Har jag MS?

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #11093

   Hej!

   Allt började 2017 då jag blev extremt matt och yr och jag sjukskrevs för utmattningssyndrom.
   Efter det trillade det en symtomet efter det andra på mig .. men jag började också äta antidepressiva under denna period och koppla lite då det till att jag var medicinkänslig.
   Det pirrade i mina ben och fötter och jag kände en tyngdkänsla i benen, nästan som bortdomnade men jag kunde fint använda benen trots denna känsla. Delar av mitt ansikte kändes också bortdomnat i en period likaså ett finger till och från.
   Jag fick då göra en neurologisk undersökning och en MR- hjärna. Allt var utan anmärkning! Jag släppte tanken om MS och efter en tid försvann nästan alla symtomen förutom en gungande yrsel.. och jag gick nästan hela 2019 utan några neurologiska symtom dock fortsatt sjukskriven för UMS, likaså hela 2020
   .. fram till för en månad sedan började det pirra i benen o fötterna igen.. och en konstiga känsla på hela hudkostymen .. främst i handflatorna och under fötterna. Den enda liknelsen jag kan göra är den när man har bränt sig och hur det känns efter det .. huden är liksom känslig för beröring, likaså under fötterna men inte fullt lika obehagligt. Jag har även känt det lite i ansiktet och på tungan, fruktansvärt obehagligt OCH så enormt svårt att förklara ..
   Det kommer i vågor och oftast när jag vaknar kan jag känna om det blir en dag då huden är Xtra känslig och obehaglig. Kan uppleva mig lite stel i fingrar, lite lätt smärta till och från ..
   Jag förstår att ingen här kan ge mig något svar men någon kanske känner igen sig?
   Jag tänker att jag måste försöka få till en ny undersökning men det är så lätt att läkarna vill dra alla symtomen under utmattningssyndrom.
   Jag får be om en ny MR- hjärna och kanske få en remiss till neurologen.
   Jag har ju läst om dom fallen där MR:n var utan anmärkan men har ändå diagnostiserats med MS..

  • #11094

   Hoppas att du slipper MS. Jag har haft diagnosen i 17 år och fick den i unga år. För mig började det med synnervsinflammation, som var det jag sökte hjälp för, men jag hade varit ofantligt trött i flera år innan. När diagnosen fastställdes fick allt sin förklaring.

  • #11095
   Edd
   Edd

   Jag har diagnos utan förändringar i hjärnan, dock flera i ryggmärgen. Be om MR rygg kanske?

  • #11096

   Det här kommer låta helt knäppt, men på tal om ytkänsligheten så jag hade överkänslighet på huden, all beröring gjorde ont, likt svidande även vid lättaste fingerstrykning, och problem med svaghet i benen till och från- så pass att jag vissa kvällar fick sitta och borsta tänderna för att jag inte visste om de skulle bära. Allt försvann när jag slutade äta gluten.. Ändrade inget annat i mitt liv, så kan bara dra den slutsatsen att det var det som gjorde det. Att min kropp till slut var så pass inflamerad och skapade dessa problem.

  • #11098

   Hur kom dom fram till din diagnos? Är det bara en lumbalpunktionen som gäller då? Dvs kan säkerställa diagnos?

  • #11099
   Edd
   Edd

   Om du frågar mig nu så är det genom inflammationer i ryggmärg som de ser på MR..

  • #11100

   De är en del saker i det du skriver som jag känner igen mig i själv.
   Trodde också att jag hade en utmattning och blev sjukskriven för det först, hade de mest märkliga stressymptom som gradvis blev konstigare och sämre ju längre tiden gick och VC var inte till någon hjälp alls, tvärtom. Jag hade tur i oturen och blev akut sjuk en dag och fick läggas in och fick äntligen bra vård 🙂

   Mycket av dina symptom har jag också haft så det kan vara neurologiskt, förstår att du funderar över det. Har du fått göra en lp?

  • #11101

   Hej!
   Tack för ditt svar 🙂
   Jag har inte fått göra en Lp men om jag ber om en remiss till neurologen så bör dom väl göra det där? Min dåvarande läkare, i Januari 2018, gjorde en neurologisk undersökning, antagligen den enklaste formen, då det var utfört av en allmän-läkare samt skickade mig på en MR-hjärna.
   Hon ansåg att det inte fanns något som tydde på något allvarligt, så där och då släppte jag tanken på MS, och i ett hela 1,8 år framåt var allt frid och fröjd och jag trodde faktiskt att jag hade blivit bättre och bättre (i min utmattning?)
   Det var först för en månad sedan som jag kände hur det bara vände..gällande det neurologiska. Ska ringa min läkare imorgon och gå till djupet med dessa besvären och inte tillåta honom att vifta bort det som utmattnings-symtom. Att du dessutom känner igen dig i min story gör mig stark nog att fightas för att få göra denna utredningen. Vilken typ av MS har du och hur mår du idag?

  • #11102

   Ja det tycker jag men tråkigt nog så behöver du säkert stå på dig för att få hjälpen. Om du har ms (som kommer i skov) och som du beskriver nya symptom så borde det vara naturligt med mer uppföljning, iallafall för att utesluta. Har du bett om en second opinion? Det har du rätt till att få.
   Du borde be att få göra en lp, de finns ju en uppsjö av olika sjukdomar som man kan utläsa utifrån det. Tycker de verkar lite slarvigt alltsammans.. de verkar ha klumpat ihop mycket av dina bekymmer till just de psykiska/utmattning istället för att utreda ordentligt. I början så gjorde de precis så för mig också och de togs inte på allvar.
   Ms kallas ibland för sjukdomen med tusen ansikten, min ms följde inte något mönster eller symptom men var fortfarande ms. Säger inte nu att du har ms utan bara att du ska stå på dig och se till att bli ordentligt utredd 🙂

   Jag har skovvis ms fast med en ovanlig twist. Min sjukdom var hemskt aggressiv men min behandling på Tysabri lyckades lugna ned den. Idag mår jag oförskämt bra och har läkt från mina skov 🙂

  • #11151

   Hör och häpna!

   Min läkare ville inte ta mina symtom på allvar utan trodde med 100% säkerhet att det handlade om min ångest! Jag vet hur jag ska orka byta läkare..
   Jag blir så trött på att inte bli tagen på allvar.. Jag är beroende av min nuvarande läkare också då hen sköter min sjukskrivning och den biten tycker jag hen har varit väldigt bra med. Har plöjt igenom en del läkare då jag har varit utmattad i 3 år.
   Hen mena på att jag har gjorde en MR-hjärna 2018 som borde ha visat något och tog då istället några blodprov och sa att vi kan gå vidare om det skulle visa sig något i proverna eller om dessa symtom blir långvarigt. Men jag har ju läst att det går i skov, kommer och går?
   Känselrubbningen har lättat men .. är rädd att bli fel- diagnostiserad! Hen menade på att det är nästan aldrig båda sidorna dvs hela kroppen som är påverkad utan det brukar börja i ett ben eller en arm ..och oftast startar det med synen, vilket då talar emot att jag skulle ha MS.
   Alltså hjälp.. jag vet varken ut elller in längre..

Visar 9 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.