Kan det vara MS?

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #13806

   Hej! Jag har fått Bells Pares för ca 5 veckor sedan och ingen förbättring än. Jag vet att det kan ta tid men jag börjar bli rädd att det kan vara MS som spökar. Jag har sedan länge ofta fått nervryckningar i ben och armar och allmänt trött. 
   Jag var på sjukhus och gjorde ryggmärgsprov. Svaren visar bla:
   Normal koncentration av Csv-Albumin och Csv-lgG och normalt Csv-lgG-syntesindex. Det som gör mig orolig är:
   “Med isoelektrisk fokusering kan ett band utan motsvarighet i serum påvisas. Således inga hållpunkter vare sig för barriärskada eller någon säker intratekal immunglobulinproduktion.”
   Csv-Leukocyter är dock högt på 22 vilket tyder på infektion?

   Jag ska till en neurolog om en månad men om någon har svar innan dess skulle det vara väldigt uppskattat! 

  • #13814

   Hej @KristinaL!
   Det är tyvärr omöjligt att svara på. Trötthet och muskelsvaghet förekommer som debutsymptom för MS men kan också orsakas av många andra anledningar. Utöver symptombild och ryggradsvätskeprov behövs även en magnetkameraundersökning.

   Kanske kan vår diagnostiseringsguide ge lite vägledning: https://ungmedms.com/2022/05/diagnostisering-av-multipel-skleros-ms/

   Där skriver vi:
   “Analys av ryggvätska (även kallad likvor). Provet tas genom ett ryggvätskeprov(så kallad Lumbalpunktion eller LP). Likvorvätskan analyseras med en rad olika metoder där följande fynd talar för inflammation i CNS:
   – Förekomst av vita blodkroppar
   – Förekomst av oligoklonala IgG-band och/eller förhöjda antikroppsnivåer av IgG.
   – Förhöjt Neurofilament Light (NFL) och cytokinen CXCL13 som brukar uppstå vid inflammation i det centrala nervsystemet och som även kan ge vägledning i hur mycket inflammation som fanns då man tog provet.”

Visar 1 svarstråd

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.