Hur går det till…?

Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #15541

   Jag undrar hur proceduren brukar se ut ifall man misstänker ett skov och ex åker in till akuten. Blir man i regel hemskickad med remiss för MR innan ev kortisonbehandling sätts in? Kan man bli inlagd för kortison direkt, redan när man är på akuten? Har bara mitt debutskov att gå på och då hade jag ingen diagnos satt, så blev hemskickad med remiss till MR. Kortisonbehandlingen kom först 2 v senare när en neurolog sett resultatet på min MR. Men när man har diagnos och misstänker ett skov bör det väl vara snabb hantering?

  • #15542

   Jag har blivit ombedd att kontakta min neurologimottagning via telefon om jag misstänker skov för att få så snabb hjälp som möjligt.

  • #15543

   Har man en diagnos och kontaktar sin neurologmottagning med misstanke om nytt skov så brukar det gå fort. Men då skov kan dyka upp på helgen så har jag vid fåtalet tillfällen uppsökt akuten för att få en neurologisk bedömning. Det är tyvärr inte självklart att de kan göra det på en gång då en neurolog inte alltid finns på akuten. De brukar dock ha tillgång till någon jourhavande neurolog för vägledning.

   Nu är det måndag i morgon, så om du inte sökt akut så kontakta din neurologmottagning det första du gör i morgon! Även om du mår bättre. Bättre att höra av sig en gång för mycket än en gång för lite.
   Sökte du akut får du gärna berätta hur det gick.

   Lycka till och ta hand om dig!

  • #15544

   Tack för era svar! Ja, jag har lämnat besked till min mottagning och ska ringa också om de inte återkommer på morgonen. Knappt kännbart, men är ganska ny i sjukdomen så har inte mycket erfarenhet av skov. Men som du säger @Qbert, bättre att höra av sig en gång för mycket…

  • #15547

   Ring neuro och säg att du misstänker nytt skov och har MS. De behöver undersöka dig innan de beslutar om att skriva in dig på avdelning. På avdelning behöver du en tid för MR innan de sätter in kortisonbehandling, och det kan de fixa därifrån utan att du väntar in remiss hemma. För mig skedde undersökning till inskrivning inom 1h, när jag väl hade sagt ordet “skov”. Var inte rädd för att vara tydlig, stå på dig och tona inte ner dina misstankar. Det tappade jag nog ett-två dygn på till en början. Sen ytterligare 2 dygn pga. resursbrist i vården, men det är utanför min/din kontroll…

   Som Qbert skriver, det brukar gå fort och ring hellre en extra gång.

   När du åker in för undersökning av misstänkt skov: Ta med saker som du behöver för övernattning i några dagar, i fall om du behöver läggas in på sjukhusets avdelning. Jag hade inte tid att åka hem mellan undersökning och inskrivning. De har allt man behöver på avdelningen, men det är skönt att ha med sina saker och kläder.

Visar 4 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.