Domningar i käken och förvärrade symtom efter måltid

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #12796

   Hej,

   Jag har stora problem med plötsliga ”anfall” av domningar i halsen/käken/tungan. Det kommer oftast i samband med yrsel, tryck över bröstet/ryggen som gör det svårt att andas (MS-kram) och påverkar hjärtrytm och blåsan. Kan behöva kissa 5-6 ggr på en timme när detta kommer.

   Det känns lite som tandläkarbedövning i käken och halsen vilket gör det svårt att svälja. Det kan sitta i 2-3 timmar när det är som värst för att sen släppa och jag känner mig ”som vanligt”. Oerhört obehagligt och påverkar min vardag jättemycket. Har dock ny tid till min neurolog om en vecka.

   Upplever också att jag får mer symtom efter att jag ätit. Känns som att kroppen ibland inte orkar med matsmältningen i kombo med MS.

   Första gången upplevde jag Vertigo i samband med detta och fick typ panik och ringde hem min partner. Mådde illa och kunde knappt gå till toaletten utan att känna att jag skulle svimma närsomhelst. Det är sjukt obehagligt även om det alltid har släppt.

   Upplevt det främst i samband med mens och ägglossning, brukar ha en liten tempohöjning då.

   Är det någon mer som upplever liknande? Vad har hjälpt er?

   /Carolina

  • #12797

   Det låter verkligen jättejobbigt. Jag känner inte igen hela kombon av symptom men domningarna, hjärtrytmen och yrseln låter mer som migrän för mig. Speciellt om det är vanligare vid mens och ägglossning. Kan vara en frågeställning att ta upp hos neuro iaf.

   • #12798

    Tack för ditt svar,

    Har inte haft ont i huvudet vid dessa tillfällen. Har migrän ibland så särskiljer dessa.

    Ska ta upp det med neurologen och se om det ev kan vara Uthoffs fenomen pga temphöjningen vid mens.

    Allt gott

  • #12799

   Hej. Du beskriver mitt dagliga liv. Jag sökte hjälp för detta i juni och fler besvär och fick diagnosen trigeminusneuralgi vilket också var orsaken till att de hittade min ms. Beklagar om det är så i ditt fall men behöver inte alls vara så. Jag har ju också en enorm smärta i höger sida av ansiktet och huvud.

   • #12800

    Hej Stefanie,

    Blir så ledsen över att höra att detta är vardag för dig. Fy fan. Vad får du för hjälp?

    Jag har haft sjuka problem med just trigeminusneuralgi sen mitt senaste skov i somras. Det triggades ännu mer av en förkylning för två månader sedan. Jag har främst ont i högra sidan av ansiktet, också problem med floaters i höger öga. Jag får ont i enstaka sekunder i käken, vid näsan, örat, bakom ögat osv. Men med förkylningen är jag numer täppt i bihålorna och näsan jämt (8-9 veckor nu), och har som migrän i ansiktet, läkaren säger att det är neurologiskt. Att trigeminusnerven även styr funktionen i näsan som täpper till etc. Sjukt störigt.

    Har dock inte tänkt på att detta kan vara orsaken till att käken och tungan domnar bort. Har upplevt det väldigt obehagligt, man känner ju knappt om man kan svälja eller inte 😩

    Hur länge har du haft MS? Hur fastställde de din diagnos?

    Hoppas att du har en bra dag idag.
    /Carolina

  • #12801

   Hej! Så sjukt att du beskriver mina problem, nästan på pricken. Har ännu inga problem med käken men med halsen och tungan, det sticker i tungan och ibland kan jag knappt svälja. Fick ms diagnos i augusti i år. För min smärta i ansiktet har jag gabapentin, amitriptylin och trileptal men det är ju bara gabapentin som är för neurosmärta och den hjälper inte så är nu på uttrappning av den för att börja med lyrica. Är livrädd för detta moment! Vad har du för hjälp?

Visar 3 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.