Byta/skaffa ny försäkring EFTER MS-diagnos?

Visar 7 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #9024

   Hej alla kloka där ute!

   Jag har en person- och olycksfallsförsäkring som går genom min makes fackförbund idag. Jag står alltså som medförsäkrad. Nu har vi börjat gräva i vad som händer om han behöver byta fackförbund, t.ex. och har då fått som svar från Folksam att alla försäkringar upphör och vi kan skaffa dem privat (utanför fackförbundet) men då behöver vi skicka in hälsodeklaration.
   Den jag pratade med sa också att de, i vissa fall, kan ha överseende med känd diagnos om man haft försäkring där förut och parametrar hit och dit som han inte kunde säga något om…

   Mina frågor är helt enkelt: Finns det något försäkringsbolag som tar emot en med känd diagnos? Och, vet ni/har ni erfarenhet av att skicka in hälsodeklaration och få försäkring ändå – vad går de på?

   Jag fick diagnos för två år sedan och sjukdomen har varit totalt oförändrad sedan dess, jag har inte varit sjukskriven, inte varit i kontakt med Försäkringskassa och jag jobbar 100% som vanligt. Är det ändå kört för mig?

  • #9025

   Men varför upphört folksam från början?
   Jag är ju försäkrad hos Folksam, även när jag blev sjuk i våras.

   • #9027

    Den upphör i så fall för att den tillhör fackförbundet, den är inte vanlig fristående, tydligen. Skitdåligt och ingen information vi fick inför att vi flyttade över aaalla våra försäkringar dit.
    På grund av att den upphör räknas det som ny försäkringsansökan om jag vill vara kvar hos Folksam. För min man kommer det inte vara några problem, eftersom han är frisk, men då räknas jag som person med kronisk sjukdom och då har jag mindre chans att få förnya.

   • #9034

    Men så länge ex jag är med i facket (vilket jag är) upphör inte min försäkring hos Folksam trots jag blev sjuk?

    Finns det ens bra försäkringar för dem/den som är döenden.. ingen vill ha en liksom..

   • #9035

    Så länge du fortsätter vara med i facket är det inga problem, det är om du skulle gå till ett annat som det blir problematiskt.
    Jag vet, visst är det ett sjukt system!

  • #9028

   Det här är något jag varit nyfiken på också. Någon som vet vad man skall leta efter?

   Man vill ju inte skicka in en massa ansökningar och hälsoprövningar bara för att få tillbaka ett nej. Tror att det är många som får upp ögonen för att det kan vara bra att ha en försäkring efter att man har fått sin diagnos. Klart att man inte kan få ersättning för en diagnos man redan har fått. Men, det är ju mycket annat som kan dyka upp i livet i övrigt där det kan vara bra att ha en försäkring.

  • #9029

   Hej Jeanettel

   Jag tycker du ska försöka få igenom bytet med Folksam likt rådgivaren gav som förslag. Det är i mina ögon det bästa alternativet, då du idag har en aktiv försäkring, som du har haft innan din diagnos(?) och borde kunna få fortsätta, även med en ny hälsodeklaration.

   Det är stor risk att inget annat försäkringsbolag är villig att teckna en försäkring som täcker sjukdommar (Sjukförsäkring) på dig.

   Om de, mot förmodan gör det, så kommer de skriva klauseler som avsäger sig alla sjukdomar/besvär som kan relateras till din diagnos. Och försäkringsbolag kommer tolka till sin fördel i den mån de kan.

   Börja med Folksam, där har du störst chans att få fortsätta.

   Har du använt försäkringen, anmält din sjukdom dvs? Om inte, så gör det.
   Även om försäkringen upphör, så är det Folksam som försäkrat dig under sjukdomstillfället/diagnostillfället och då får de fortsätta hantera diagnosen även om försäkringen inte är aktiv framöver för nya sjukdomar/olycksfall.
   (Vilket gör att de borde kunna fortsätta med försäkringen, för då får de iaf in försäkringspremie på dig och inte bara ska betala ut pengar 😀 )

   • #9030

    Jag hade dem redan innan och anmälde till dem när jag fick diagnosen att jag har fått en sjukdom (har fått engångsbeloppet man kan få ut).

