Hur många plack hittades?

 • Författare
  Inlägg
 • #8689

  Fick domningar i höger ansiktshalvan 2013. Då hittades 15 plack i hjärnan vid MR.
  Ryggmärgsvätskeprovet visade inget så vi fick avvakta till nya neurologiska besvär. Har lagt denna händelse bakom mig. Men nu är
  Höger arm försvagad och känns som den är bedövad med tandläkarbedövning. Är orkeslös och har en extrem trötthetskänsla i hela kroppen. Väntar nu på en ny MR av huvudet. Läkaren på vc tyckte att 15 plack var lite för att misstänka MS.
  Fick ni reda på hur ”många” ni hade?
  // Orolig.

 • #8690

  Jag har två plack, dock ganska stora, vet dock inte om det har betydelse. Min lumbalpunktion visade dock kassa värden på typ allt och hade även ett kliniskt skov under utredningstiden. Fick diagnosen utifrån det.

 • #8691

  Jag hade symptomen yrsel följt av dubbelseende. Då gjordes MR och de kunde då se 17 aktiva plack.

  • #8692

   Så olika det verkar vara.

 • #8693

  Jag förstår hur jobbigt detta är tyvärr, och tycker att det är jättebra att du har gått tillbaka för att bli undersökt! Jag känner faktiskt igen mig lite själv, för mitt första neurologiska symptom var Bells pares (ansiktsförlamning på ena sidan), vilket dock behandlades utan uppföljning.

  Är inte säker på att det är så hälsosamt att jämföra antalet plack, och plack behöver faktiskt inte ge påtagbara symptom om du är mycket orolig över siffran. Det viktiga, anser jag, är hur du mår! Jag hade i varje fall fler plack i hjärnan än 15 när jag diagnostiserades, men inte många fler.

  Det finns någonting som kallas McDonalds-kriterierna, vilket jag nyligen skrev om i en annan tråd, som används av läkare internationellt för att ställa diagnosen MS: https://en.wikipedia.org/wiki/McDonald_criteria#Diagnostic_Criteria

  Mot bakgrund av dessa kriterier blir jag nyfiken varför läkaren tycker att 15 plack är för få för att misstänka MS…

  Jag hoppas i varje fall att du får svaret snart, och den hjälp som du behöver, utan att behöva vänta för länge! Många av oss har varit med om att få behöva vänta en stund, och vet hur jobbig osäkerheten kan vara.

  • #8694

   Tack för ett fint inlägg. Nej det går nog inte att jämföra. Det är väl oron som tar över och man vill veta innan man fått svaren. Jag vet inte varför han tyckte att de var för få för att vara ms. Samtidigt undersökte han inget annat som kunde ha med domningarna att göra. Skulle få MR röntgen inom 2 månader så hoppas få veta snabbt. Ovissheten är den värsta. Jag har betydligt nedsatt styrka i höger arm och är trött. Brukar alltid ha fullt ös i livet men nu orkar jag knappt hushållssysslorna och jobbet.

  • #8695

   Det är förstås tråkigt att höra att någon genomgår de här besvären, men samtidigt skönt att förklara att: Du är inte ensam!

   Någon diagnos skall gå att ställa, och blir det MS är dessa kriterierna som lär användas. Du skall egentligen inte behöva det som patient, men jag tänker att det ändå kan vara bra att känna till dem om du behöver ställa frågor kring diagnosprocessen, för 15 plack är inte för få.

   Du kanske så småningom ändå blir remitterad till en neurolog, för jag tycker att det här låter som att det kan vara nervsystemet – annars är en annan idé att lyfta upp det!

   Har du fått någonting redan för att behandla dina nya symptom? Höga doser kortison är till exempel vanligt för många typer av neurologiska besvär.

  • #8696

   Nej jag fick ingenting. Skulle vänta på röntgen. Sen ev remiss till neurolog. Nej har varit inne och kikat lite här och läst. Många verkar leva bra trots ett livsomvälvande besked. Vet man bara får man utgå från sina förutsättningar.

 • #8697

  Egentligen är det inte önskvärt, om det faktiskt rör sig om MS, att vänta för länge på att behandla nya symptom då chanserna för återhämtning från symptom ökar ju tidigare man sätter in en behandling… Jag vet att samma tumregel också gäller andra neurologiska bekymmer.

  Det stämmer! Det finns även fantastiska mediciner mot MS, samtidigt som forskningen går framåt. Däremot är det ännu viktigare för oss att ta bra hand om oss själva. Ofta handlar det om sunt förnuft, och det finns väldigt bra resurser på den här sajten, till exempel under menyvalet Bibliotek!

 • #8699

  ”Fler än tio i Cotpus Callosum samt X”
  Så… Antingen lite fler än tio, eller fler än tio i två olika områden.

 • #9062

  När min läkare ringde till mig efter min första MR, sa han att jag hade ”ett stort antal inflammatoriska förändringar….”Jag frågade honom om jag skulle vara orolig, och då säger han typ att jag inte ska vara det, eftersom detta är skador som jag har fått…

  Dum som jag är kontaktar jag rtg och ber att få rtg- svaret … där stod det att jag har ett femtiotal ”förändringar”…. Om någon frågar mig hur många plack jag har, så väljer jag att berätta det som läkaren sa till mig :”ett stort antal”.

  • #9063

   Ja ibland vill man inte veta. Väntar på mitt senaste röntgen svar nu…

 • #9071

  Jag har ett fyrtiotal plack i hjärnan. Dock få symptom, knappt ens så att de ville utreda mig fort när jag sökte hjälp. Som tur var ville en läkare inte släppa mig så fick tack vare honom en MR ganska fort. Tur det.

  Och enligt min läkare handlar det om var de sitter och storlek inte antal. Men visst känns det läskigt att det är så enormt många men jag jobbar heltid och känner knapp av min ms. Så länge jag mår bra försöker jag inte tänka mer på det.

 • #9072

  Jag håller med dig Nancy

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.