Diffusa symtom

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #11696

   Hej. Vill egentligen inte terrorisera er med diagnos, men kan vara intressant att få er syn på saken.

   Man 30 år, fysiskt krävande arbete, har tränat mycket under åren så har bra grundfysik.

   Vet inte om det har med resten att göra, men fick kroniska muskelryckningar i fötter och underben för nio år sedan. Ni kan säkert gissa vilken diagnos jag ältade några år, inte MS. Återkommer till den skräcken ibland, men så många år har gått.

   Dock så började det för ett år sedan med nån muskulär smärta i mellangärdet som sträcker sig ut runt revbenskorgen. Sedan under året har jag fått otroligt mycket mer muskelryckningar, i mellangärdet , ryggen händer ansikte, ja överallt. Kan kanske bero på stresspåslaget, så inte säkert att dom har med saken att göra.

   Dock så har jag även små vibrationer som pirrar lite var stans, händer fötter, rygg, flyttat sig lite, men försvinner ej vid rörelse! Även i låret någon form av inre hård vibration, man känner den med handen men syns inte.

   Har fått otroligt skakiga ben, inte svaghet då jag kan göra benböj och så, men speciellt i ”uppsläppande” rörelser, som ned för trappen, från tå ner på häl, när jag böjer ryggen. Skakar som om jag hade Parkinson, hehe.

   Neurolog jag gick till privat noterade att jag har ”flexande” knän, alltså ser knäsvag ut när jag rör mig, men inga andra större anmärkningar. Har mått psykiskt dålig några år, och är öppen inför att det kan vara psykosomatiskt, men vill ju ha det uträtt så jobbar på det. Neurologen tyckte att det skulle utredas oavsett stress, men fick inte så mycket mer ur henne!

   Nu märker jag ju allt själv, svårt att bedöma vad jag ska lägga så mycket vikt vid, men mitt ena öga utvidgas inte i mörkret, vet ej om det har med något att göra. Neurologen kollade ögon, men bara i ljus! Inga anmärkningar på det då

   Ville bara höra om någon känner igen något, kanske inte är MS, men hon tryckte mycket på LP , mri av hjärna/rygg så misstänker att det var MS hon hade i åtanke?

  • #11701

   Hej @kristerp!
   Jag har författat en diagnostiseringsguide som är riktade till privatpersoner. Syftet är personer i din situation kan få vägledning i den här typen av frågor. Den är på granskning hos en expert så vi har ännu inte kunnat publicera den. Jag är inte Neurolog men kan göra en bedömning gällande vad jag har lärt mig från skrivandet av guiden samt mina 14 år med sjukdomen.

   Det finns massor av neurologiska symptom. Somliga vanligare vid MS och somliga ovanligare/aldrig förekommande. Muskelsvaghet och pirrningar är bland de vanligare. Muskelryckningar är jag lite osäker på om det kan komma tidigt vid MS eller inte. Men dessa symptom kan ha massor av grundorsaker och jag håller med Neurologen om att detta bör utredas!

   Jag tycker personligen att detta är tydligt neurologiskt och att du bör göra en komplett neurologisk utredning. Om det skulle vara MS så är det viktigt att medicinera i tid. Annars riskerar man att få fler och fler bestående skador. Jag anser att du bör göra en lumbalpunktion (LP) och magnetkamera (MR) av hjärnan med kontrast. Det är det enda sättet att veta om du har/har haft inflammationer i det centrala nervsystemet. Det ger också en vägledning gällande eventuell fortsatt utredning kring andra orsaker till dina symptom.

   Hoppas det var till hjälp och skriv gärna fler frågor här om du undrar över något.
   Lycka till!

   • #11702

    Tack för ett bra svar!

    Jo, jag vände mig till privat neurolog för att på VC får jag bara prova en mängd antidepressiva. Ingenting som hjälpt, men bara för att jag är öppen med att jag lever med hög ångest så känns det som att dom lätt avfärdar det som psykosomatiskt.

    Som du säger så är det något vill man ju behandla så fort som möjligt!

    Jag förstår att det är individuellt, men hur kan dessa pirrningar ge uttryck? Jag misstänker att muskelryckningarna kanske inte har med resten att göra, har alltid haft hög tendens att rycka när det är stressigt eller vid virus.

    Har haft något jag tolkat som restless legs när partier i underbenen känns som jag har ramlösa under huden, men inga domningar.

    Uppskattar svaret, det är väldigt svårt att bedöma själv vad som är psykosomatiskt eller inte, så jag måste se till att få ett svar på vad jag lider av..

    Det som fått mig själv att länge luta åt psykosomatiskt är att många av fenomenen kan förflytta sig, alltså att det kan pirra och vibrera i ett ben först, sedan i det andra, men kan det yttra sig så vid MS?

   • #11703

    Vad jag känner till så brukar MS-symptom inte röra på sig över kortare tidsperioder. Däremot kan de öka/minska/dyka upp/försvinna över längre tidsperioder beroende på en mängd faktorer. Det är också skillnad på om de är enkelsidiga eller dubbelsidiga på kroppen. Men detta kräver neurologisk expertis för att dra slutsatser kring.

    Om “Neurologen tyckte att det skulle utredas oavsett stress” så tycker jag att du ska följa det rådet. Primärvårdsläkare kan dock vara avrådda från att remittera för neurologisk utredning av kostnadsskäl. Dvs att om de gör utredning på patienter där symptomen är diffusa kan de bli tillsagda. De kallar de kostnadseffektivisering. Jag kallar det för dum-snålt ur ett samhällsperspektiv.

   • #11750

    Fick svar från neurolog efter MRI. Det var lite luddigt, hon sa ”vi hittade inga katastrofer iallafall som tumörer eller så” men specificerade inte närmre, det var utan kontrast, och hon ville gå vidare med LP, så man blir ju lite oroad över vad det kan vara de eventuellt sett!

   • #11758

    Underligt att de körde utan kontrast. Då misstänkte de nog inte MS. Hoppas LP och MR ser bra ut och att du snart får tydliga besked! Ovisshet är hemskt.

  • #11705

   Fick svar nu genom försäkringsbolag att jag ska genomgå helutredning med full mr hjärna, hals och bröstrygg. Även LP och emg, så det känns ju bra att man kan utesluta det mesta om det inte skulle vara något.

   Jag håller med dig, tack för responsen

Visar 2 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.