Känner stor oro över corona!

Visar 5 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #12963

   Hej!

   Jag har följt trådarna här avseende corona och att mäta antikroppar. Jag fick min första vaccindos sex månader efter senaste rixathon, dos två ungefär en månad senare och tredje dosen efter tre månader.

   Jag har ju, något naivt förstår jag nu, trott att jag har samma skydd som alla andra i samhället som tagit tre doser, men förstår nu att så behöver inte vara fallet. Min son på snart två år fick meddelande från förskolan i tisdags att personalen på hans avdelning var coronapositiva och nu har han snuva och hosta. Jag är gravid i vecka 27 och är LIVRÄDD för att eventuellt få corona om jag nu klassas som riskgrupp av både min ms-behandling och min graviditet. Vaccib skyddar, men tänk om jag har fått noll effekt av vaccinen? Jag kan ju inte heller kolla mina blodvärden förrän nästa vecka, och vågar knappt röra vid mitt eget barn just nu utan håller mig undan så gott jag kan, men det är ju fruktansvärt. Om jag hade känt mig mer trygg av vaccinationerna hade kah inte behövt tänka på det här sättet.

   Överdriver jag kanske? Finns det fog för min oro? Vi förlorade vårt första barn i slutet av graviditeten så jag är redan väldigt rädd kring allt med barnet i magen och vad ene eventuell “allvarlig” infektion skulle kunna ställa till med. Snälla, finns det någon med lugnande ord? Förlåt min hysteriska ton…

  • #12964

   Hej!

   Egentligen är jag kanske inte rätt person att svara på detta, då mina kunskaper om graviditeter och barn är ungefär lika med noll. Men vad gäller själva riskfaktorerna vad gäller rituximab så finns det väl några saker som kanske kan lugna. Svenska MS-sällskapet rekommenderade 3-6 månader sedan senaste rituximabinfusionen innan vaccination, med betoning på helst efter 6 månader. Så du ligger förhoppningsvis lite bättre till där, med tanke på att du väntade tills dess. Och.. även de med låga antikroppsvar efter vaccination verkar i många fall, när det kommer till just MS-patienter åtminstone, ha utvecklat ett helt ok T-cellsvar (det skyddar ju inte mot att få sjukdomen, men kanske hjälper det till när man väl har den).

   Men viktigast av allt skulle jag tro är att du testar dig vid symtom, även om det nu råder testkaos i landet så är det kanske bra att upplysa om att man är en patient som vid positivt svar ska övervägas att behandla med antiviral monoklonal antikroppsterapi – och det ska helst sättas in snabbt, även om man har milda symtom. Detta är väl den senare punkten som jag själv tycker känns mest betryggande.

  • #12965

   Hej!

   Jag är kanske inte rätt person för att svara på detta då jag inte har några kunskaper om graviditet osv.

   Men jag står själv på mabthera och är ovaccinerad. Blev tillsagd av min läkare att vänta med vaccin då jag har fått två omgångar behandling på ett år och alltså inte haft möjlighet till uppehåll då läkaren har prioriterat min ms-behandling. Ska vaccinera mig i sommar enligt plan.

   Jag åkte på corona i julas och blev lindrigt sjuk, hade huvudvärk och feber i tre dagar.
   Vet att corona drabbar alla så olika vilket är det otäcka, och jag var väldigt rädd för att få corona med tanke på mabthera.

   Men det gick väldigt bra för mig så jag hoppas min erfarenhet kan lugna dig något! 🌸

  • #12966

   Tack snälla för snabbt svar! Du har nog rätt angående tiden från behandling, jag hoppas verkligen att jag har någon typ av effekt.

   Antikroppsbehandling har jag enormt stor tilltro till, utifrån vad jag har läst, men vet inte om det är något som kan användas under graviditet, men det får jag fråga om efter helgen… Känner lite oro över att det verkar vara brist på denna typ av behandling också, utifrån nyheter jag läst (som iofs ofta är negativa i sitt upplägg, men om nu efterfrågan ökar så är det ju inte orimligt). Jag ska ta kontakt med neurolog och vårdcentral efter helgen och hoppas få bra besked om både antikroppar och eventuell antikroppsbehandling.

   Tack igen!

  • #12975

   Tack för lugnande besked @nathalie95 . Vad skönt att höra att du fick milda symptom, man vet ju aldrig hur det kan bli.


   @emma
   Jag har läst på om de antiviral monoklonal antikroppsterapier som finns och de har inte testat på gravida än och man vill inte ge det till gravida om inte nyttan för mamman anses överväga risken för fostret. Undrar då hur de bedömer situationen eftersom behandlingen ska sättas in tidigt innan det eventuellt blir “farligt” för mamman (mig) i det här fallet. Måste höra med läkarna i veckan, man vill ju inte behöva välja mellan sig själv och sitt barn bara för att man är orolig på förhand, men OM jag skulle bli allvarligt sjuk skulle jag inte heller förlåta mig själv med småbarn hemma och ett i magen.

   Usch, så svårt det här är!

   • #12978

    @antoinette När jag skrev svaret så tänkte jag på att jag läst om monoklonal antikroppsterapi och graviditet under något avsnitt om gravida som vårdas på sjukhus, dvs. mer givet att nyttan nog övervägt risken i de fallen. Men du har såklart rätt i att allt än så länge är oklart. Sedan… får man väl ha i åtanke att oklart inte behöver betyda att man tror att det är en stor risk, utan att det också bara kan innebära att man inte studerat effekten ännu, av förklarliga skäl, och att du inte ska behöva fatta det beslutet själv, utan någon läkare som förhoppningsvis har koll på vilket håll det lutar åt, kan avgöra det. 🙂

  • #12977

   Hej,

   Jag tror inte du ska vara orolig över din graviditet, men jag förstår hur du känner och mitt hjärta gör ont för dina tidigare erfarenheter.

   Jag är också enormt orolig just nu. Min man testade positivt på ett snabbtest i fredags. Eftersom vi så klart lever nära varann så se oddsen dåliga ut för mig.
   Jag testar mig varje dag och hittills har de varit negativa. Men troligtvis visar det positivt om 1-2 dagar :-(.
   Jag tycker verkligen du ska försöka få tag i några snabbtest och kolla dig så fort som möjligt.
   Vi i Skåne har fått jour telefonnummer till infektionskliniken som vi ska ringa direkt vid positivt svar. Ju tidigare antiviral behandling sätts in, desto bättre står det i brevet.
   Och trots det pågår debatt om hur säkra snabbtesterna är, så är de iallafall bättre än ingen test alls. ( Då det är näst intill omöjligt att få PCR tid) I fredags lyckades min man hitta PCR test till på tisdag, fem dagar efter positivt test hemma. 8 tider fanns då att få tag i i hela Skåne.

   Ta hand om dig!

Visar 5 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.