Hur få ihop vardagen med barn och partner?

Visar 8 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #13989

   Fick min diagnos för ca en månad sen, men sjukdomen debuterade troligen för tre år sen efter min första förlossning. Jag har börjat behandling (Tysabri, ska gå över på Mabthera i januari), och lär mig om ms. Så jag har ungefär 1000 funderingar och orosmoln för tillfället, men jag tänkte det kanske finns personer här som har jobb, småbarn och en partner, med tillhörande livspussel som kan hjälpa mig lite.

   Hur får ni ihop allt, och ffa hur får ni ihop det så ni har någon energi över till familjen efter jobbet?
   Jag jobbar nu heltid 4 d/v och är föräldraledig 1 d/v, har en 3-åring och en 10-månaders. Jag är projektledare med förtroendearbetstid, och jag får inte ihop hela arbetsdagar.
   En jobbdag brukar bli att jag börja 8.30 (hemma) eller 9.00 (på kontoret), för jag känner att jag vill hjälpa maken (föräldraledig) på morgonen. Jobbar till 16 eller 17 beroende på om jag är på kontoret eller inte. Så, kan inte debitera 8 timmar. Detta ger upphov till stress. En lösning är att jobba innan de andra vaknar, eller på kvällen. Men hur ska jag orka? Känner att det är svårt att orka jobba en hel kontorsdag…
   Har jag varit på kontoret är jag jättetrött och vill bryta ihop om barnen är högljudda (vilket de såklart är). Äldsta har dessutom autism så hon kräver mycket tålamod och stöd.
   Energi till något annat än kolla på tv med min partner när barnen somnat finns sällan, och han är rimligt missnöjd över detta.

   Jag känner att det funkar liksom inte nu. Men jag vet inte vad jag ska göra. Min man är ofta svår att prata med, ffa för att dotterns autism tar väldigt mentalt hårt på honom. Och han har inte mycket energi till saker heller. Känner att jag inte kan belasta honom med mer 🙁

  • #13991

   Låter tufft och allas situation är olika. Min spontana tanke är att din man är en stor del av utmaningen och behöver hjälp. Mitt tips är att utnyttja morgonen, försök vara på kontoret vid 7 eller absolut senast klockan 8. Detta betyder att du inte kan hjälpa din föräldralediga man på morgonen, du får fråga dig om det är din känsla eller om han verkligen behöver hjälp. Förstår att det är tufft för honom också, har han sökt hjälp? Annars kan det vara en idé.

  • #13992

   Li

   När du är sjuk i MS och inte orkar med jobbet/livet är en lösning sjukskrivning. Har du inte varit sjukskriven alls i samband med diagnos? Jag var från början sjukskriven 100 % och trappade stegvis upp: jobba 25 %, 50 %, 75 %. När jag kom upp i jobb 75 % “däckade” jag, orkade inget. Så nu är jag sjukskriven 50 % och tror inte att jag kommer att orka mer om jag samtidigt ska orka livet – som är det viktigaste!

   Du kan kanske också få hjälp av rehab-team för att hantera trötthet? Jag fick gå en “fatigue”-kurs, som var bra. Kändes bra att träffa och tala med andra i liknande situation. Det finns även “pigg”-medicin som man kan få, som kan ge ett lite lyft för stunden, men som knappast gör att man orkar längre dagar.

   Förstår att det även är tungt för din make med 2 små barn varav en särskilda behov samt en sjuk fru. Men kan ändå tycka att han (som är frisk?) och föräldraledig borde kunna ta fulla ansvaret, även på morgonen. Det hjälper knappast honom heller om du fullständigt går in i väggen. Du kanske kan föreslå honom att också ta kontakt med rehabiliteringens kurator för att få stöd i er gemensamma situation?

  • #13993

   Tack för svaren!

   Jag var sjukskriven helt i 2 veckor efter diagnos, men då var barnen också sjuka så tog mest hand om dem eller mådde dåligt pga allt kortison och vaccin jag fick… Deltidssjukskrivning är väl ett alternativ, men jag kan se problem med att försöka vara hemma och vila när mannen och barnen är hemma samtidigt. Ska be om remiss till rehabmottagningen nästa vecka. Hoppas det går snabbt att få tid.

