Dysfagi

 • Författare
  Inlägg
 • #9560

  Hej! Är det någon här med dysfagi? Jag har haft problem med att svälja i drygt 1 år och igår fick jag äntligen komma till en logoped. Som filmade ner i svalget (via näsan väldigt oskönt) när jag svalde olika konsistenser. Vilket visade att jag har problem med att svälja. Logopeden var dock inte van att arbeta med MS patienter och var osäker på om det gick att träna upp (som man kan om man tex har haft en stroke) Hon skulle dock prata med en annan kollega för att se om det var möjligt. Men nu tänkte jag att jag kan fråga er. Vet ni om det går att träna upp sväljsvårigheter om man har MS? Jag har bara haft MS i 1 1/2 år och det känns ju skit om det här med sväljandet börja krångla redan nu. Jag har ju förhoppningsvis många år kvar (med MS). Så om det går att träna vill jag ju göra det.

 • #9561

  Hej! Det låter kanske lite konstigt. Men att sjunga och träna rösten har hjälpt mig. Kolla ”Röstträning” av Yvonne af Ugglas. 2006. Finns på bibblan att låna.
  Det finns också en hjälpmedel för träning av mun- och svalgmuskler. Iquoro heter det. Men vet inte om det funkar. Annars är det ju logopederna som ger stöd…
  En logoped sa att när man sväljer har man huvudet neråt. Andning underlättas om vi vinklar uppåt. Alltså när man sväljer tabletter så ska man inte ”kasta” huvudet bakåt som många gör.
  Hoppas det kan gå bra för dig.

  • #9565

   Tack för svar och tips. Ska absolut kolla upp boken du pratar om. Frågan är hjälper det att träna sväljmusklerna när man har MS? Då det antagligen är själva signalen till musklerna som inte funkar? Det var det logopeden funderade på….och skulle prata med en kollega ang detta.

 • #9562

  Ouch, det där lät obra, hoppas det blir bättre med träning som @elefant föreslår. Jag känner bara en annan med MS som har problem med att svälja, hens taktik var att, inte kasta huvudet bakåt – men väl sträcka på halsen och sakta föra huvudet bakåt så att strupen ”rätas ut” samtidigt som hen svalde så gott det gick. Jag är ingen expertt, könner bara med dig och det tipset är det jag kan bjuda på.

  Allt j-skap ska vi då klara ut. Styrkekram till dig!

  • #9566

   Tack för ditt svar. Ja det finns ju en del knep som kan underlätta för en. Men det blir ju rätt jobbogt när jag konstant måste tänka på hur jag sväljer. Oftast så dricker man kaffe (det jag lättast sätter i halsen) eller äter mat tillsammans med någon annan poch då vill man ju gärna inte behöva tänka varje gång man ska svälja. Därför jag funderar på om man kan träna upp det hela. Eller om det är lönlöst när det är MS som är orsaken….

 • #9567

  Klart det hjälper att träna. Alla säger ju att man ska träna ben arm ryggmuskler. Om det inte skulle funka kan man ju lägga sig på soffan. Kolla serier på tv. Läsa böcker. Ja bara mysa. Eller????
  Man får ha ett stort tålamod som ms-sjuk. Allt är små steg och viktigast att stoppa förloppet med alla medel. Hoppas nu själv på nya medel för att behålla telomererna som kommer ut på marknaden snart…..bioviva sciense. Vet att man inte får tipsa här om mediciner och sånt men var och en kan ju läsa om spännande nyheter. Finns ju spännande ms-nyheter på msweeklynews tex.
  En sak till. Har man kollat dina sköldkörtel hormoner så den inte är förstorad och ställer till problem ? Nuförtiden måste man ju själv läsa på och veta vilka prov som är lämpliga att kolla på vårdcentralen…lycka till

  • #9568

   Du har såklart rätt! Tack för dina ord! Det var ett tag sedan man kollade sköldkörteln. Visste inte att den kunde ställa till det. Ska genast be dom kolla. Tack igen!

  • #10332

   Har du kollat sköldkörteln? Ska kolla min jag med, då kg har ont i halsen och besvär med att svälja

 • #9573

  Jag gjorde en undersökning förra veckan. Fick då dricka kontrastvätska och sen tog dom bilder som visade att jag inte hade sväljsvårigheter konstigt nog trots att jag ändå har svårt att svälja. Är svin jobbigt men min neurolog sa att eftersom det inte visade någonting så finns det inget att göra!

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.