Djurförsök

Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14553

   Hej alla,

   Detta ämne hamnar under Allmänt, men hade också kunnat ligga under Mediciner. Men frågan är ganska komplex och bredare än bara mediciner, därför hamnar den här.

   Min fråga till er alla är vilken hållning ni har till djurförsök? Och då vill jag begränsa det till OSS, vi som har fått diagnosen MS och behandlas med diverse bromsmediciner.
   Kan man egentilgen vara emot denna typen av forskning när man vet att den hjälper oss till ett forhoppningsvis friskare liv?

   Jag kan ju bara se till mig själv. Min mormor hade MS och dog på sent 80-tal. Hon kunde inte prata, inte röra sig, satt i rullstol och behävde hjälp med allt.
   Jeg ser faktiskt inte mig själv hamna där, detta tack vare att forskningen går framåt. Jag är mycket tacksam till alla de tusentals möss som fått sätta livet till för att jag ska kunna leva ett så friskt och skovfritt liv som möjligt.

   Hade varit otroligt intressant att höra med dig om du eller dina nära anhöriga och vänner är EMOT djurförsök, och i så fall vilka argumenten mot djurförsök är.

   Tack / Anna

  • #14560

   Hej
   För min del skulle jag nog säga att jag håller med dig. Är enormt tacksam för de framsteg forskningen gjort på relativt kort tid. Kan de göra det utan djurförsök vorde det ju självklart ännu bättre men det kan jag inte jag avgöra, det lämnar jag till dem som kan.
   Vet också att vi behöver bara gå en generation tillbaka för att se att de som då hade vår sjukdom var betydligt mera drabbade
   Hanna

  • #14561

   Det är en knepig fråga. Jag är emot djurförsök i sak men inser att de ibland är ett nödvändigt ont. Just därför det är viktigt att begränsa omfattningen till områden där det inte finns något alternativ och där syftet är tillräckligt värdefullt. Tex för att kunna hjälpa människor med allvarliga sjukdomar eller till grundforskning som bedöms vara värdefull. Jag hoppas att till exempel kosmetikabranschen håller sig borta.

   Är man emot djurförsök helt och hållet bör man väl vara konsekvent och därmed inte ta mediciner som är testade på djur. Antar att det inte blir många mediciner kvar då. Finns det några siffror på omfattningen av djurförsök som görs i onödan då det finns alternativa sätt?

  • #14564

   Hej! 🙂

   Jag är såklart tacksam för forskningsframsteg, och för att min och andra medpatienters framtidsutsikter förbättrats avsevärt på grund av dessa. Däremot skulle jag inte uttrycka det som att jag är tacksam till de möss som använts/lidit/dött, det vore för mig att trivialisera – inte så att de hade något val vad gäller den saken. Alltså accepterar jag att djurförsök sker inom medicinsk forskning som ett nödvändigt ont, som absolut förtjänar att problematiseras. Och jag ser det som viktigt att djuren ändå har det så bra som möjligt.

   Sedan finner jag inte direkt några direkta problem med att argumentera emot det antropocentriska förhållningsättet som djurförsök är en del av. 😉 Det beror lite på vilken nivå man diskuterar, det är inte givet att människan ska vara i alltings centrum. Jag är som sagt okej med djurförsök inom forskning, även om jag inte är odelat positiv, men ser det samtidigt som hyfsat naturligt att de som värnar om djurrätt eller har ett ekokritiskt perspektiv ställer frågan om människans behov automatiskt ska trumfa djurets egenvärde.

  • #14592

   Jag kan ju svara som någon som har läst etologi och djurvård.
   Personligen ogillar jag djurförsök, men man får acceptera att det i dagens läge inte finns så många andra alternativ när det kommer till att framställa läkemedel eller att testa nya medicinska behandlingar. Jag är starkt kritisk mot djurförsök som endast är för kosmetiskt syfte, eller i de fall där det finns andra alternativ, men som kroniskt sjuk så måste jag acceptera att mina mediciner är testade på djur. Det är därför jag ännu lever.

   I Sverige har vi en av världens bästa djurskyddslagar, som även omfattar försöksdjur. Det finns såklart utrymme för förbättring, men jämfört med många andra länder så har våra försöksdjur det relativt bra. Enligt svensk och europeisk lag får man bara använda sig av djurförsök om forskningsresultatet inte kan uppnås på andra sätt. Svensk djurskyddslag gäller såklart inte i resten av världen och hur andra länder sköter sin forskning är svårt för oss i Sverige att kontrollera. Tillverkas det och testas ett läkemedel i USA så har de annan djurhållning, avlivningsprotokoll och djurförsöksetiska regler. För att ett läkemedel ska få komma in på den svenska marknaden så MÅSTE det vara testat, och i de allra flesta fall sker det på djur då alternativa metoder är otroligt begränsade. För ett par år sedan togs frågan upp om ett arbete om eventuell utfasning av djurförsök i EU. P.g.a. risken att den medicinska forskningen stannar av svarade EU-kommisionen att de inte kommer vidta några konkreta åtgärder för att fasa ut djurförsök. Det är i dagsläget inte heller ekonomiskt gynnsamt att försöka framställa alternativa testmetoder som fungerar när djurförsöken är välbeprövade och bevisligen fungerar.

   Som jag ser det är det i dagsläget inte rimligt att personer med MS – eller annan sjukdom som kräver mediciner – att ställa för höga krav på forskningen. Jag väljer hellre att acceptera behovet av försöksdjur och lägga energin på att förbättra djurskyddet och se till att de djur som används inom forskning får det de behöver och slipper lida i onödan. Är man starkt emot forskning på djur så är det ett eget val man gör, att inte ta mediciner osv. Jag ser det som ett nödvändigt ont, men kommer fortsätta stötta forskningen för min och andras skull.

Visar 4 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.