Hur ställdes er diagnos?

Visar 14 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #8638

   Hej!
   Jag är inte diagnostiserad med MS men har vissa symtom som sägs vara liknande och så har jag gjort en MR av ryggen/överkropp, men inte huvudet. Min fråga är därför hur er diagnos ställdes, vad krävdes och vart i ”processen” kunde Ms konstateras?

   Min historia är nämligen att sommaren 2015 började jag få som myrkrypningar i benen. Det började under knäna men blev sedan hela benen. Sommaren 2016 fick jag symtomen igen men då med extrem obehaglig känsla vid kontakt mot huden/kroppen och då var det armar, ben och i princip hela kroppen. Det gick bort men kom tillbaks sommaren 2017. Då sökte jag vård, där blodprover och sånt där ”reflextest” inte visade några problem. Då läkaren misstänkte MS gjorde vi magnetröntgen av ryggen. Anledningen till att det bara blev det var att jag inte röntgats tidigare så valde då att ta en del i taget (tyvärr, nu i efterhand…). Eftersom mr av ryggen inte visade något valde läkaren att inte röntga huvudet. Mina domningar/myrkrypningar/problem med kontakt togs då för stress (vilket ju ev stämmer, trots att det alltid kom när jag var på semester).

   Efter sommar/höst 2017 har jag inte fått tillbaks mina symtom, förrän nu. För en vecka sedan började benen inte domna av helt kanske, men nedsättningar av känsel. Det har gått till armarna också. Och den här gången känns det ibland tungt eller som att jag behöver anstränga mig för att ta mig upp ur sittande läge osv då jag har svårt att känna benen. Eftersom jag inte röntgade huvudet är jag nu nojig att utredningen vi gjorde inte var tillräcklig. Vad har ni för erfarenheter? Har er röntgen av rygg visat ok men plack upptäckts vid röntgen av huvudet eller liknande?

  • #8639

   Min fastställdes genom röntgen av huvud, nacke samt ryggrad. När de kunde se väldigt små plack gjorde man även ett ryggmärgsprov för att fastställa diagnosen. Kontakta läkaren och säg att ni måste göra en fullständig undersökning! 🙂

  • #8640

   MR av både hjärna, halsrygg och bröstrygg plus lumbalpunktion i mitt fall. Det ska röntgas + tas ryggmärgsprov för en korrekt ställd diagnos om jag fattar det rätt.

  • #8641

   Gjorde endast MR. Hjärna bröst halsryggen tror jag. Massor av plack och pågående inflammationer så fick diagnos utan ryggmärgsprov.

  • #8642

   På mig gjordes mr på huvudet och ryggstick.

  • #8644

   Får jag lov att fråga om det här sticket i ryggen, gör det lika ont som vissa säger?

   • #8649

    För mig klantade dem till det, överläkaren klarade inte av att sticka rätt så dem fick byta mitt i. Hade jag kunnat slå dem hade jag gjort det. Jag gör ALDRIG om det utan att bli sövd igen. Medan damerna uppe på avdelningen tyckte att det inte var så hemskt så det beror nog på.

   • #8900

    En sjuksöterska sa till mig när jag stacks pga hjärnhinneinflammation en gång i tiden att om man sticker rätt så gör det inte alls ont eller är särskilt obehagligt.

   • #8662

    Smulan: jag tyckte inte att det gjorde speciellt ont med LP. Det var mer obehagligt men tog ju bara ett par minuter 🙂

   • #8666

    Jag har gjort LP tre gånger med tre olika läkare. Ingen av gångerna gjorde det ont. Har inte heller hört om att det kan göra det.

    Senaste gången var jag faktiskt positivt överraskad. Hade oroat mig och så var det inte alls så farligt. Mitt tips är att fokusera på din andning och försöka hålla dig lugn (lättare sagt än gjort). Det är lite obehagligt men det går över ganska snabbt. Tänk också på att detta är en rutingrej som de gör ofta.

    Lycka till!

  • #8645

   Jag har gjort provet året innan min diagnos (pga ansiktsförlamning och de utredde borrelia. Provet var utan anmärkning) För mig gjorde det inte jätteont och fick inte sån huvudvärk heller. Det är nog väldigt olika 💓

  • #8648

   ZJ

   Hej

   Jag fick göra MR på halsryggen pga misstänkt diskbråck. Där såg man flertal plack, vilket i sin tur ledde till röntgen av huvudet. Där igen, massor med plack, fick min diagnos då i princip, men gjorde även ryggmärgsprov för att vara helt hundra.
   Sök vård om du är orolig och förklara hur du känner.

   Lycka till

  • #8654

   Åkte in akut när jag inte kunde gå ordentligt, smärta i ländryggen som strålade ner i båda benen samt domningar från naveln och neråt, kunde knappt lyfta min fötter och kände ingen skillnad på varmt och kallt osv. Visste själv att jag hade MS då jag tidigare haft synnervsinflamtion m.m. som jag inte vågade kolla upp.

