Försämring pga ålder?

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #15772

   Hej!
   Ska försöka fatta mig kort. Kan man få nya försämringar i sina symtom som kommer och går utan att man har gått över till en progressiv variant?

   Jag tänker att hjärnan åldras ju konstant och i och med det så kanske man börjar känna av ”nya” symtom som man inte känt av innan? T.ex kanske ett skov som har lämnat plack efter sig för låt oss säga 5 år sen. Att med en stigande ålder så börjar man plötsligt känna av ”placket”. Hoppas ni förstår vad jag menar. Ska självklart ta upp detta på nästa återbesök, men tänkte bara kolla ifall någon kanske vet?

   Mvh

  • #15773

   Hej!Tror endast neurologen kan ge svar, men är 59 år fick min diagnos för 2,5 år sedan åkte in akut inga symtom jag märkt innan (sent) jobbade heltid fram till för tre månader sedan,och nu ger yrsel och balansen mig problem så hjärnan orkar inte troligt att ” Ärren”gett bestående skador.

  • #15778

   Hej!

   Fredrik Piehl, professor i neurologi vid Karolinska Institutet menar att den ökande funktionsförlust som man ser i den progressiva fasen sannolikt mest handlar om naturligt åldrande och kan förklaras av att inflammationen som pågått i tjugotalet år redan har brutit ned den reservkapacitet som fanns i nervsystemet.

   – Det är en snabbare nervskadande process tidigt i förloppet som inte märks, vilket är lömskt. Den unga individen har en stor tålighet mot detta och kan kanske tappa hälften av nervtrådarna som går från hjärnbarken ner till ryggmärgen utan att få permanenta symtom. Problemet är att den där reserven behöver man när man blir äldre, men då har man liksom missat tåget, säger han.

Visar 2 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.