattacker för dig?

 • #4660

  Jag har alltid varit öppen med min sjukdom på jobbet både för chefer och för kollegor. Har alltid funkat bra och jag har fått bra stöd av alla. Jag brukar beskriva tröttheten och hur den känns eftersom det är det jag känner av mest. Jag brukar beskriva min trötthet som en migrän fast utan smärtan. Så känns min i alla fall och då verkar folk förstå lite i alla fall.

  Jag jobbar dock i en bransch där jag står högt i kurs då jag har många års erfarenhet och det är hög personalomsättning. Jag jobbar 80% pga små barn och känner att det gör stor skillnad i orken på jobbet också. Jag blir ofta trött på em och hjärnan blir grötigare men försöker hitta små pauser här och där trots hög arbetsbelastning. Har ett flexibelt jobb som jag styr mycket själv och det gör att jag ex. tar de flesta besök på fm när jag är piggare och skriver mycket på em.

 • #4735

  Hej Oligo,

  Ledsen för detta sena svar. Vad konstigt att din läkare sa så -yrsel är definitivt ett MS-symptom. Se den här länken t.ex: http://www.multipelskleros.nu/vad_ar_ms/om_ms/sa_debuterar_ms#.WjURn-t86K0 eller https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/signs-and-symptoms/balance-and-dizziness
  Innan min diagnos hade jag en intensiv period med yrselattacker. Den kommer tillbaka då och då. Det finns 2 former, en allmän yrselkänsla och när rummet snurrar (Vertigo på engelska men vet inte vad det heter på svenska) vilket verkar vara det som du råkar ut för. För mig har det bara hänt en gång att rummet snurrar , alla andra gånger en allmän yrselkänsla. Tror inte att Vertigo är lika vanligt så det kanske är därför dom inte tycker att det har med din ms att göra? Vem vet..

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.