Hur lång tid tar en utredning?

Visar 10 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #14669

   Jag ska till neurologmottagningen på Sahlgrenska om några dagar för ett första besök. Om det nu är som min VC-läkare misstänker, att det är MS jag har, så är jag just nu i ett skov och har varit i ca en månad. Har verkligen mått skitdåligt och behöver hjälp med mina symtom så att jag kan få må bättre.
   Vågar man hoppas att utredningen ska gå snabbt? Hur lång tid är standard att få vänta på MR? Tycker ju själv att det ska gå fort… Hur lång tid tar det ens att få svar efter en sådan undersökning? Görs LP som standard?

  • #14670

   För mig gick själva utredningen fort. Tog dock flera år innan den påbörjades. Gjorde mr och ryggmärgsprov samma vecka och två veckor senare fick jag diagnos.

  • #14671

   Hej! Jag kan tänka mig att det skiljer sig beroende på var man bor i landet, men för mig tog det ca 1.5 månad från första besök tills dess att jag fick en diagnos. Jag bor i Malmö och utreddes i februari/mars i år. Under den tiden gjorde jag besök hos neurolog, MR hjärna (ca 1 v efter neurologbesöket), blodprover, LP, och besök hos neurolog igen för att få diagnosen. Någon vecka efter det fick jag även göra en till MR (på ryggen) för att ha som referens innan jag påbörjade behandling.

   Jag hade inget pågående skov, men om dom misstänker att du har det så hoppas jag att du får göra MR snabbt, då pågående skov syns på röntgen.

   Såvitt jag vet är det standard att göra LP. Själv var jag väldigt nervös innan LPn då jag hade hört skräckhistorier om både proceduren och biverkningarna efteråt, men läkarna sa att utrustningen är mycket bättre nu och att biverkningarna därför är mildare. Detta stämde på mig, jag hade milda biverkningar efteråt och var helt symtomfri om jag låg ned, så jag jobbade hemifrån på soffan några dagar efter LPn tills biverkningarna hade lugnat sig.

   Hoppas din utredning går snabbt och att du mår bättre snart, kram!

  • #14672

   Det tar bara några timmar att man få resultatet från MR på Sahlgrenska i akuta fall. MS-teamet på neurologen är mycket engagerat i sitt jobb. Att ha ms räknas som plus isf och jag brukar att få utredning svaret väldigt snabbt!
   Hoppas du mår mår bättre snart!

  • #14673

   För mig tog det 1 år innan jag fick min diagnos.

  • #14675

   Hej! Vad tråkigt att du inte mår bra, hoppas du får besked och hjälp så snabbt som möjligt.

   Jag gjorde min utredning på Sahlgrenska i höstas. Jag gjorde MR hjärna och LP vid första besöket. Röntgenbilderna fanns tillgängliga direkt men det tog ett par veckor innan neuroradiolog hade hunnit titta på bilderna och vid det laget hade svar på LP kommit också. LP är standard. Jag gjorde en MR halsrygg också som i sin tur tog några veckor, men diagnos hade kunnat ställas inom 2 veckor.

   MS-teamet på Sahlgrenska är toppen, jag känner mig väldigt väl omhändertagen där! Om du får diagnosen kan jag varmt rekommendera deras kurs Avstamp för nyinsjuknade i MS.
   Lycka till!

  • #14689

   Hej.
   Jag fick min MS-diagnos i år.
   För mig tog utredningen 8 veckor.
   Jag fick synbortfall på höger öga 7/3 och träffade en ögonläkare på akuten i västerås 10/3. Blev sjukskriven 2 veckor och fick en remiss till MR för öga/hjärna.
   27/3 MR öga/hjärna
   29/3 Träffade jag neurologiläkare och tog blodprover och ryggvätskeprov. Fick en remiss till MR för ryggraden.
   31/3 MR ryggrad.
   4/5 träffade neurologiläkaren igen och fick MS-diagnosen.
   Mvh Andreas

  • #14691

   För mig gick det väldigt fort, ungefär 1 vecka från att jag sökte till akuten för dubbelseende, fick magnetröntgen gjord och diagnos. Då var läkarna 95% säkra på vad det var och satte in kortisondropp, sen tog det ytterligare en vecka att få tillbaka svar på ryggvätskeprovet som bekräftade till 100%.

  • #14699

   Tack för alla svar! Skriver en liten uppdatering här.

   Har idag varit på Sahlgrenska och efter dagens besök har jag fått tid för MR hjärna och halsrygg samt LP på måndag. Har även fått utskrivet Tegretol mot det som visade sig vara något som heter Lhermittes.
   En sak som ev. behöver lösas är min permanenta retainer i underkäken då den är av metall. Får se om jag behöver ta bort den eller inte.

  • #14705

   Skov som startade 19 nov-22, fick diagnos 13 dec-22. Tiden mellan hanns det med 1 akutenbesök, 2 MR och en 3-dagars sjukhusvistelse med kortisonbehandling.

  • #15708

   Jag är under utredning och jag har sluta höra av mig till VC för 3 veckor sedan. Då jag känner att jag kan inte driva det snabbare.
   De har hittat fynd i hjärnan som tyder mest troligt på MS.

   Mina symtom är
   *nervsmärta i axlarna – som strålar ibland upp i nacken.
   *Domnar hela vänster sida
   * vid mindre fysiska aktiviteter så domnar vissa tår bort helt (tappar känsel)
   *Trött .. mycket trött
   *muskelryckningar i vänster sida mest.
   *Svårt att hänga med i vissa samtal, blir som att jag svävar iväg.
   *har ibland problem med att vänsterben inte vill hänga med. jag kan inte gå på häl på vänster fot.
   *Muskelsvaghet vänster sida
   *Yrsel
   * nedsatt syn vänster öga.
   *vaknar ibland sjöblöt av svett på natten eller att jag måste upp på toa.
   har säkert glömt något.

   Imorgon är min sista sjukskrivningsdag, då ska jag träffa neurolog.
   Ska ta ryggmärgsprov och sedan om allt ser bra ut är det väl meningen att jag ska återgå till arbete.. Vilket jag vill göra mer än gärna, men min kropp orkar inte.

   Har lyckats ha 2 lunginflammationer, en så kraftig att jag blev nästan inlagd i september 2023. Efter den kraftiga lunginflammationen har alla symtom bara trappat in.
   Dock haft domningar i tårna som kommit och gått i snart 10 år.
   Mycket har jag sökt vård på VC även akut för vad jag tror är mitt första skov i januari.
   Vilket var nackstelhet, smärtor i axlar, feber och yrsel.

   Jag har blivit skickad till sjukgymnast och till kurator.
   Kuratorn kunde inte hjälpa mig då jag sa att de hittat fynd i hjärnan på MR.
   Du är stressad och behöver ta en paus har läkaren sagt.
   Jag har drivit på och sagt att det är inte sant, jag är lycklig, mitt liv är fantastiskt och jag älskar det. Jag kan dock inte svara varför min kropp bestämt sig att lägga sig på tvären och att det oroar mig.

   I mitten av februari fick jag MR
   Slutet av februari ringde min läkare från VC och berätta att man hittat avvikelser som tyder mest troligt på MS.
   I början av april blir det Neurologen, ryggmärgsprov

   Något bra tips ni som har vart hos neurolog?

Visar 10 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.