Depression/kris, sjukskrivning, VC eller neurolog?

Visar 6 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14880

   Hej hörni 😊

   Jag fick min MS diagnos 2 juni i år. Kände till en början att jag hamnade i någon sorts chock och blev bara väldigt tom. Hade några enstaka dagar då jag var väldigt ledsen, men jag jobbade på som vanligt och körde på som vanligt i livet överlag.
   Efter att ha kommit tillbaka till jobbet efter semestern nu, så tror jag att allting kom ifatt mig. Tror beskedet har börjat sjunka in, och jag är konstant ledsen och nedstämd. Börjar ana att jag har hamnat, eller är på väg, in i en depression.
   Jag kan göra 85% av mitt jobb hemifrån (sköter ekonomin och administrationen på ett mellanstort företag) och har kämpat på hemma så gott det går.
   Börjar dock att känna att det kanske inte går att fortsätta såhär just nu.
   Jag har gått hos en kurator ett par gånger sen jag fick beskedet, men efter att ha pratat med min MS-sköterska häromdagen så har jag fått en tid hos en psykolog på min VC om drygt en vecka.

   Om det är någon som har varit med om liknande situation. Där det inte är själva sjukdomen man mår dåligt pga, utan själva beskedet och vart man psykiskt har hamnat. Har ni blivit sjukskrivna? Vem tog ni kontakt med för sjukskrivningen? MS-sköterska och neurologen, eller via ens vanliga VC? Var det svårt/problematiskt att bli sjukskriven av den anledningen? Hur länge fick ni en sjukskrivning?

   Tack på förhand 🙏🌸

  • #14881

   Jag var sjukskriven 3 veckor efter att jag fått min diagnos. Neurologen sjukskrev mig då utan problem

   • #14882

    Hej! Om du funderar på det är det bra att göra det. Du ska kunna bli sjukskriven av din neurologläkare en kortare stund, typ en månad till att börja med. Se om du kan landa lite och ta hand om dig själv 🌸

  • #14883

   Hej!
   Jag fick diagnosen i december förra året, min rektion var till en början lik den du beskriver. Det var inga problem att sjukskriva mig ett par månader och läkarna förstod att jag hamnat i en krissituation. Lämnade också mitt dåvarande jobb kort därefter då jag påverkades mycket i form av stress och fysisk påfrestning.
   Lycka till, borde inte vara några konstigheter 🌸
   Hoppas du kommer må bättre.

  • #14888

   Alla är vi olika men min situation började också med en chock men den övergick snabbt till en känsla av att göra allt i min makt för att börja hantera sjukdomen. Förstår att långt ifrån alla kommer till ett sånt förhållningssätt men för mig gjorde det att jag snabbt gick från chock till framtidstro. Se mitt inlägg i Biblioteket här på sidan för att få en känsla för hur jag ställde om kort efter min diagnos.

  • #14894

   Tack för alla era svar 🙏🌸

   • #14930

    Jag är nog i samma sits. Fick diagnos okt-22. Med två småbarn och krävande jobb var det lätt att bara sticka huvudet i sanden. Konstanta distraktioner så jag aldrig stannade upp och reflekterade. Tills sommarsemestern, inga arbetsuppgifter att uppehålla mig med, bara gå runt hemma med familjen. Blev väldigt deppig och är det fortfarande. Så fort jag inte har något att göra blir jag orolig och tycker det är väldigt jobbigt att vara “närvarande”. Så jag funderar på om jag också behöver en ordentlig paus. Särskilt eftersom det har fungerat dåligt att dra ner min belastning på jobbet, står med över 100% beläggning i september. Jobbar 75%… byta jobb kanske blir nödvändigt.

    Dock går jag på rehab, så har tillgång till MS-team så tänker att jag kan få sjukskrivning där. Tydligen sjukskriver läkarna där ofta 3 månader åt gången enligt arbetsterapeut. Min neurolog sjukskrev mig 25% i ett halvår utan problem i våras.

  • #14931

   Tänkte återkomma med en liten uppdatering.
   Var som nämnt hos en psykolog på min VC i fredags, vilket kändes väldigt bra.
   Hon tyckte absolut att jag skulle bli sjukskriven ett litet tag, och skickade mig till en läkare för det.

   Var hos läkaren idag, som sjukskrev mig på 2 veckor heltid, och 2 veckor på 50%.
   Kan nog spontant känna att det var lite “onödigt”. Har som sagt ingen som täcker för mig på jobbet om jag inte är borta tillräckligt länge för att dem ska ta in en redovisningsbyrå tex. Så dem här två veckorna jag är borta kommer bara göra att jag har 4 ggr så mycket att göra när jag är tillbaka… Sa det till läkaren, men hans respons var bara att “tänk inte så”.

   Frågade även läkaren om det här med vem som ska sjukskriva mig. Och han menade på att eftersom det är mitt psykiska mående är det dem på min VC, och om det hade varit MS-relaterat skulle neurologen göra det. Sa dock att måendet är pga MS, men det köpte han inte direkt….

   Känns som ett litet konstigt mellanläge när man mår psykiskt dåligt pga MS. Man faller lite mellan stolarna? Så känns det för mig just nu iaf… 😥

  • #14933

   Vad bra att du fick sjukskrivning, men jobbigt att det är svårt att släppa tankar om jobbet.

   Känns ibland som många man möter innom vården inte riktigt förstår vad det innebär för en som har MS diagnos. Att det är mycket som medföljer pga det…

   Hoppas du får lite lugn och återhämtning

Visar 6 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.