   Vet att en hel del av min stress beror på mina skuldkänslor gentemot mannen som får göra mer hemma. Tror han skulle ha nytta av en utomstående person som förklarar för honom hur ms funkar, nu känns det inte som jag får särskilt bra förståelse eller empati.

   Det är också svårt själv att veta vad jag behöver, vad jag orkar, vad är normalt och vad är ms? Jag har knappt några fysiska symtom, lite vinglighet är det enda som syns, och bara när jag är trött.

  • #13994

   Li

   Jag fick diagnos för ca 1,5 år sen och har knappt heller några fysiska symptom. Men jag har den här svåra tröttheten som är att betrakta som kronisk och det är allt annat än roligt. Utmaningarna är att acceptera och att anpassa samt prioritera.

   Hoppas att både du och mannen hittar bra stöd och får ökad förståelse. Det är svårt för någon annan att förstå vad tröttheten innebär och där gäller det också att acceptera utan att ifrågasätta, men däremot fråga hur man kan hjälpas åt.

   Mitt liv går nuförtiden i 50 %. Och inte ens det skulle vara möjligt tror jag om jag inte fick både anpassning för jobbet (kan jobba hemifrån och åker till jobbet bara 1 dag/vecka) och hade en man som stöttar fullt ut.

  • #13995

   Hej!
   Jag har behövt gå ner i tid. Min man går till kommunens närståendestöd för att hantera det som kan bli jobbigt med min MS.

   När du skriver att ena dottern har autism tänker jag en del på att en av föräldrarna ofta också har det, vet inte hur det ser ut hos er.

   Min man har nämligen autism och adhd som påverkar honom mycket avseende energi. Det är lätt att tro att en del med autism är friska och kanske bara “arroganta”, om inte min man tagit så mycket ansvar för sin egen hälsa hade jag nog kunnat tro det själv.

   Men, kombon av min ms och hans npf-diagnoser med bådas jobb och barn (en 5-åring) är i stort sett alltid utmanande, och jag klarade det inte länge på heltid. Jobbar nu 50% och det kan också vara tufft med VAB mm.

   Du får gärna höra av dig om du undrar något 😊

   Cindy

  • #13996

   Alla är vi olika och alla hanterar saker olika. Jag jobbar 90%, har en tonåring hemma och är gift sedan 15 år tillbaka. Jag fick min diagnos 2004 och man och barn har således gjort resan med mig. Min son vet inget annat och han vet var mina begränsningar finns, min man vet det också. Det finns hjälp att få, prata med din neurolog och din man kanske behöver stöd han också.

  • #14014

   Tack för alla svar.
   Jag får nog överväga deltidssjukskrivning. Ska prata med en sköterska på vår företagshälsovård nästa vecka, hoppas hen kan ge bra tips på enerigisparande på jobbet. Och kanske ändringar i arbetsuppgifter. Är projektledare och har dessutom regelbundet långa heldagsmöten plus restid (loggade 15 timmar på ett sådant för en månad sen). Ska också be om remiss till rehabmottagningen på nästa veckas infusion.

   Har ni några bra tips på upplägg under dagarna? För att spara energi, få till vila under dagen, träna?

  • #14015

   Tips på upplägg under dagen:
   – Schemalägg pauser där du rör på dig/vilar från kognitivt arbete. Använd timer om det är svårt att hålla koll. Prova dig fram till hur ofta och hur långa pauser som får dig att må bäst.

   Jag jobbar inte lika mycket varje dag, jobbar längre dagar och har sedan två heldagar då jag återhämtar mig. Är guld när sonen är på förskolan och jag bara kan sitta i tystnaden. Är hemma måndag för att återhämta mig efter helg med barn samt onsdag för att få ett break i mitten på veckan.
   När man delar upp så är det jätteviktigt att läkaren kryssar i rätt ruta vid sjukskrivning och motiverar detta. För mig behövs lååång återhämtning men såklart att jag är rädd om mig de dagar jag jobbar längre också.

   Hoppas att du får bra hjälp och att du hittar en lösning som passar just dig!

Visar 8 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.