Erfarenheter av diagnosförsäkring?

 • Författare
  Inlägg
 • #8320

  Hej!

  Jag fick min MS-diagnos i början av april och påbörjade behandling förra veckan. Yay! Blev då uppmärksammad på att man kan ha rätt till ersättning om man har MS-diagnos och vettiga försäkringar.

  Jag har en gruppförsäkring där bland annat diagnosförsäkring ingår och MS är en av diagnoserna man kan få ersättning för. MEN min fråga är nu om det är någon som har erfarenhet av att ansöka om ersättning genom en sån försäkring? Jag är väldigt osäker på vad det är de utgår ifrån.. Har jag inte rätt till ersättning om jag klarar av att jobba heltid i dagsläget? Kommer de att ge avslag för att jag inte lidit tillräckligt? Förstår att ni inte kan svara på det senare, men ni kanske varit i samma sits så att säga.

  Vill gärna höra alla erfarenheter ni har, bra som dåliga! Har ni tips på andra sätt att få lite ekonomisk hjälp efter alla sjukdagar och liknande så mottages även dessa tacksamt.

 • #8321

  Hej! Vad jag förstår delas en sådan försäkring oftast ut som en klumpsumma för själva diagnosen. Det ”räcker” med diagnosen i sig och ska inte spela någon roll om du jobbar heltid eller inte.

  Eller vänta, inser nu att jag inte har någon erfarenhet av gruppförsäkring, utan att jag bara har koll på hur det brukar se ut i en ”vanlig” sjukdom och olycksfallsförsäkring. Hoppas någon annan har bättre information än vad jag hade!

 • #8322

  Hej!
  Min erfarenhet var bara att jag kontaktade försäkringsbolaget som skickade en blankett. Den gav jag till neurologen som fyllde i och skickade in (kan vara så att jag bifogade kuvert med frimärke till läkaren, minns inte) och sedan gick det nog knappt en månad innan jag hade pengarna på kontot.
  De frågade ingenting om jobb (jobbar också heltid) eller hur mycket jag lidit i skov eller så (väldigt mild form) utan som jag förstod det går blanketten ut på att läkaren bekräftar att diagnos faktiskt finns, that’s it. Har Folksam, tror inte det är någon större skillnad mellan bolagen, men jag ska inte säga säkert. Lycka till!

 • #8323

  Kort sagt; det Emma sa 😂

  • #8510

   Hur mycket fick ni ?

  • #8511

   Jag fick nyligen utbetalt 10% av mitt medicinska invaliditet belopp, som är den lägsta % de betalar ut och en ny kontroll görs om 5år för o se vilken hur stor funktionsnedsättning jag har/får.
   Då får jag resterande % utbetalt

   Jag hade då en Sjuk- och Olycksfallsförsäkring via If skadeförsäkring

 • #8324

  Diagnosförsäkring, eller händelseförsäkring, ger dig en klumpsumma när du får diagnosen. Spelar ingen roll hur sjuk/funktionshindrad du är eller känner dig. Bara diagnosen i sig är nog.

  Jag hade inga problem att få ut pengar, bara att fylla i ett formulär och lämna kontaktuppgifter till sin läkare så begär de ut journaler.

  Sen så kan man få ersättning för ”medicinskt invaliditet” på olycksfallsförsäkringen och då utgår de ifrån hur pass stor permanent funktionsnedsättning du har. Den har jag inte ansökt om själv men förstått att det är en längre process att få ut ersättning för.

 • #8325

  Wow, tack allihopa för era svar! Det låter väldigt lovande. Ska posta en fullmakt till försäkringsbolaget så att de kan ta en titt på journaler etc. Tack igen för era svar och för att ni är så snabba med att svara! 🙂

 • #8326

  Räcker det med hemförsäkring och olycksfall försäkring, eller??

  • #8328

   Jag tror tyvärr inte det, möjligen att du kan få ut något på olycksfallsförsäkringen. Min hemförsäkring täcker inte något med min MS i alla fall. Jag har försäkringar genom facket, bland annat diagnosförsäkring. Man får ofta det automatiskt när man går med i facket!