    Tack så jättemycket för svaret, @Torkel! Jag hoppades att du skulle komma fram ur skuggorna med din kunskap 😀
    Då kanske jag inte behöver vara riktigt lika orolig om det skulle bli aktuellt?

    En fråga till: Menar du att även om jag skulle stå utan försäkring så har Folksam på något sätt ändå ansvaret för sjukdomsrelaterade händelser? MS-relaterade, kanske mer specifikt då.

   • #9031

    Hej! Du får alltid skicka meddelande om du funderar på något! 🙂

    Du behöver inte vara jätte orolig, men jag tycker du gör rätt i att nysta i detta innan man står och behöver ta beslut och allt ska hända på en och samma gång.

    Det hade ju varit betydligt enklare för dig, att få en egen försäkring, slippa vara medförsäkrad och ingå i fackförbunds-lösningar.

    Angående din fråga:
    Så länge försäkringen kan ge mer ersättning (att det inte bara var engångsbeloppet du kunde få ut) så har Folksam ansvaret.
    Ta mig som exempel, jag har fått utbetalt 10% av mitt försäkringsbelopp (Medicinsk invaliditet) men om 5år kommer de kontakta mig igen, hämta journaler och se hur mycket sämre jag blivit. (Och förhoppningsvis ge mig mer pengar :D)
    Men även om jag slutar betala min försäkring idag. Så kan jag fortfarande få ut pengar om 5år, då försäkringen “var gällande” vid sjukdomstillfället. Tar man exemplet med hus som brunnit, så är det försäkringsbolaget man hade, när huset brann ner som gäller, även om det drar ut på tiden med ersättningar och liknande.

    Säger jag upp försäkringen och sen får jag cancer 3år senare, så får jag inget för det, då detta är en ny åkomma.

    Man ska dock alltid ha med sig, att försäkringsbolag är vinstdrivande företag, de betalar bara ut ersättning efter vad de lovat i sina villkor.
    Kan de undkomma att betala så kommer de försöka göra det. De följer sina villkor och ersättningsscheman/tabeller. Där de säger vad de täcker och ev det dom inte täcker för.

    Det är en av anledningarna och att det är nästan omöjligt att få en ny försäkring med en diagnos.
    Det leder till att man ska göra så mycket man kan för att få behålla den man har.
    Och om man får möjlighet att teckna en ny försäkring, så ska man behålla den gamla tills man betalat den nya och vara dubbelförsäkrad en stund, så man är säker på att man inte hamnar “mellan två stolar”.

    Skriver fort och slarvigt, så hoppas det blir läsligt!

   • #9032

    Jag tror jag förstår. Skulle du rekommendera mig att försöka “bli egen” redan nu eller invänta och se om maken behöver byta fackförbund i sinom tid?

   • #9033

    Jag hade försökt stämma av och byta redan nu. Försöka hittade den på Folksam som kan guide eller hjälpa dig nu då rådgivaren ” sa också att de, i vissa fall, kan ha överseende med känd diagnos om man haft försäkring där förut och parametrar hit och dit som han inte kunde säga något om…”

    Det är någon chef/skadereglerare eller liknande som behöver titta på ditt fall och säga ok och dokumentera varför de gör de ena eller andra.

    Är man inte sjuk så avslutar de ju bara och gör nya, så det har vanligtvis inga klara eller kommunicerade processer för hur de gör. Därför rådgivaren vet att de ibland, eventuellt, kanske (m.m) kan gå, men inte hur de görs i praktiken.

    Därför tycker jag du ska börja peta i det nu, för det går säkert inte fort och de vill helst inte göra det. (Massa extra jobb för flera personer och de måste avvika från den vanliga processen och risker hit och risker dit)
    Och det är lite därför det är svårt att få en ny försäkring med diagnos. Man avviker från gruppen och alla försäkringar ska ju ha samma risker för att fungera)

   • #9036

    Tack, ska försöka efterforska och se om jag kan komma fram till rätt person. Hör eventuellt av mig igen!

