Graviditet

 • Författare
  Inlägg
 • #8395

  Hej! Jag har nyligen fått reda på att jag har MS och att jag väntar mitt andra barn, beskeden kom samma vecka… Jag hade inte möjlighet att ställa speciellt mycket frågor hos neurologen mer än att vi valde att sätta in broms som funkar under graviditet (Copaxone). Barnmorskan visste inte riktigt vad MS och bromsen skulle göra för skillnad gällande graviditetsuppföljning utan litade på att det sköttes via neurologen.

  Undrar mest om någon har erfarenhet av graviditet i samband med MS, kanske till och med samtidig användning av broms? Innebär MS och medicinering t.ex. automatiskt kontakt med specialistmödravården, tätare uppföljning, annan uppföljning och kontroller än vid en ”normal” graviditet?

 • #8396

  Har inte egen erfarenhet men vet att neurologerna brukar säga att ms ofta är lugnare under graviditeten men att risken för skov (försämringar) är större än annars under tiden efter födseln. Därmed får ganska ofta mammor rådet att fundera över att avstå amning för att istället få en bromsmedicin med högre effekt ganska tätt inpå förlossningen för att inte riskera att bli mer sjuka i sin ms å därmed i det långa loppet få mindre ork å kapacitet som förälder. (På det viset kan också pappan underlätta den jobbigaste tiden mer, med matningen tex nattetid, för att inte trötta ut sig för mycket om man behöver mer vila å återhämtning pga sjukdomen) Synd att missa amningen men viktigt att få stopp för sjukdomen å vara en pigg å ”frisk” förälder i det långa loppet också.

  Avslutningsvis så finns många mkt effektiva mediciner idag som kan stoppa sjukdoms utveckligen väldigt väl i de flesta fall, så ms ”är inte samma sjukdom nu som det var förr”.
  Se till å fråga å ta reda på fakta å ta gärna med nån, tex din sambo/man el nån annan nära på nåt besök hos neuro för att ha fler ”öron” å för att ha nån att diskutera igenom allt med sedan.

  (Jag blev jäkligt trött av copaxone å jobbigt å ta sprutor men det är ju en begränsad period för dig. Sen kan du få annat. Tex tabletter eller dropp halvårsvis som är mkt smidigare)

  Kram å grattis till graviditeten!

 • #8397

  Fick mitt första barn i februari, skulle precis börja med mabthera för första gången när jag fick veta att jag var gravid. Behöll min pärla och valde att gå hela graviditeten utan någon behandling, var skovfri hela graviditeten och njöd så mycket av min lilla baby bula. 3 veckor efter förlossningen började jag med mabthera. Ammar inte utan när flaskmatning. Och nepp jag gick på vanlig mvc och blev inte behandlat annat för min ms utan var en helt vanlig annars frisk (om inte ms) gravid kvinna. Vilken typ av ms har du? För jag gick behandlingsfri i 9 månader.

 • #8398

  Min syster har varit gravid två gånger och har i samråd med sin neurolog avstått broms under själva graviditeterna, ammat 2-3 månader och sen återgått att medicinera. Det har fungerat fint.

 • #8399

  Hej! Jah fick min diagnos i augusti förra sommaren, födde mitt första barn 3 mån tidigare så under hels grav utreddes jag för de besvär jag hade (dubbelseende osv..). Ammade i 2,5 mån och började med medicin när jag fick diagnosen. Fick inget skov efter grav (vad jag vet……)..
  Nu är jag gravid igen (v 10) och slutade med min medicin (tabletter) direkt när jag plussade. Har meddelat neurologen om min graviditet och uppmanats av dem att höra av mig i 7-8 månaden för att planera medicinering efter förlossning. Kommer att amma i 2 v-1 mån och sedan börja medicinera direkt. Det känns helt ok att inte amma längre, flaskmatning är sjukt skönt då man är två som kan mata 🙂
  Jag kommer gå på vanliga Mvc men har även träffat läkare på kvinnokliniken men det var nog mest pga att jag fick en blodpropp under förra grav, inte pga ms.
  Det kommer gå bra för dig 🙂 grattis!!!

 • #8400

  Hej,

  Fick min diagnos nu i april och i maj (kvällen innan min första Mabthera behandling), fick jag veta att jag är gravid med mitt andra barn. Hade slutat amma min 9 månaders dotter pga behandlingen och vips så hände det helt oplanerat på 1 månad vilket kändes fantastiskt men extremt jobbigt samtidigt med tanke på osäkerheten i framtiden, hur man ska reagera på medicin osv..

  Iallafall så har min läkare på Huddinge sjukhus inte tagit upp något om behandling under själva graviditeten. Men copaxone om jag vill amma en längre tid. Dock läste jag något forum, om de va här? där någon ställde frågan till en läkare som svarade – Att det finns ingen bra behandling under varken graviditet eller amning. Så jag planerar bara på att amma 1 månad och köra på Mabthera pga att jag fick ett stort skov 4 månader efter förlossningen sist och Mabthera börjar inte verka förrän 2-3 månader..

  Min mvc har skickat remiss till specialistmödravården och min sjuksköterska på Huddinge sa att om man skulle ha epidural vid födseln så kan det vara så att narkosläkaren som utför epidural vill ha intyg att det är ok att man som har ms får det från neurologen. Så hon ska ordna ett längre fram.

  Vi får försöka njuta av graviditeterna och hoppas vi håller oss skovfria och har en fin framtid framöver. 🙂

 • #8472

  Jag är i vecka 18 idag. Då jag får mabthera så blir det uppehåll under hela graviditeten men så fort barnet är fött ska jag upp på neuro och få mabthera. Jag får inte amma alls. Som jag förstått det är man skyddad under själva graviditeten från skov men det gäller att fort få broms efteråt.
  För mig är det i alla fall ett lätt val att inte amma. Jag vill hellre kunna springa runt och busa med mitt pyre och åka till Leos lekland. Då gäller det att min balans inte blir sämre så jag blir fast i rullstolen.
  Då jag är astmatiker och har lite fler sjukdomar hamnade jag hos spec MVC på en enda gång. Jag har mer kontakt med dem är vanliga MVC.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.