Hjälp tack

Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #10347

   Hej alla 🙂

   Så roligt att jag har hittat den här gruppen 🙂

   Jag bor på Nya Zeeland i snart 11 år och hade tänkt flytta hem i år ( tanken var de i slutet på förra året) när jag börja må lite dåligt – i januari hamnade jag på sjukhus då hela min högra sida hade låst sig med kramper osv . Inom 24 h hade jag gjort en MRI & lumber puncture ( har ingen aning om vad dessa grejer heter på svenska ) och fått min MS diagnos .

   Nu till min fråga – om jag flyttar hem kommer jag få lika bra vård ?!
   De känns iallafall som jag har världens bästa vård här men de kanske är lika hemma ? Sen jag lämnade sjukhusen har jag träffat min neurolog 2 gånger och MS Sköterskorna 2 gånger för att prata MS/ medicin osv dock blir de bara 1 gång om året nu med min neurolog när jag börjat med min medicin. Jag fick terapeut , sjukgymnast och arbetsterapeut på ett 12 veckors program som började 1 vecka efter jag kom hem från sjukhus . Jag har MSsköterskorna , de skickar ofta Mail för att kolla hur man är speciellt när jag började på medicinen. De har även gett mig deras telefonnummer men de har bett mig helst att skicka ett email ( det svarar alltid inom 48 h ) eller att gå till min allmänna läkaren då de är ganska Busy . På NZ får man se sin allmänna läkaren samma dag som ringer neurologteamet på Auckland Hospital om de inte kan svara på dina frågor. Jag gör blodprover varje 3 månader och MRI 1 gång om året för att se hur bra medicinerna funkar . Funkar de lika hemma ? Är ju så ny på de här så vet egentligen inte om de här är bra service men känner mig ganska stöttad av sjukvården om man säger så 🙂

  • #10348

   Hej! Väldigt roligt att du hittat hit, välkommen!
   Min erfarenhet av sjukvården är liknande det du beskriver och ändå inte helt samma.
   Fick snabbt hjälp för MRI och lumbar puncture (lumbalpunktion om du behöver det någon annan gång på sv) och sedan snabbt samtal och hjälp med medicinsamtal. Fick erbjudande om kurator. Jag hade inte behov av sjukgymnast och arbetsterapeut men där jag bor finns möjligheten. Finns även fatiguekurs på sjukhuset som man kan anmäla sig till.
   Om jag mailar eller ringer får jag svar samma dag, om jag inte får träffa läkaren får jag prata med honom i telefon etc.

   Jag har medicin som gör att jag tar blodprov var tredje månad också, de håller koll på d-vitamin och varje år träffar jag neurolog, arbetsterapeut, sjukgymnast och gör MR. Får gå till kurator om jag behöver, etc.

   Min upplevelse är dock att det verkar vara olika var man bor i vårt avlånga land. Hoppas flytt går bra och att du får uppleva bra sjukvård när du behöver, även här hemma! Ha det gott!

  • #10352

   Hej, håller med @Jeanettel, det skiljer en del mellan olika landsting i Sverige. I Stockholm fungerar det mer eller mindre som du beskriver din situation, även om mer och mer sköts via digitala kanaler (inte bara pga Covid19).

   Jag har en kompis i NZ (Christchurch), och när vi pratar om samhällsfunktioner (t.ex. sjukvård) så hittar vi stora likheter. Han har dock ingen erfarenhet av MS-vård så detaljerna är jag osäker på.

   Jag funderar dock på hur det fungerar om jag skulle bo utomlands och inte arbeta / betala sociala avgifter i Sverige – hur funkar det när jag kommer hem om jag behöver vård? Någon som vet?

   Håll ut!

  • #10353

   Hej!

   Spontant tänker jag att det inte lär skilja sig gällande kompetens och medicin, däremot kan det som andra redan påpekat skilja sig lite åt angående hur lättillgänglig vården är beroende på var i landet man bor. 🙂

  • #10363
   Mas
   Mas

   Det skiljer sig inte lite hur ms-vård ser ut, det skiljer mycket.
   Var ska du flytta?

Visar 4 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.