Behandling igen innan MR?

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14796

   Hej!
   Konstig fråga, men skulle vilja höra era synpunkter.
   Senast jag var hos min neurolog för tre månader sen, så bokades en tid för MR. Den skulle helst göras innan min Rituximab behandling. Har tagit Rituximab i 1,5 år.

   Men nu är tiden för behandling redan imorgon. Jag har försökt få kontakt med min MS-mottagning, men missade tyvärr telefontiden idag. Har ringt själva sjukhuset flera gånger för att kanske få en chans att prata med avd ändå, men utan att lyckas.

   Är det bättre att ta Rituximab behandlingen även fast jag inte har fått tid för MR än? Eller är det bättre att avboka tiden för behandling och vänta på MR tiden? Jag tänker på om Rituximaben kanske inte har hjälpt och jag måste starta någon ny behandling? Att det krockar kanske.

   Tacksam för svar!

  • #14797

   Hej!
   Jag tror att det är lugnt, framförallt då du har tagit rituximab ett bra tag. Hade det varit inför första behandlingen är det kanske en annan sak.
   Du kan ju alltid fråga innan de sätter igång behandlingen men jag har verkligen svårt att tro att det skulle vara avgörande för din medicinering i morgon.

  • #14798

   När jag fick min diagnos blev det MR före medicinering, men sedan har jag varje år fått rituximab i augusti och gjort MR på hösten. 😊

  • #14800

   ZJ

   Hej!

   Jag funderade på samma sak faktiskt. Har också behandling innan MR.
   Men det funkar kanske lika bra.
   Sen undrade jag hur länge det tar innan man glesar ut behandlingen? Läser att vissa går en gång om året bara, låter så himla skönt 😫

  • #14801

   Jag kommer nu i år inte få min medicin i augusti, utan den glesas ut. Har fått sju behandlingar tror jag, så från en gång per år kommer jag få rituximab med 18 månaders intervall. Fick besked om det i juni. Min MR har inte visat något sedan jag påbörjade min medicinering 😊 Behandlas hos region Västmanland.

   • #14803

    ZJ

    Hej Nancy,

    Ja, precis. Jag undrade hur många gånger man får den varje halvår, för att sen glesa ut. Gud vad skönt för dig att gå så sällan 🤗
    Jag får varje halvår fortfarande och detta är “bara” min 3e behandling. Har inte hunnit få Rituximab så länge. Jag längtar tills jag får glesa ut den. Har ju inte haft någon aktivitet dom senaste MR:en och hoppas på stabil bild denna gång också 🥳

  • #14802

   Du undrade om glesa ut behandling till en gång om året, först fick jag 2 gånger om året men sen när det blev pandemi fick jag medicin en gång om året. Det var nog baserat på antal behandlingstillfällen och MR. Minns inte riktigt 😊

  • #14807

   Glesningen är främst baserad på mätresultaten från blodproven som tas precis innan en infusion. Där kollar man hur många B-celler som har återbildats av den typ som rituximab kraftigt trycker ned. Har man återbildat väldigt få celler finns det skäl att glesa ut medicineringen. För vissa har den glesats till mer än ett år medans somliga är kvar på kortare intervall.

   Själv är jag kvar på 1 år trots låga nivåer av B-celler på grund av symptombilden. Så det är inte 100% baserat på provresultaten.

   Mer detaljerad information finns här: https://www.mssallskapet.se/wp-content/uploads/2021/03/SMSS-info-om-Rituximab-210118.pdf

   • #14808

    ZJ

    Tack snälla Qbert!

    Ska ta och läsa länken du skickade. Det kanske står där, men varför återbildar man mer/mindre? 🤔

   • #14809

    Vet inte… individvariationer kanske?

   • #14810

    ZJ

    Ska fråga läkaren nästa gång 😃

  • #14811

   Tack snälla för alla svar. Det blev behandling idag. Fick höra att man kan få vänta upp till 6 månader på MR tid.

  • #14821

   Det låter ju som en vettig metodik att ta blodprov tills värdet börjar stiga och sedanmedicinera. Jag tror inte att det är jättevanligt att man gör så.
   Får jag fråga vart du går?

  • #14825

   ZJ

   Hej kviska,

   Vad intressant att ni gör så?

   Här på Sahlgrenska i Göteborg så tar jag blodprov 3-5 dagar innan jag har en bokad behandlingstid. Ser allt bra ut, så får man sin behandling. Jag antar att om värdena är låga så skjuter man upp den.
   Men du menar att du kan få behandling lite när som då, men det går alltid minst 1 år emellan?

  • #14829

   ZJ

   Ne men jag tror det är b-celler dom kollar, samt annat också?

   Jag får behandling varje halvår, det är liksom “bestämt”.
   Detta var nu min 4e behandling, fick den i torsdags.

   Jag tror att jag kommer att träffa läkaren i vinter nån gång för det årliga besöket. Får se vad man kommer fram till då. Om man kan glesa ut. Det är vad jag hoppaa på.

   Men hur många covid-vaccinationer har du fått?
   En påfyllning innan varje behandling?

   Wow, så annorlunda man gör överallt. Jag har bara tagit 2 doser, har bildat antikroppar, så har aldrig nämnts att jag borde ta fler.

  • #14831

   ZJ

   Jag antar att om det skulle vara för låga värden, då skjuter dom upp behandlingen? 🤷‍♀️ aldrig varit med om det, någon annan kanske vet?

   Ja okej, så måste det vara gällande vaccinet.
   Låter rimligt 😊

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.