Behöver lite råd..

 • Författare
  Inlägg
 • #4384

  Hej! Jag är ny här. Har läst igenom allt jag kan tänka mig här på nätet för att få svar på mina frågor och funderingar.. Jag blev diagnostiserad med ms 2012 och har tagit avonex sedan dess. Fick ett skov precis som var obehagligt och mr visade ökade aktivitet och massa nya fläckar eller vad man säger.. Min läkare tycker att det enda alternativet för mig nu är Mabthera. Så jag ska alltså börja med behandlingen så fort som möljigt. Har diskuterat detta med min läkare i ca 2 år nu då hon tyckte det var den lämpligaste medicinen. Iom att min sjukdom blivit så ”aggressiv”. Men jag och min sambo vill få barn. Har försökt ett tag men mycket annat som varit i livet så har inte lyckats bli gravid..
  Har ångest och funderingar kring detta beslut om jag ska börja med Mabthera eller forsätta med avonex och riskera fler skov? Vad är biverkningarna av Mabthera ? Kommer jag vara fertil och kunna få barn? Läkaren sa att jag skulle vänta 3 månader innan jag försökte bli gravid.. ja men kommer det vara möljigt att bli gravid? Mensen som vanligt? Jag blir liksom knäpp av att tänka på allt..
  Och jag vet inte vem jag ska prata med.. min läkare ser ju bara till mitt bästa och allt annat kan vänta.. men längtan efter barn är en stress i sig..
  nu har jag fått ut mig lite och hoppas att någon kan ge mig lite ”vägledning”.
  Stella

 • #4385

  Om du får nån biverkning av Mabthera så får du det isåfall bara under infusionen. Men man tar tabletter före så biverkningar ska bli få. Mabthera är iaf bästa medicinen.

 • #4386

  Vad jag förstått så är det många som kunnat skaffa barn med Mabthera. Men vad gäller biverkningar så är det väldigt olika hur man reagerar. Endel verkar inte få några alls, vissa under infusionen men jag är inte heller ensamen om att ha en drös biverkningar flera månader efter.. Jag skulle nog rekommendera dig att gå med i någon av Ms-grupperna på Facebook. De har otroligt många medlemmar som brukar vara duktiga på att svara på ens funderingar.

 • #4387

  Sol

  Frida, är grupperna på fb slutna? Jag vill inte att folk ska veta om min sjukdom.

 • #4388

  Sol

  Man kan då biverkningar efter behandlingen också. Jag fick besvär med hjärtat som höll sig flera veckor efter behandling

 • #4390

  Hej,

  Jag hoppas att detta hjälper dig! Jag har haft MS sedan 2001 och har haft Tysabri hela tiden fram till 2016 då jag bytte till Mabthera på grund av JC virus. Mabthera har fukat bra på mig och jag lyckades få två infusioner innan jag blev gravid. Tog Mabthera i september 2016 sedan blev jag gravid i feb 2017 så nu sitter jag och väntar på att min dotter ska komma. Det var dock inte mitt ”fel” att det dröjde att jag blev gravid utan på grund av att jag och min man har distansförhållade 🙂 Kan kanske ligga något i att jag är 38 år så det kanske är lite mitt fel att jag inte blev gravid direkt 🙂 Har aldrig tänka att de skulle vara medicinen som gjorde att det dröjde två ägglossningar innan jag blev gravid för det är heller inte något som min doktor har sagt. Min mens var som vanlig och jag har inte haft några biverkningar på Mabthera förutom när jag tar den så kliar det i halsen men det ser jag inte som en biverkning.
  Jag känner inte dig och din sjukdom så ska förmodligen inte uttala mig om vad du ska göra men om jag var du så skulle jag garanterat ta Mabthera vänta 3 månader försöka bli gravid 3 månader. Ta detta endast som tips för du ska göra vad som känns bäst för dig. Men jag är ett levande exempel på att man kan bli gravid även fast man har tagit Mabthera.
  Hoppas att jag hjälpte till på något sätt och du får gärna höra av dig om du skulle ha andra frågor.
  Ta hand om dig!

 • #4391

  Har du pratat något med din läkare om stamcellstransplantation?
  Be om att Få bli remitterad till uppsala och Få deras utlåtande.

 • #4393

  Ja grupperna på Facebook är slutna. Finns en sluten som du kan gå med i och sen en ”hemlig” som du kan begära att gå med i. Den är jätte stor med väldigt många medlemmar

 • #4394

  Sol

  Vad heter den hemliga då?

 • #4395

  Den går inte att hitta om man inte är medlem. Gå med i den gruppen som heter Multipel skleros ms sweden och begär där att bli insläppt i den hemliga. Den är sluten så dina vänner ser inte att du är medlem där

 • #4396

  Sol

  Tack så mycket

 • #4400

  Tack! Då finns det lite hopp i alla fall. Man skulle kunna tro att Mabthera är en mirakelmedicin om man läser på vissa ställen men läser man om biverkningar blir man ju livrädd 😬

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.