Fått svar på ryggmärgsprov-kan ngn hjälpa mig tyda det?

Visar 6 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14062

   Hej!
   Är under utredning och fick idag detta svar på mitt ryggmärgsprov: ”
   visar diskreta tecken till inflammation i nervsystemet i form av antikroppsbildning i ryggmärgsvätskan, nivån på dessa är dock låg men kan antyda inflammation i nervsystemet. Övriga prover på ryggmärgsvätskan var normala, dock inget svar på neurofilament ännu”.
   Någon som kan tyda detta-visst är det fortfarande misstanke om MS? Har ju såklart googlat endel men det verkar finnas så många kunniga, pålästa på denna sidan, så jag skulle bli jätteglad om någon ville hjälpa mig. TACK! På förhand 😊 Hls Hanna

  • #14063

   Hej Hanna!

   Hoppas verkligen inte det är MS även om jag förstår att du bara vill ha ett svar.

   Utifrån enbart ryggvätska kan man inte ställa en MS-diagnos utan det behövs även svar från MR hjärna och/eller kliniskt genomgånget skov/MR hals- och bröstrygg. För mig krävdes det ytterligare en MR av hals- och bröstrygg för att kunna ställa diagnosen trots att ryggvätskeprovet hade både inflammation, förhöjt IgG-index och fler än 2 oligoklonala band i likvor. Lite komplicerat men det måste uppfylla både i tid och rum (finns bra info på denna sida om detta).

   Lycka till med allt och hoppas du får svar snart. Kram

  • #14064

   Tack för svar @justexist!
   Jag hade förändringar på min MR hjärna oxå, som ingav misstanke om demyeliserande sjukdom. Väntar på MR hals-och bröstrygg.

  • #14065

   Okej, hoppas du får svar snart, vet hur jobbigt det är innan alla bitar faller på plats. Är bara 1,5 år sedan jag själv var där. Skickar en styrkekram till dig.

  • #14066

   Hej!
   Min amatörbedömning är att MS inte kan uteslutas men att mer information krävs. Även MR.
   Kika gärna i diagnostiseringsguiden: https://ungmedms.com/2022/05/diagnostisering-av-multipel-skleros-ms/
   Den har även en ordlista längst ner som kan vara till hjälp i ditt fall.
   Lycka till och fråga gärna om du undrar om något mer!

  • #14067

   Hej och tack för svar @qbert 😊
   Har förstått att du har bra (amatör)koll så tänkte fråga dig; vet du om det kan betyda oligoklonala band – är det oxå antikroppar? Eller visade det ”bara” antikroppar, tros?
   Google is not my friend, och nu får jag upp saker som är än värre än MS!
   Förstår att du inte kan gå i god för något, men skulle ändå uppskatta om du ville svara 😊
   Jag har gjort MR hjärna som visade tecken på demyeliserande sjukdom. MR halsrygg och bröstryggen ska jag göra, dock väntetid på ca 8 veckor dit. Drygt 😩
   Hälsningar Hanna

  • #14068

   Hej!
   MR med tecken på demyeliserande sjukdom + “diskreta tecken till inflammation i nervsystemet i form av antikroppsbildning i ryggmärgsvätskan” låter misstänkt. Men även om jag har hyfsad koll på specifikt MS så har jag ingen koll på vilka andra sjukdomar som kan orsaka samma sak.
   Sannolikt har de iaf mätt IgG. Diagnostiseringsguiden säger:
   Immunglobulin G (IgG) – Antikropp och som ingår i det adaptiva immunförsvaret, förekomst av IgG i ryggvätskan talar för inflammation i nervsystemet.
   Varför de inte omnämner oligoklonala band (av IgG) i resultaten vet jag inte. Kanske kräver det en särskild analysmetod.
   Men… jag skulle rekommendera dig att kontakta mottagningen som gör din utredning när du fått alla provsvar. Bara för att vara säker att resultaten inte påverkar vad man väljer att göra härnäst. Det baseras på väldigt många faktorer såsom MR-resultat, symptombild etc.

   Oavsett så låter det som att du är i väldigt trygga händer!

Visar 6 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.