  • #8330

   Vet inte vilket man bör ha, kolla med ditt försäkringsbolag vad som ingår.

  • #8356

   Det brukar behövas en personförsäkring, i dessa ingår ofta sjukdom.

 • #8329

  Fick ut precis 50’ och en allt vi kan koppla till ms räknas in i denna försäkringutbetalning. Och då är jag väldigt bra försäkrad. Har Folksam. Dock ringt flera gånger och tydligen är det väl sanning med modifikation ang här detta är ”allt” du får. Vet ju att jag får ut om jag blir blind, får kraftig funktionsnedsättning etc. Är trots det låga beloppet glad att att jag bor i Sverige och har högkostnadsskydd etc då min första medicinering gick på 1,2 miljoner om året. Men visst lite avundsjuka finns väl när jag läst andra som fått ut x antal tusen mer än så-MEN de har större problematik än vad jag har.

  • #8331

   Det är allt du kan få för att du fått själva diagnosen, tänker jag. Om andra nedsättningar kommer kan man söka för det, beroende på försäkring och bolag, som jag förstått det.

  • #8332

   Men alltså, beloppet som betalas ut vid en händelseförsäkring/diagnosförsäkring kan ju variera lite beroende på försäkringsbolag och vad man har valt för försäkring, men det varierar inte baserat på om någon har större problematik knuten till sin MS eller ej. Det är själva diagnosen som räknas då.

  • #8513

   Fast på ett sätt får du mer pengar ju mer problematik du har med diagnosen, då många försäkringar betalar ut för medicinsk invaliditet och den kan stiga med åren så man får ut mer eftersom. Och inte bara en klumpsumma för diagnosen, där beloppet är helt och hållet baserat på vald försäkring 🙂

 • #8333

  Lite osäkert det där. För finns klausuler i din försäkring där det står att allt som sedan kan härledas till diagnosen har du fått betalt för. Om du sen får ytterligare men pga diagnosen går annat in och täcker det. Men ex sämre syn ex nej det har du fått för pga diagnosen

  • #8334

   Det skadar aldrig att kolla med försäkringsbolaget om man är osäker, saker kan ingå som man inte tänker på.

 • #8335

  Trist med MS, men välkommen till gänget 🙂 Och äntligen en fråga jag kan försöka hjälpa till med.
  Först, försäkringar är något de flesta tycker är extremt tråkigt, ring kundtjänsten för ditt bolag och fråga så kan de förhoppningsvis förklara för dig/er närmare.

  Jag gör ett försök med lite övergripande förklaring 🙂

  Det är lite många olika begrepp ni slänger runt med och det är viktigt att särskilja de olika försäkringarna åt så att man inte blir missnöjd i onödan. Alla försäkringsbolag är överlag lika trötta, det är villkoren som spelar roll.

  Diagnosförsäkring kan betyda olika saker, vanligtvis är det ett moment i en större sjuk- & olycksfallsförsäkring eller som tillägg i en gruppförsäkring.
  Den ger ersättning när man får en diagnos som ska ersättas enligt tabell på givet försäkringsbolag (MS, ALS, Parkinsons m.m), kan i vissa fall även gälla olycksfall man ramlar eller är med om en olycka som gör en; typ blind, döv, förlamad eller man blir av med en arm/ben/lem
  Engångsutbetalning enligt lista eller bedömd invaliditetsgrad. (Försäkringsbolagets läkare sätter en % av invaliditet och beroende på vilket belopp du valt din försäkring så får du x% av beloppet)

  Diagnosförsäkring kallar man ibland lite dåligt Sjuk-delen i en Sjuk- & Olycksfallsförsäkring.
  Sjuk-delen i en sådan försäkring betalar för den invaliditetsgrad som du har för stunden, detta gör då att du kan få för diagnosen och för dina första ev skov/nedsättningar och om du blir sämre 5 år senare så kan en ny prövning göras. Osv osv
  Doktorn som bedömer din invaliditet är alltid anlitad av försäkringsbolaget och kan gå stick i stäv mot din egna doktors bedömningar, men så är det överallt.

