Dum fråga kanske. Men tillhör vi kategorin ”riskgrupp”?

 • Författare
  Inlägg
 • #8475

  Nu när det är varmt, varnas det för att det kan ”medföra problem för ”riskgrupper”. Så nu undrar jag om vi tillhör någon riskgrupp?

  Och när de ges exempel på riskgrupper på tex 1177 står det aldrig något om oss som har en ms-diagnos. Däremot står det tex att personer som har diabetes, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, kronisk leversvikt eller njursvikt eller har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen tillhör en riskgrupp.

  Så varför är ms inte något ”exempel eller punkt” på en av de grupperna som tillhör en riskgrupp? Ms är ju en kronisk sjukdom…

 • #8476

  Det finns väl inget fysiskt farligt i kroppen som kan hända vid värme och MS. Sedan kan ju många med MS vara värmekänsliga så att det medför risk för pseudoskov men det är ju inte farligt. För en diabetiker kan det vara risk för svängande blodsocker i värme vilket är risk för hälsan. Samma med njursvikt och leversvikt där kroppens vätskeintag kan påverkas av värme och då indirekt dessa organ. Värme är även farligt för små barn som inte kan svettas osv.

  Ser inte vilka fysiska risker för livet det skulle finnas vid MS pga värme. Kanske möjligtvis om man pga funktionsnedsättning har svårt att försörja sig ordentligt med vätska.

 • #8477

  Nedsatt immunförsvar får vi ju automatiskt av mabthera.

  • #8478

   Långt ifrån alla tar ju dock Mabthera. Men vet man med sig att man tar ett läkemedel som är immunosupprimerande så ingår man ju automatiskt i riskgruppen där det står om behandling, utan att MS nämns. Skulle dom nämna alla kroniska sjukdomar som finns så skulle ju dessutom hela syftet försvinna med att varna riskgrupper. Det viktiga är ju att varna dom allra mest känsliga och utsatta.

   Jag tycker personligen att alla ska vara försiktiga i värmen och ha respekt för vad den kan ställa till med 🙂

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.