Kan det vara MS?

Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #13581

   Hej
   Jag har sen jag var 15 haft återkommande problem med yrsel, domningar, kall känsla i bakhuvud och muskelvärk. Sökt vård fåtal tillfällen och blivit skickad till sjukgymnast osv. Varit så ung och okunnig så har inte haft några egna idéer om vad det kunnat bero på så inte tänkt mer på det.
   Är nu 22 och fått en period med domningar i fötterna och mycket muskelryckningar i samband med yrsel och enorm trötthet! Är nu less att känna mig som en 80 åring i ung ålder.
   Därmed sökt vård flera gånger senaste månaden, en läkare sa jag hade ovanliga ögonrörelser (har haft lite dubbelseende), skickade mig på en dt som inte visade något. Men jag har fortsatt söka hjälp, klarar neurolog undersökningarna och därmed får jag ingen remiss vidare för mr.
   Känns helt hopplöst, min läkare verkar inte tro mig eller förstå vad jag menar.
   Började läsa om MS för någon vecka sen eftersom en släkting till mig har det. Tycker mycket passar in. Men finns en sak som får mig (samt läkarn) att tro det inte är MS, mina domningar är inte konstanta, dem håller i sig 5-30 min sen släpper dem. Kan t.ex vakna med avdomnade fötter eller få pirr i ansiktet (främst panna och läppar) – men släpper efter ett tag.
   Kan det ändå vara MS eller är det något annat som orsakar det?

  • #13582

   Hej,
   Det är svårt att säga, men av erfarenhet tycker jag att du ska stå på dig. Försök övertyga neurologen att få göra MR och lumbalpunktion. Jag hoppas du får rätt hjälp för dina besvär snart. Ta hand om dig.

   • #13585

    Ska försöka stå på mig, tack!

   • #13588

    Du grejar det! Det är jätteviktigt att du får veta. Stå på dig lät kanske hårt, det var inte min mening. Hoppas du inte tog illa upp. Det ser fel ut ibland när man skriver nåt snabbt online. Jag menade bara; var envis, och ge dig inte förrän de ger med sig och gör undersökningarna. Jag har varit i din situation och fick inte hjälp trots att jag sökte vård två ggr i tidigt skede. Det gick inte så bra. Sådant ska inte behöva hända i dag när det finns så effektiva bromsmediciner. Hoppas du kan göra en egenremiss som föreslagits här, men lova att inte ge upp om det inte går i din region.

   • #13589

    Nej tog absolut inte illa upp! Förstod vad du mena, stå på sig är precis det man måste göra tyvärr :/
    Men har bestämt mig för komma till botten med detta – så ska fortsätta, tack för peppen betyder mycket, speciellt när man blir så dåligt bemött av vården

  • #13584

   Har du förklarat för läkaren att det finns autoimmun sjukdom i din familj, och specifikt då MS? Man ska ju inte utesluta en sådan diagnos men det finns givetvis många andra förklaringar till dina besvär. Jag känner själv av min MS med yrsel, trötthet och överkänslighet i huden när jag är stressad, sjuk eller varm och det kan vara allt ifrån ett par timmar till någon dag – alltså inte konstant. Ihållande symtom är främst kanske tecken på ett pågående skov eller ett avancerat tillstånd av sjukdomen.

   Har du provat skriva egenremiss till neurologen? Kommer du dit så be om att få göra MR och ryggvätskeprov. Förklara att du haft dessa åkommor mer än halva ditt liv och vill utesluta något allvarligt. Ju tidigare man upptäcker till exempel MS desto bättre förutsättningar har man att leva ett godtyckligt liv.

   • #13586

    Tänkte skriva en egenremiss idag på 1177, men hittade inte det på min mottagning. Är det möjligt att det inte går i vissa regioner?

   • #13587

    Ja tyvärr kan det vara så. Det går kanske att googla sig fram till om det är möjligt i din region?

  • #13590

   Oj, det här låter knepigt men bra att du står på dig och försöker få det utrett vidare. Symptomen kan uppkomma vid MS men kan också vara pga mycket mycket annat.

   En tanke är att du kan prova dig fram om de påverkas av värme. Om du sätter på dig riktigt varma kläder och rör på dig en längre stund solen, kommer symptomen tillbaka då? Det är ett av de första sätten man diagnostiserade MS på. Man sänkte då ner patienterna i riktigt varma bad för att se om symptomen blir värre efter en längre stund då kroppstemperaturen ökat.

   Det är inte karakteristiskt för MS med symptom som varar så korta tidsperioder. Men det skulle kunna vara så att de triggas av riktigt hög kroppstemperatur.

   • #13591

    Tack för tipset! Ska testa basta för se om det sker något.
    Har tidigare haft symtom som hållit i sig flera veckor, när jag var 17 hade jag kall känsla och domningar i bakhuvudet. Kändes ungefär som rinnande kall vatten. Det höll i sig länge och sökte vård för det, men fick inget riktigt svar. Bara att det kanske var migrän vilket var konstigt då jag inte hade huvudvärk. Men sen försvann det och kom tillbaka fem månader senare. Nu i efterhand låter det som möjliga skov.
    Men symtomen jag har nu är bara tillfälliga, brukar ha domningar när jag vaknar eller vilar. Kan vara att min temperatur då ökar, eftersom mitt sovrum brukar bli väldigt varmt på våren och sommaren.

   • #13593

    En liten uppdatering, testade basta.
    Klarade inte länge innan jag började känna mig yr och trött, valde att lägga mig i sängen under täcket istället.
    Kollade på mobilen och hamnade i andra tankar, sen kände jag höger ben börja pirra. Bara haft i fötterna senaste tiden. Blev riktigt tydligt och även vänster ben kändes av, hel vägen från vaden upp till låret.
    Skakade på benen för se om dem bara hade somnat men fortsatte hålla i sig.
    Blev obehagligt tillslut så skulle ställa mig upp från sängen, märkte att kraften i bena hade minskat. Att ställa sig var inte alls lika lätt som vanligt.
    Detta har självklart gjort mig mer fundersam och ännu mer motiverad att fortsätta söka vård.

  • #13594

   Intressant att det verkade fungera. Det kan vara en viktig ledtråd.

   Jag vill tipsa om diagnostiseringsguiden som vi nyss publicerade: https://ungmedms.com/2022/05/diagnostisering-av-multipel-skleros-ms/

   Lycka till, ge inte upp!

Visar 4 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.