Fødsel

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #9389

   Har lykkes å bli gravid, og er takknemlig for det. Men jeg lurer. For en tid tilbake leste jeg forskning angående MS og fødsel. Og det ble beskrevet at kvinner med MS forløste baby med keisersnitt oftere enn kvinner uten MS. Men i denne artikkelen stod det ikke grunnlag for det, og jeg finner ikke igjen artiklen desverre 🤔
   Er det noen som har noe informasjon.om dette temaet? Prøver å finne tilbake til forskningsartikler, eneste jeg finner er at utdrivningstiden er lengre hos kvinner med MS.
   Min jordmor har heller ikke peil på MS så kan ikke svar meg på temaet…

  • #9390

   Jag ska få barn vilken vecka som helst och har bara fått höra att min MS inte är något hinder för vaginal förlossning och att man inte agerar annorlunda på grund av diagnosen. Det jag förstått kan leda till att kvinnor med MS oftare får förlösas med kejsarsnitt är om man har nedsatt känsel i bäckenregionen och inte klarar av att krysta ut barnet. Dessutom kan svår fatigue bidra till att man inte orkar med förlossningen om den till exempel blir väldigt långdragen. Lycka till!

  • #9391

   Hej,

   Grattis till dig!! Jag beräknas att föda inom närmsta dagarna :). Jag har en läkare på specialistmödravården som träffar många gravida kvinnor med MS. Hon rekommenderar alltid att föda normalt och säger att risken för skov vid normal förlossning är otroligt minimal. Det är något som min neurolog även säger.

   Jag var inne på att göra kejsarsnitt denna förlossning pga att jag hade en svår första förlossning. Dock blir det vanligt nu ändå pga att jag fick veta att vid kejsarsnitt så får man vänta på Mabthera behandling tidigast 3 v efter och jag vill inte vänta mer än 10 dagar för att få Mabthera pga den förhöjda skovrisken efter en förlossning. Kanske är bra att veta om du har Mabthera som behandling.

   Välj det som känns rätt för dig tycker jag. Stort lycka till :).

   • #9435

    Alexandrany var har du fått höra att man måste vänta så länge innan man får mabthera efter kejsarsnitt? Jag fick mabthera 3 dagar efter mitt snitt.

  • #9392

   När jag var gravid var det ingen som sa något om att kejsarsnitt skulle vara vanligare. Jag sattes igång när jag gått 1 v över tiden pga annan sjukdom. Allt gick bra ända tills krystvärkarna kom och man upptäckte att sonen satt fast så det blev katastrofsnitt. Men inte pga MS då.

  • #9394

   Har fött två barn vaginalt utan komplikationer av sjukdomen. Fick min diagnos när andra barnet fyllt 1år, men hade skov redan tre-fyra år innan första barnet föddes.
   Däremot fick jag en del skov efter graviditeterna. Bland annat det som ledde till diagnos.

  • #9398

   Grattis till ditt kommande barn 🙂
   Jag har två barn födda vaginalt.
   Sista va en stökig graviditet sen hon låg väldigt högt upp mot magsäcken.
   Så där blev jag igångsatt.
   För övrigt va båda helt normala.
   Oroa dig inte utan njut ♡♡♡

  • #9402

   Grattis till barnet 🙂
   Har fött två barn vaginalt och utan problem. Det tog visserligen ganska lång tid från första värk tills att de kom ut, men inget som jag kan koppla ihop med min MS.
   Lycka till!

  • #9422

   Grattis till kommande bebis 🙂

   Jag fick ett skov och min diagnos när jag var gravid i 7-8 månaden. Pga av detta fick jag gå till specialistmödravården i slutet av graviditeten för att diskutera förlossning ect. Där fick jag även träffa en narkosläkare som är ansvarig för ryggmärgsbedövning och hon sa att de inte ville sätta någon epidural under min förlossning pga av mitt aktiva skov. Om det skulle ha blivit aktuellt med akut kejsarsnitt hade de naturligtvis satt ryggmärgsbedövning, men alltså inte under förlossning som smärtlindring. Men som jag förstår är det väldigt ovanligt att få skov i slutet av graviditeten då graviditeten anses skydda mot skov. Så detta var nog ett extremfall. Trots skov så blev det vaginal förlossning som gick väldigt bra och snabbt (andragångsföderska) så hade ändå inte behövt någon bedövning. Jag hörde aldrig någon prata om att kvinnor med MS förlöstes oftare med kejsarsnitt när jag var på specialistmödravården iaf.

   Lycka till med allt! 🙂

  • #9434

   Grattis till kommande bebis 🙂
   Jag födde min dotter med kejsarsnitt den 6/12-19 pga att med både min svåra astma och min ms skulle det vara lite för påfrestande för min kropp att föda naturligt. Ovanpå det hade jag så höga doser blodförtunnande också så att dem inte trodde att jag skulle kunna få någon ryggbedövning. Det var tänkt att det skulle bli ett sovande kejsarsnitt pga blodförtunnandet men mina värden var nog låga så jag kunde vara vaken och möta min dotter direkt när dem hade plockat ut henne.
   Jag fick mabtheran direkt på måndagen den 9/12. Jag fick dock gå på så extremt många kontroller hos specialistmödravården, sista två månaderna växlade det mellan varannan och varje vecka, så jag hann bli less på alla ultraljud

  • #9436

   Linda88, skulle jag kunna få fråga en sak. Jag är beräknad att föda idag och min neurolog på Huddinge har sagt att man måste vänta 3 veckor på Mabthera efter kejsarsnitt. Var det inget de sa något om till dig eftersom du fick de 3 dagar efter kejsarsnitt?

   Jag hade en fruktansvärd igångsättning med min första bebis och nu kommer jag sättas igång imorgon eller fredag troligtvis för jag haft så mycket besvär av mina domningar som blivit jobbigare pga graviditeten. Men jag väljer att föda naturligt igen bara för att jag vill ha Mabthera så snabbt som möjligt, 10 dgr efter, då jag inte fått behandling alls tidigare. Fick skov 4 månader efter min första förlossning och därefter ms diagnos och gravid igen.

   • #9437

    Det var min neurolog som satte in mabtheran 3 dagar efter kejsarsnittet så det är verkligen ingenting som dem har ansett vara något problem alls. Dem har varit väl införstådda att det skulle bli kejsarsnitt.

    Hoppas verkligen den här igångsättningen går bättre för dig!

Visar 9 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.