Byta behandling efter förlossning?

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #14050

   Hej alla!
   Jag behöver lite råd från er innan jag träffar min neurolog i januari!

   Jag är gravid med mitt första barn och blev gravid under tiden jag behandlades med tecfidera då det inte var planterat. Jag blev såklart tvungen att avsluta behandlingen. Beräknad förlossning är tidigt i april och jag ska i januari träffa min neurolog på den årliga uppföljningen där vi nu också ska prata om vad som sker efter förlossningen. Jag har bestämt mig för att inte amma och istället starta behandling direkt.
   Jag är dock osäker på om jag vill fortsätta med tecfidera, för det första har jag läst att full effekt av tecfidera ses först efter 6 månader vilket gör mig otrolig då risken för skov ökar efter förlossningen.
   För det andra känner jag att det kanske vore bättre med en högeffektivare behandling i det långa loppet trots att min ms varit relativt ”snäll” än så länge (ta i trä) och stabil på tecfidera.
   Jag är isåfall intresserad av mabthera då jag hört så mycket positivt, samt att det känns smidigare än att ha koll på tabletterna.

   Vad tycker ni? Är det värt att byta medicin (om jag ens får för min läkare?) till Mabthera trots att tecfidera fungerat fram till min graviditet (2 år). Eller ska jag börja med tecfidera igen?

  • #14051

   Hej! Jag hade också tecfidera som min första medicin, dock bara i ca 9 månader innan jag blev gravid och slutade. Efter graviditeten så gjorde vi MR som visade på nya plack (vi vet dock ej om de kom under tiden med tecfidera eller när jag var gravid) så vi valde att börja med mabthera istället (min ms har också varit rätt snäll än så länge) och det har fungerat bra hittills! Skönt att slippa komma ihåg medicin varje dag plus att det känns tryggare med mabthera! Men, om du inte fått några förändringar efter din graviditet kanske det är onödigt att börja med en så stark behandling som mabthera är? Tex så försvinner alla B-celler viket gör att immunförsvaret är mycket sämre.. jag har tex inte bildat en enda antikropp efter 4 doser med covid-vaccin….. så lita på din läkare 🙂

Visar 1 svarstråd

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.