Autoimmunasjukdomar

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14834

   ZJ

   Intressant föreläsning, någon som känner igen sig i det han pratar om?

   https://youtu.be/Rik5E7wey0w

  • #14836

   Intressant!! Tack att du delar

  • #14847

   Hej!
   Jag har inte kollat på hela den du skickade, men sett andra föreläsningar med honom. Får nog säga att jag känner igen mig i en del av det han beskriver. För om jag förstår honom rätt så menar han att autoimmuna sjukdomar kan orsakas av bland annat långvarig stress. Jag kan se att innan jag fick min diagnos så har det varit många år av långvarig stress. Men vem vet? Det forskas om det om jag förstår det rätt. Känner du igen dig?

   • #14848

    ZJ

    Hej MadeleneB,

    Ja, precis. Det är det han pratar om. Jag känner absolut igen det. Samma här, flera år av stress och händelser i livet som påverkar en. Skulle absolut se ett samband.

  • #14867

   Jag skulle inte ta den där föreläsningen på allt för stort allvar. Några saker är rätt allmänt kända. Dvs att inte enbart DNA avgör om man är sjuk utan att generna aktiveras av miljön. Det kallas epigenetik och gav ett nobelpris 2007. MS (och sannolikt de flesta autoimmuna sjukdomar) beror troligen på ett komplext samspel mellan arv och miljö. Detta omfattar enormt många miljöfaktorer. Vad det gäller MS tror man att bland annat EBV-virusinfektioner, rökning och övervikt ökar risken för att få sjukdomen. Men det finns säkerligen många fler. Sannolikt kan kronisk stress också spela en roll.

   Jag tycker dock att han drar alldeles för långtgående slutsatser på alldeles för tunn anekdotisk grund. Han är inte neurolog utan allmänläkare och verkar vara någon sorts kändisdoktor. Så jag skulle som sagt inte ta den där föreläsningen på allt för stort allvar.

   • #14868

    ZJ

    Hej Qbert,

    Jo, absolut så är det säkert. Att det finns mycket mer bakomliggande orsaker som tex EBV-virus. Det håller jag med om 🙂.

    Sen tror jag inte han menar på att sjukdomen eller alla sjukdomar orsakas av enbart kronisk stress, beror väl på hur man tolkar det som person. Jag tolkar det i alla fall inte så. Jag tolkar det mer som att kroppen är synkad, hjärna och kropp är ett. Många gånger kan du vara psykiskt utmattad och det kan uttrycka sig fysiskt också.

    Egentligen undrade jag bara om det fanns fler som har haft långvarig stress i samband med diagnos?

    Sen har han ju även jobbat som läkare i mer än 20 år och är specialiserad inom vissa områden (mestadels trauma och beroenden), skulle inte vifta bort det med att han är “kändis-doktor” . 🤷‍♀️

Visar 3 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.