Känslan av en elchock genom kroppen..

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #8650

   Sam

   Hej!

   Jag fick min diagnos för ungefär en månad sen och mitt huvud är just nu fullt av frågor och jag tänkte att ni kanske kan hjälpa mig med några?
   Har lyssnat en del på MS-podden (som jag tycker sååå mycket om) och jag känner igen mig i mycket av vad både gästerna och Hanna själv berättar. Den hjälper mycket men ibland efter ett avsnitt sitter man med tusen följdfrågor och ingen att ställa dom till :/ så nu frågar jag er:

   Känns som att det sticker i mina händer och fötter.. Vilket verkar vara vanligt när man har MS? Eller? Men är det vanligt att ha det nästan konstant?
   Har även de senaste dagarna märkt att varje gång jag böjer huvudet framåt och tittar ner känns det som att en elstöt går genom kroppen på mig :/ Har hört andra berätta om detta också men framgår aldrig om det innebär att man har ett nytt skov eller om det är vanligt att vi med MS har detta till och från? Som med stickningarna i händerna och fötterna.

   Tacksam för svar 🙏🏼
   Kram / Samantha

  • #8652

   Hej!
   Jag har levt med MS i 3 år nu och har haft stick/myrkryp i armar och ben nästan hela tiden. De kommer och går och kan ofta bli värre när jag är stressad, mycket trött eller varm. De har jag helt sonika bara lärt mig att leva med och tänker inte på det så mycket. Det blev det normala tillslut. Inte så mycket till svar, mer än att du inte är ensam. 🙂 Vad det gäller “elstötarna” så har det ett fancy medicinskt namn som jag inte kommer på just nu, men min neurolog förklarade det som en hoppande nervsignal. När myelinet blir skadat i ryggmärgen kan nervsignaler hoppa från en nerv till en annan närliggande. Då får man den där känslan av en elstöt. Jag hade det mitt första år med diagnos. Det försvann efter ett tag och nu kan jag inte känna det alls. kanske någon annan kan namnet så du kan googla det? 🙂

  • #8653

   Hej Samantha. Jag hade precis samma känsla när jag böjde framåt huvudet i våras , jag hade detta under mitt första skov då jag även hade känselbortfall. Det och de övriga symtomen försvann efter ca 1,5-2 månader. Med vänlig hälsning, Linda

  • #8655

   Det är samma här! Varje gång jag böjer mitt huvud ner får jag en elstöt i hela kroppen.. det kallas tydligen för Lhermitte-syndrom

  • #8656

   Kallas Lhermitte-syndrom. Känns som elstötar över hela bröstkorgen när man böjer huvudet fram och tillbaka. Har haft det några gånger utan att det visat sig vara ett skov

  • #8658

   Hej. ☺️
   De där elstötarna kallas ”Lhermittes tecken/syndrom”. Jag hade det jättemycket i samband med att jag fick min diagnos för två år sen (dock förstod jag aldrig att det hörde till MSen då utan det fick jag reda på ett tag efter). Jag fick däremot aldrig förklarat för mig varför det blir så mer än att det berodde på skovet jag hade haft så tack oligo för din förklaring ☺️ Nu är det mycket mer sällsynt, kan märka av det när jag blir väldigt trött/sliten fysiskt eller när det är varmt.

  • #8659

   Anonym

   Hej!
   Jag har också haft sånna stötar när jag kollar ner, kände det första gången fyra år innan diagnos och var till vårdcentral men blev inte tagen på allvar. Jag hade det i flera månader då men sedan dess har jag bara haft det enstaka gånger och inte under så långa perioder. Men kan tyvärr få ”elstötar” bara ändå helt utan vidare… vad det gäller bruset/stickningar har jag det mer eller mindre hela tiden. Värre vid stress och träning men ändå mildare nu med bra broms än vad det var innan. 🙂

  • #8660

   Sam

   Tack för alla era svar ❤️
   Men okej.. så att ha stickningar i armar och ben innebär inte att jag har fått ett nytt skov?
   Och likadant med Lehrmittes tecken?
   Det är bara symptom som vi får gå runt med tills och om dom behagar att gå över?
   Mitt förra och enda stora skov var domningar av händer och fötter och känselbortfall på hela magen/bröstet och ryggen.
   Så är ändå ”lite van” vid stickningar i händer och fötter efter det skovet, men det där med Lehrmittes oroar mig för det är helt nytt och därav min oro över ett eventuellt nytt skov?

   • #8663

    Anonym

    Just stötarna vet jag inte riktigt men jag vet att många har brus/stickningar utan att ha skov 🌸

   • #8667

    Jag har haft ms i ca 10år (diagnos i 4år) och i början hade jag som du, domningar och känselbortfall. En period hade jag även de där stötarna genom kroppen när jag böjde huvudet fram. Där och då hade jag ingen aning om varför.
    Det var många år sedan jag kände en sån stöt. Men känselbortfall i huden har jag ganska mycket, särskilt på benen. Kan t.ex. duscha väldigt varmt utan att jag känner att det bränns. Har nog alltid lite “brus” i benen om jag känner efter, men tänker inte på det förutom om jag hållit igång utan vila en hel dag. Då känns det lite mer. Men just det “brusandet/pirrandet” i benen blev bättre när jag började med Mabthera.

  • #8661

   Hej igen. Har inte så bra koll eftersom jag också är ny här. Men har en fråga har du fått börja ta bromsmedicin nu när du fått din diagnos?

   • #8665

    Sam

    Ja jag började med Tecfidera för lite mer än 2 veckor sen 🙂

  • #8669

   Jag e också ny diagnostiserad och känner igen mig mycket i dina symtom samma här , på mig vandrar det runt mycket .

Visar 9 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.