  Olycksfallsförsäkring; Täcker endast olycksfall, ofta lägre försäkringsbelopp (om man inte valt ett högre själv) och fungerar som följande exempel:
  Du har valt en olycksfallfsk med försäkringsbelopp 1.000.000kr
  Du har sågat av dig tummen, det är bedömer försäkringsbolaget ger dig 10% invaliditet och betalar då 100.000kr som en engångsutbetalning. Har du fler olycksfallsförsäkringar på andra bolag så kan de ge ersättning för samma skada.

  (Gruppförsäkringar är ofta flera försäkringar i ett, man blir erbjuden Sjuk, Olycksfall och Livförsäkring för bra pris per månad. !MEN! de har ofta låga försäkringsbelopp från start om man inte gör aktiva ändringar.
  Vanligast via LO-förbund och via Folksam)

  Ni som orkat läsa så här långt om försäkringar, har ni fler frågor så är det bara att skicka meddelanden till mig så hjälper jag så gott jag kan, inte så enkelt att förklara rakt upp och ner alla varianter….

  Ni som har aktiva Sjuk- & Olycksfallsförsäkringar samt Livförsäkring eller Privat sjukvårdsförsäkring, se till att dessa betalas, för det är väldigt svårt att få en ny försäkring med diagnos. Så se till att den betalas i tid och håll kvar i den. Även om vi har MS så kan man allt få någon annan jävla sjukdom också 🙂
  Har ni dessa via fack eller företag, så prata med försäkringsbolaget om ni byter jobb/bransch så ni inte tappar försäkringar på en teknikalitet, det ska gå att ta med sig för det mesta.

  Ta hand om er och ha en lysande samt glad midsommar! <3
  /Jonas fd försäkringsrådgivare

  • #8336

   Fruktansvärt bra och lättförståeligt förklarat!

  • #8338

   Gäller försäkring bara om man hade den innan diagnos?

  • #8357

   Ja precis Nenad, om du redan har fått en kronisk sjukdom, och som i dessa fall MS som kan påverka både funktion och livskvalitet så är det näst intill omöjligt att skaffa en personförsäkring i efterhand 🙁

  • #8337

   Åh vilken tur att vi har någon här som är expert! Jättebra förklarat, tack!

   Min diagnosförsäkring hör till en gruppförsäkring jag har via Unionen. Som jag tolkar den så handlar det om att man kan få en förbestämd engångssumma för själva diagnosen oavsett hur sjuk man är osv.

   Är dock inte medlem i Unionen längre för jag jobbar inom kommunen sen knappt två månader tillbaka, men har betalat för försäkringen till och med augusti. Borde jag kanske försöka hålla kvar vid den, fast utan kopplingen till Unionen?

  • #8358

   Ja det låter smart, det kan vara att du inte får försäkra dig via ett annat bolag om du redan fått en diagnos, så kolla upp och teckna innan du avslutar den andra helt 🙂 Oftast när man får en försäkring via fack så är det via ett fristående försäkringsbolag med förmånen att man får den gratis, så det brukar inte vara några problem att bryta kopplingen och börja betala som vanligt hos det försäkringsbolaget 🙂

 • #8339

  jeanettel: Tack, ser ett par fel men tack 😀

  Nenad:
  Försäkringar är tyvärr så att man ska ha tecknat dom innan sjukdom/olycksfallet har hänt. Men det finns givetvis gråzoner om man är omedveten om sin diagnos och tecknar försäkringen.
  Men vanligtvis, försäkringen ska vara betald innan olyckan händer.

