Datorskärm och fatigue

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #12490

   Hej!

   Vet inte om det här är något som vart uppe för diskussion tidigare, ber om ursäkt i så fall. Jag fick MS-diagnosen för några år sen, o har fått ställa om livets pussel ganska duktigt med följande besvär. Jobbade då som hantverkare, blev sjukskriven 25%, men efter en allvarlig nära-döden-olycka kom jag till slutsatsen att jag behöver skola om mig. Gick då YH-utbildning o jobbar nu som konstruktör hos takstolstillverkare (fortfarande 25% sjukskrivning).

   Trivs sjukt bra, men med pandemin som råder har det varit mkt hemarbete, o på sistone har jag börjat lägga märke till ett växande problem med fatigue och tror bestämt att det finns ett samband med datorskärmen jag jobbar med hemma. Jag har terminalglasögon (med prisma i glasen), som hjälper mig mkt, o sitter ergonomiskt osv, men skärmen är en gammal LED-skärm som jag tror är orsaken till rätt mkt fatigue när passet närmar sig sitt slut.

   Efter en lång presentation av ärendet kommer jag nu till min fråga, tacksam om ni orkar läsa såhär långt 😉 Är det någon som har något tips på hur man kan avgöra om en datorskärm har egenskaper som kan ge så bra förutsättningar som möjligt när man söker efter ett alternativ? Finns ju mkt att kolla efter, kontraster, Hz-intervall, skärpa, kurvad skärm eller ej, etc.etc. – men har inte koll på vad som underlättar hjärntrötthet eller ej…?

   Tack på förhand för alla potentiella svar! 😊 /Marcus

  • #12491
   Mas
   Mas

   Hallå Masten,

   Jag har inte svar på din fråga och jobbar inte med datorer själv. Men jag brukar lyssna på Andrew Hubermans (professor och forskare i neurobiologi och oftalmologi) podd, the Huberman Lab pod. I avsnitt 28 som handlar om att maximera produktivitet mm. Pratar han om sin arbetsplats
   https://youtu.be/aXvDEmo6uS4?t=2250

   Rekommenderar även övriga avsnitt för matnyttiga livstips med neurovetenskaplig förklaring

  • #12492

   Tack för detta pod-tips! Ska kolla upp det! 🤗

  • #12508

   Hej!
   Nu killgissar jag friskt… så håll till godo.

   En vän till mig, som har MS och besväras mycket av fatigue, säger att träning gör underverk för hennes trötthet. Ett kort träningspass på morgonen gör att hon orkar jobba längre på dagen. Kanske är det frånvaron av rörelse på morgonen för att ta dig till jobbet som gör dig tröttare på dagen?

   Jag använder mig av den s.k. pomodoro-metoden när jag jobbar. Den innebär att man ställer en klocka, jobbar 25 minuter fokuserat och sen tar 5 minuters paus. Man gör det i tre varv och sen tar man 20 min paus. Ställ en klocka och släpp allt du gör när den ringer.

   Generellt sett är de allra flesta skärmar som går att köpa i dag ganska bra. Det är stor skillnad mot för bara några år sedan. Ett tips är att invertera färgerna och justera ner ljusstyrkan. Då blir det mindre ansträngande för ögonen.

   Hoppas det kan vara till någon hjälp. 🙂

Visar 3 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.