Copaxone, någon med erfarenhet?

 • Författare
  Inlägg
 • #5814

  Hej,
  Träffade läkaren idag igen efter lyckat andra försök på Lp.
  Jag har tydligen inte mycket till alternativ för medicin pga mitt hälsotillstånd för övrigt, levern i detta fall. Tacksam över att det finns något för mig ändå. Men jag undrar om det är någon som kan berätta lite mer om Copaxone?
  Det jag läst i tidigare inlägg är inte jätte positivt även om jag vet att vi alla svarar olika på behandling. Sprutor klarar jag i dagsläget inte av men jag är tvungen till att lära mig. Jag vill så gärna att denna medicin tar på mig. För vad gör jag annars? Mycket tankar som sagt…. Tack alla ni för ert stöd

 • #5815

  Jag tog copaxone efter att jag tagit avonex vilket jag tyckte var skitjobbigt, var helt utslagen dagen efter medicinering och det gav aldrig med sig. Så copaxone var a god send, inte mkt symptom och inga biverkningar. Så var typ bästa tiden i mitt MSliv😊 sen bytte läkaren till mabthera vilket också funkar helt okej.

 • #5820

  Jag har tagit copaxone i snart 4 år. Visst det är klart det är jobbigt att ta sprutor på sig själv, men med autoinjector som man får till blir det för min del enklare, man laddar den och sen behöver man egentligen bara trycka på en knapp. Men copaxone i sig är fantastiskt, inga biverkningar alls (iallafall för mig). Fasar för dagen jag eventuellt kommer behöva byta läkemedel.
  Kämpa på, ta en dag i taget så hoopas vi att det kommer gå bra med copaxonen 🌸

 • #5831

  Jag har också av olika skäl (mest biverkningar av de andra medicinerna) inte så många alternativ på medicin kvar. Jag började därför med copaxone för drygt 1.5 månad sedan. Sprutorna har jag redan vant mig vid trots att jag trodde det skulle vara svårare. Enda biverkningen jag har haft är stora hudutslag där jag tagit sprutan. Men när det gått lite tid och vi har justerat nåldjup och tidpunkt för sprutan har det blivit enormt mycket bättre och känns inte längre som ett problem. Jag är nöjd hittills och är glad att jag har en medicin som faktiskt fungerar för mig.

  • #5832

   Copaxone va sämsta broms jag haft efter avonex. Fick skov efter skov hade nog nytt skov varje vecka så på mig funkade den inte alls. Tar idag Mabthera.

 • #6161

  Tack för ert stöd och svar. Jag har nu börjat medicineringen och det känns bra än så länge.

  • #6162

   Hoppas Copaxone fortsätter att fungera för dig.
   Jag tog Copaxone under några år och tyckte att det funkade väldigt bra, jämfört med Avonex. Tog ett tag att vänja sig vid spruta varje dag, men sen funkade det. Avonex går ju inte lika djupt som t ex Avonex så det underlättar ju.
   Dock superviktigt att variera injektionsställe och hålla koll på hur huden känns.
   Lycka till!

 • #6168

  Känns bra att läsa om mestadels positiva erfarenheter. Börja själv med Copaxone i nästa vecka. Har hämtat ut sprutorna och ska in till sköterskan för första sprutan.
  Håller tummarna den funkar Tecfidera funkade inte alls för mig.

  • #6189

   Håller tummarna för dig med.

 • #6188

  Hej alla fina som svarar och för ert stöd.
  Jag är inne på tredje veckan och sprutan är jag inte längre rädd för då den inte gör ont. Men de två senaste injektionerna kliar galet mycket. De andra injektionerna har då svedan, rodnaded och kliandet gått över inom 20 min. Men de senaste 2 har legat kvar i flera dagar. Det Stör mig på nätterna och de samt den första injektionen har skapat små ”kulor” under huden. Är detta vanligt och går det över?

  • #6191

   Kan inte svara på dina frågor eftersom jag tar min första spruta idag. Men kommer säkert ha samma funderingar som du.

   Sen undrar jag om ni alla fått veta hur stor roll stickdjupet spelar? Har du fått någon information om det. Fick bara höra på mitt första möte med sköterskan att ju djupare desto bättre oavsett var på kroppen. Jag tycker det är lite konstigt svar eftersom när jag läser på tillverkarens sida så är där mer som spelar roll. Var på kroppen naturligtvis, men och så hur mycket fett och muskler man har på kroppen.

  • #6192

   Jag fick också så men rejäla knölar som sved och kliade i flera dagar. I samråd med neuro fick jag ändra nåldjupet till djupare och då försvann det mesta av detta. Enligt min sköterska är det också vanligt med rejäla hudreaktioner i början som sen avtar med tiden. Jag fick också tipset att prova mig fram med värme och kyla på stället både före och efter. Olika varianter av detta funkar för många bara man hittar sitt sätt. Jag använder mig dock inte av detta. Hoppas du hittar nåt sätt som blir bra för dig!

 • #6268

  Uppdatering,
  har i skrivandets stund hunnit med att ta tre sprutor. Den hos sköterskan, i skinkan, gick jättebra. Lite sveda i ca 30 minuter, sen var det bra.
  Andra sprutan, i låret, oj oj oj ! Så ont det gjorde! Ca 1 minut efter injektion började det värka och pulsera i låret. Sen hade jag pulserande kramp i låret i ca 20 minuter! När krampkänslan gått tillbaka så hade jag fortfarande jätteont. Kunde inte gå utan att halta, helt kraftlös i benet. Som tur var skulle jag gå o lägga mig. Så jag tog en Ipren och sov sen. Dagen efter kändes ingenting.
  Tredje sprutan, i magen. Den bästa av de tre. Lite lite sveda som försvann ganska snabbt.
  Nu fasar jag såklart inför nästa stick i benet ikväll. Gissar att jag stuckit i muskelfibrer och expansionen av injektionsvätskan var orsaken till smärtan. Ska testa ett mindre djup idag. Stack 10 mm sist, blir 8 idag och lite högre upp på låret.
  Trots detta är jag hittills mycket nöjd med Copaxone 🙂

  • #6271

   Om det kan vara till ngn nytta så tyckte jag bästa ställena var där man kunde greppa ordentligt med hud, varierar ju så klart från person, men i ländryggen kändes inte så mycket.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.