Byte av medicin

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #11648
   ZJ
   ZJ

   Jag har fått Mavenclad som inte visat sig tillräckligt effektiv för mig, och måste nu byta. Alternativen jag fått är Tysabri eller Mabthera. Jag har läst att flera av er fått både och? Vilken tycker ni varit “bäst” och vad har ni haft för biverkningar? Jag känner mig super förvirrad. Det som skrämmer mig gällande Tysabri är att jag ska få PML? Mabtheran känns effektivare, men tydligen visat att man kan bli allvarligare sjuk i covid-19?

  • #11655

   Hej

   Jag får Tysabri idag och har inte haft några biverkningar förutom lite huvudvärk och trötthet de första infusionerna, men tror mer det handlade om situationen som ny med diagnos än Tysabrin….

   Man kontrolleras för JC-viruset kontinuerligt (som är viruset som kan ge PML), och de kontrollerar om du är JC-positiv innan de börjar med behandlingen. Blir man JC-positiv under resans gång så kontrolleras ens nivåer och man tittar på andra behandlingsalternativ och då kan Mabthera bli ens nästa val.

   Största nackdelen jag ser gällande Tysabri är behovet av att besöka sjukhus så frekvent. Jag började med infusioner var 4e vecka och har nyligen gått över till infusion var 6:e vecka.
   Men som ny med MS så kändes det ganska tryggt att få kontinuerlig kontakt med sjukvården och att ha möjligheten att få ställa frågor.
   Samt känslan att jag “aktivt” behandlade sjukdomen, gav tillbaka lite kontroll, iaf placebo/mentalt 🙂

   Jag har inte långt till sjukhuset och träffat massa trevliga patienter/sjuksköterskor, samt har en förstående arbetsgivare/anpassningsbart jobb, så det fungerar bra för mig.

   Men, hade det varit längre till sjukhuset eller,
   krävt en heldag frånvaro från jobb eller,
   om jag varit “erfaren ms-patient” så hade jag nog valt Mabthera. 🙂

   Båda behandlingarna är bra behandlingar! Svårt att välja fel då!

   • #11659
    ZJ
    ZJ

    Hej Torkel!

    Ja, men precis, tanken är väl att jag ska gå på Tysabri och sen byta till Mavenclad och se hur den funkar då. Jag har ju också nära till mitt sjukhus så har inga problem med den biten. Det är väl bara rädslan för PML egentligen 😫 Jag får ta mig en ordentlig funderare helt enkelt. Tack för att du dela med dig 😊

Visar 1 svarstråd

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.