  Fil0sofia: Diagnosförsäkringen bör du få utbetalt då den fortfarande är aktiv, de övriga gruppförsäkringarna om du har några andra ”delar” likt sjukförsäkring eller livförsäkring så gör du nog bäst att behålla. När jag jobbade så var Unionens gruppförsäkringar/personförsäkringar via ”Förenade Liv” som också är en del av Folksam, som i sin tur har LO-försäkringarna för Kommunal, så det kanske går att den kan hänga/flyttas över.
  Här gör du bäst att du ringer, för de har nog massa egna interna regler och hur de gör.
  Du behöver inte berätta att du har en diagnos eller liknande, du kan föra samtalet rent teoretiskt då du byter jobb och fack, ”Hur fungerar det”
  Men det beror ju på om du redan anmält diagnosen för diagnosförsäkringen.

  Oavsett så ska de inte behandla dig annorlunda, och vad jag vet ska du kunna ha kvar försäkringen även fast du inte är med i facket längre. Försäkringarna ska vara typ de samma ändå 🙂 (Jobbade tyvärr inte på Folksam så vågar inte säga hur de hanterar de där med facken osv )

  • #8341

   Jag förstår! Det är Bliwa jag har genom Unionen. Nu har jag bytt fack till vision som verkar köra försäkringar hos Skandia. Men det måste ju vara bättre att försöka has kvar Bliwa eftersom jag fick diagnosen innan jag bytte jobb och fack.. Jag får ringa dem och kolla! Tack för din hjälp! 😊

 • #8342

  Ja just det, Bliwa och Vision… Det var ett par år sedan och jobbade aldrig direkt med fackliga gruppförsäkringar så inte helt klar på hur de kan flyttas och så. 🙂 Men det blir säkert bra!

  Positiva är att, lär man sig hur en hemförsäkring, Sjuk & Olycksfall och Bilförsäkring fungerar och är uppdelade så har man de stora ”pelarna” som övriga försäkringar bygger på 🙂

  Så nu har jag fått ut lite försäkrings-nörderi! Så sällan man får chansen utan att folk somnar 😉

  • #8343

   Värdefull information och kunskap du sitter på!

 • #8346

  Jag fick utbetald diagnosförsäkring från Bliwa, gick smidigt och snabbt. Kan dock inte svara på hur det funkar när du har bytt fackförbund. Men se till att fortsätta betala försäkringen 🙂

  • #8347

   Åh, skönt att höra! I och med att försäkringen är betald till och med augusti så gäller den även om jag bytt fackförbund. 🙂 Men ska även kolla med dem om jag kan få ha kvar försäkringarna till hösten!

 • #8359

  Kan ni hjälpa mig, måste man bli medlem på Folksam för att få ut dessa pengar eller funkar trygghansa?

  • #8360

   Det gäller fler försäkringsbolag än bara Folksam. Kolla med Trygghansa, skulle gissa att de har likadant.

  • #8374

   Har du någon försäkring sedan tidigare? Har du det inte så är jag rädd att det är omöjligt att få ut pengar för en diagnos som redan finns, om det ens är möjligt att få teckna den typen av försäkring alls.:(

 • #8361

  För jag är i behov av pengar, lever på soc😥

 • #8382

  Mitt ordinarie försäkringsbolag säger att man måste ha tecknat det innan diagnosen.

  Detta kan väl inte stämma?
  Skall man betala för något ”i fall man blir sjuk”?

  Genom jobbet däremot gick det utmärkt att ansöka och få ut försäkringen..

  • #8383

   Ja, precis så funkar alla försäkringar. Du kan ju inte teckna en hemförsäkring först när ditt hus brunnit ner och tro att du ska få ersättning?

  • #8384

   Det är såklart sant. Men ett hus går att ersätta om det krävs, det gör inte en sjuk människas liv oavsett hur mkt pengar du får.

   Med det sagt har du korrekt.
   Men då gjorde mitt försäkringsbolag fel.

  • #8385

   De kanske inte hade koll, till din fördel, eller så var du försäkrad via jobbet redan utan att du tänkt på det så den försäkringen täckte 🙂 Vissa har ju så man måste skicka in friskvårdsintyg från läkare om man tecknar som vuxen och andra har långa karenstider. Som Signe säger, annars skulle ju ingen betala före det händer och då skulle det inte finnas nå pengar att betala ut 🙂

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.