Dåligt minne

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #9788

   Hej! Är det någon mer som har erfarenhet av dåligt minne? Och då menar jag inte ”ja just det, det glömde jag” utan snarare ”det har inte hänt, det är totalt svart”

   Fick min diagnos i november och fick min första mabthera behandling i julas och sen dess har jag minnesluckor, totalt banala saker jag glömmer men ändå. Först tänkte jag att det va för chocken över diagnosen men det ger inte med sig.

   Kan va småsaker som detta exempel.
   Jag såg en speciell tändare jag och sambon letat efter och säger till han ”där är den där tändaren ju” varav han säger: jaa…du hittade den igår.
   Vilket inte jag över huvudtaget minns. Så total minnesförlust på småsaker.

   Är detta ett sviterna av ett skov eller är det något som är vanligt vid MS? Har någon annan liknande erfarenhet?

   /Malin

  • #9789

   Exakt så har jag med! Fick min diagnos april-18, och har fått 4 behandlingar av Mabthera(skulle fått min 5e snart).
   Min läkare sa i början att det är hjärnans sätt att blocka ut jobbiga händelser, som att hjärnan är i chock. MEN när det inte har släppt på 2år och det även blir värre så vet jag inte vad det kan vara. Superjobbigt när man alltid har haft bra minne, nu kommer jag inte ens ihåg att jag precis var på toa. Är som att vara dement, så sjukt jobbigt. Och ingen runt omkring förstår ju än, dom tror man är knäpp.

  • #9791

   Cirka hälften av MS-patienter upplever nedsättning av kognitiv funktion, mellan tummen och pekfingret. Exakt hur nedsättning av minne manifesterar sig varierar mellan individer, men jag kan känner ändå igen mig i vad du förklarar. Så känn dig verkligen inte ensam! 🙂

   För att svara på din andra fråga, har du skovvis förlöpande MS vilket är den vanligaste typen uppstår symptom i samband med ett skov för att sedan gå över helt, delvis eller inte alls. Ha kontakt med din neurolog, särskilt om du upptäcker eller misstänker förändringar, eftersom tidig involvering kan göra skillnad för dig i längden!

   Kanske detta tips är en självklarhet för vissa, men anteckningar, kalendrar och påminnelser är en ovärderlig hjälp i mitt liv. Jag vill fokusera på vad som är viktigt för mig just nu och inte behöva komma ihåg för mycket på egen hand. Rutiner hjälper också, till exempel att lägga nycklarna på samma plats varje gång jag kommer hem. Man får se efter och göra de anpassningar som fungerar om man upplever att de behövs!

  • #9793

   Ingen av er är ensam!
   Det lovar jag med!

   Minne, ork och simultanförmågan är rätt krokig och glömsk med denna sjukdom i centrala nervsystemet!

   Håller med om rutiner!
   Och mitt personliga tips är… låt det vara lite virrigt å skratta åt det.

   Med vänlig hälsning,
   NewVersion

  • #9794

   För att bygga vidare på vad NewVersion sade, optimism är en bästa vän för oss som har MS, vilket inte bara hjälper till att hantera perioder som känns jobbiga utan man har även identifierat en länk mellan stress och uppkomsten av nya skov. Jag kan inte nog betona att det visst går att ha MS och fortfarande ha ett lyckligt liv! Vissa av oss får tyvärr bara kämpa lite extra. 🙂

  • #9847

   Jag håller med om att rutiner hjälper.
   En sak som hjälper mig: Jag stoppar oftast telefonen i fickan, i den har jag viktiga kom ihåg t.ex. Portkod/Neurologens namn mm mm

  • #9848

   Tack för alla hjälpsamma svar!
   Känner även att man är segare på att komma ihåg grejer, tar liksom lite tid innan man kan svara när folk undrar nått. Känns som kola i hjärnan.

   Är det nått ni andra känner blir sämre o sämre med tiden? Eller märker ni någon skillnad på minnet beroende på hur ni mår i övrigt? Tänker stress eller likande.

  • #10364

   Hej hej!
   Jag är ny här och glad att jag hittat hit, jag visste inget om MS när jag fick min diagnos i april.
   Jag blev sparkad av en ko i ansiktet och föll så jag slog i huvudet. Röntgen visade något som inte hade med smällen att göra och 2 veckor senare hade jag min diagnos.
   Det kom som en käftsmäll, visst hade jag varit extremt trött med värk o domningar i armarna o pirr här och där men det har väl alla i perioder som jobbar 7 dagar i veckan året runt.
   Jag vet fortfarande inte vad som är min MS men nu när jag får läsa om ditt minne så känner jag igen mig.
   I perioder kan jag inte mina barns personnummer, hur jag än försöker, och jag kan inte minnas vissa uträkningar.
   Men värst är segheten som du skriver, jag hänger inte med när folk pratar och när jag ska svara så har de redan bytt ämne.
   Detta har medfört att jag dragit mig undan och är tyst.
   Tack för att ni finns!!

  • #10369

   Var på en en ms rehab vid liljeholmen tre veckors rehab.Där en tjej som man pratade med,hon berättade en historia om en ubåt som var med om en händelse.Tänkte innan hon började nu måste jag studera i detalj hela förloppet historien och försöka komma ihåg!När hon var klar efter ca 5- 10 min så frågade hon om jag kunde återberätta historien,totalt blankt i skallen …..
   När det gäller långsiktiga saker så är minnet grymt,saker som inte så viktiga sämre.

  • #10370

   Är samtidigt skönt att ha en sjukdom att hänföra till …..;) minnet går ju att träna upp igen och inget att skämmas för.

Visar 9 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.