Hur många gånger har ni gjort LP?

 • Författare
  Inlägg
 • #10280

  Hejsan allihopa!
  Jag undrar om varför har några gjort LP flera gånger? Jag har gjort den första gången när jag fick MS, jag blev jätte sjuk så jag är rädd att göra den igen. Hur många gånger gör man den ich varför?
  Tack 😊

 • #10281

  Jag tror man oftast bara gör en gång.

  Anledningen till att jag fick göra en extra är att jag bytte från en liten privat neurologklinkik till Centrum för neurologi/Karolinska. Karolinska har ytterligare två test i LP som endast deras labb tar vad jag vet, utöver ogliokloniala band som är det man normalt sett tittar på.

  Då jag var precis i gränslandet för att uppfylla kriterierna för MS tyckte neurologen det var viktigt att jag gjorde om LP med dessa tester.

  En annan anledning till att göra fler LP kan vara om man ingår i någon studie.

 • #10287

  Har gjort tre: Första för diagnos, andra för att första sjabblades bort, tredje för att kolla om jag fått inflammation på ryggmärgen. Usch, hoppas din LO går bra denna gång.

 • #10301

  Jag har gjort tre.
  Första innan diagnos, fick lägeshuvudverk i 2 dagar.
  Andra när jag hade fått skov, gick bra men var rätt obehagligt att ta.
  Tredje var vid misstanke om skov, gick riktigt bra faktiskt.

  Min erfarenhet är att det varierar väldigt mycket beroende på vem som tar det och om huruvida hinnan man punkterar med nålen sluter sig bra eller inte. Dvs, att bara för att det var jobbigt första gången betyder det inte att det kommer att bli lika nästa gång.

  Lycka till!

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.