   Blev skickad akut till neurologen på Sahlgrensk och efter nästan 3 timmar röntgen och ryggmärgsprov där dom stack fel 3ggr så fick jag min diagnos.

   Kände mig lättad då jag redan visste innerst inne.

  • #8664

   Hej,

   Precis som Petra90 och Emma säger, fullständig MR och LP.

   Ända sättet.

   Lycka till

  • #8733

   Hej,
   Jag var helt domnad i högra sidan av kroppen, från hjässan till fotsulan. Efter en 40 minuters telefonintervju av en sjuksköterska på min vårdcentral, fick jag order om att inställa mig för läkarbesök morgonen därpå.
   När jag kom till mitt läkarbesök, läste doktorn igenom anteckningarna och skickade mig till Karolinska direkt, där jag fick göra en MR av huvud och nacke/bröstrygg.

   Sedan gick det med en jäkla fart – dagen efter (!) efter blev jag uppringd både av min husläkare OCH av neurologen på KS, som ville ha in mig till avdelningen brådstörtat. Tyvärr hade jag rest utomlands och kunde inte åka in förrän efter helgen, tre dagar senare (vaddå, lite domningar här och där, det kan väl inte vara så farligt – tänkte jag då)…

   Veckan efter blev det två läkarbesök, och vid andra besöket bad neurologen att jag skulle ta med familjen, då meddelade han min diagnos.

   _Efter_ detta blev det lombardpunktering, trots att diagnosen redan ställts med hjälp av MR (27 plack) och mitt allmäntillstånd. Ryggmärgsvätskan bekräftade diagnosen (alla markörer visade positivt efter utvärdering).

   Så kan det också gå. Dvs läkarens kunskap och erfarenhet får ibland (som tur är) företräde.

   gbecka, dina symptom liknar det som jag hade. Jag hade inga smärtor, men var i flera år ytdomnad i båda benen och händerna av och till. Jag hade då inga problem med svaghet i benen. (Numera känns benen som stockar och jag lovar att det är stor skillnad.)

   Hoppas att du inte har MS, utan att det är något annat som är behandlingsbart. (Bromsmediciner, ex. Mabithera, i all ära, men vad jag kommer ihåg förhindrar de som mest 80-85% av skoven, och pseudoskov biter de inte på.)

   Några av de läkare som jag träffat har publicerat sammanfattningar av undersökningar (med källhänvisningar) – gå igenom lämpliga delar av “Metodbok” för mer fakta och kunskap än vad jag kan förmedla.

   http://www.mssallskapet.se/metodbok/

   Lycka till!

  • #8737

   MR och kontroll av ryggmärgsvätska. (Lumbalpunktion)
   Hade ju tur i oturen att få ett relativt kraftigt skov direkt. Man hade ju kunnat gå med symtomen längre utan att veta vad det var, eller utan behandling.

  • #8946

   MR, LP, röntgen av hjärta och lungor, blodprover och den vanliga läkarkollen gällande styrka etc.

  • #9205

   Hej!
   Jag har gjort LP en gång det gjorde inte ont men efter 2 timmar så fick jag så ont att jag inte kunde röra mig, kunde inte sitta för att jag hade jätte ont i huvudet också!!! Fyra dagar hade jag ont i ryggen , men det tog 10 dagar tills mitt huvud blev bra igen. Kunde inte äta i fem dagar.☹️

   • #9250

    Som tur är så är det bara ungefär 20% som får den där överjävliga postlumbala huvudvärken. Men jag är liksom du en av dem som hade oturen att åka på skiten.

  • #11661

   För mig var det så här: Fick kraftigt nersatt syn på ett öga(15e dec-20) var i kontakt med vårdcentral(18-12-20) men dom tyckte bra synd på synen kontakta en optiker. Så jag var till en optiker(21-12-20) som inte kunde göra nått än att remittera mig till ögonläkare efter syntest.

   Var hos ögonläkaren första gången(29-12-20) som i sin tur såg till att jag fick göra en MR av hjärnan(04-01-21) efter undersökningar då dom misstänkte att jag hade drabbats av synnervsinflammation och vid återbesök berättade det för mig att han skulle skicka remis till neurologen(07-01-21) då dom hade hittat flera förändringar i hjärnan eve MS? som det står på 1177 i min journal.
   Fick min diagnos utan att ens ha lämnat några prov eller liknade träffa läkaren(27/1-21) och efter fem min sa han det rakt ut att du har MS efter att jag hade sagt vad jag hade för symtom. Vad jag hade googlat/läst mig till så var det bara en bekräftelse hade tydligen så många förändringar+dom symtomen ögat och avdomnade ben från knän och neråt som jag har att det var solklart.
   Nu har jag ju fått göra en LP(roligare kan man ha) samma dag och lämna blodprov(12 rör) och vet även att jag ska in och göra en MR av ryggen då den inte var aktuell sist och nu behöver dom ha bilder av den.
   Bara glad att vårdcentralen inte brydde sig för vem vet då kanske jag fortfarande inte hade kommit nåt längre än dit i dagens läge..

Visar 14 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.