  • #9038

   Jag hade hemförsäkring via just folksam i mitt fackförbund, och när jag gick ur det facket så fick jag bara börja betala för försäkringen istället. Tror till och med att det kom automatiskt hem en faktura och ett meddelande om urträdet.. Så det känns ju som att det borde fungera likadant även på personförsäkringarna.. Tycker det låter knäppt att du/ni måste skicka in som en ny anmälning och med hälsodeklaration då ni redan varit försäkrade en längre tid hos dem.. De har ju alla era uppgifter kan man ju tycka.

   • #9050

    Gjorde du det efter du fått din diagnos? Var det du som stod på försäkringen eller stod du som medförsäkrad?

  • #9041

   När jag funderade på att byta försäkringsbolag fick jag direkt svar att de inte skulle teckna en sådan försäkring på mig på grund av min diagnos. Jag har inte forskat runt bland andra men de är ett av de mer humana och generösa bolagen vilket gör att jag ställer mig tveksam till att det är så lätt, åtminstone inte om man vill ha bra villkor.

   • #9051

    Får jag fråga vilket bolag som sa nej?

   • #9052

    Östgöta Länsförsäkringar

  • #9512

   @Torkel Som vi pratade om efter föreläsningen i Göteborg så skulle det vara väldigt uppskattat om du ville författa något om försäkringar till Biblioteket. https://ungmedms.com/bidrag-till-biblioteket/

   Det känns som ett svårnavigerat område som blir väldigt viktigt när man har en MS-diagnos. Vill du bolla tankar kring det är det bara att maila mig på mattias@ungmedms.com

   Håller tummarna… 🙂

   • #9514

    Jag har inte glömt bort! (Helt iaf) Nytt jobb så lite mindre tid bara.

    Jag ska se till att få till ett utkast på de vanligaste frågorna och formuleringarna och lite att tänka på.

    Återkopplar till dig på mailen med ett utkast, Mattias!

    Tack för påminnelsen 😉

   • #9515

    Vad roligt att höra! Tror att många skulle ha stor nytta av det.

  • #9522

   Hej alla!


   @Torkel
   , jag skulle behöva din hjälp en gång till… Fick avslag på min ansökan om person- och olycksfallsförsäkring hos Folksam, som är de jag har hos nu och var hos när diagnosen sattes.

   Dels har jag kontaktuppgifter till handläggaren som tittat på ärendet och tagit beslutet och det finns även Kundombudsman som man kan överklaga till och som i så fall gör en opartisk bedömning.
   Jag omfattas ju av gruppförsäkring i dagsläget, genom att jag är medförsäkrad och vi har nästan alla försäkringar hos de och då kan man tydligen även få ärendet prövat av en försäkringskommitté.

   Vad tycker du jag ska göra nu, vem kontaktar jag och vad säger jag egentligen? Eller är mitt ärende fastslaget och hopplöst nu?
   Jag finns även på min mail lilja.jeanette@gmail.com om du vill prata vidare där.
   OCH har du inte tid eller möjlighet så är det ju, såklart, lugnt! Allt gott!

   • #9523

    Hej Jeanette, jag svara dig på mailen också! 🙂

    Men för övriga som kanske läser och undrar samma sak, kundombudsmannen på varje försäkringsbolag kan man alltid kontakta för att få hjälp att få sin fråga eller problem “sakligt” fastställt, där det ibland kan vara svårt att ens veta vart man ska börja i sin jakt på svar eller frågan om man fått rätt behandling av försäkringsbolaget.

    Och förhoppningsvis får man hjälp med att förstå vilka alternativ man faktiskt har som kund, vad är det jag kan ta ställning till, finns det några andra alternativ än det kundtjänstpersonen svarade i min kontakt.
    I Jeanettes fall är en del av frågan om hon kan få bryta ut gruppförsäkringen, så att samma skydd står på henne, istället för på sin make genom dennes fackförbund.

    Gruppförsäkringar är alltid lite speciella och hänger ofta ihop med en anställning eller med ett medlemskap i en fackförening. Det blir alltid omständligt när man själv, eller sin partner vill byta jobb eller fackförbund. Främst när man är medförsäkrad då man inte har lika mycket kontroll över sina försäkringar.

    Har man en aktiv försäkring och har blivit diagnostiserad vill man gärna behålla försäkringen man har, då det är nästintill omöjligt att få en ny försäkring.
    (Jag vill säga omöjligt, men typ 99% chans att man inte kan teckna en ny)

Visar 7 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.